Voetbal in België

Topmatch tussen Lyra-Lierse en Sporting Hasselt zorgt voor fantastische middag

In het verleden zijn wij regelmatig langs geweest bij Lyra-Lierse in België. De club is eigenlijk een soort vriend van de site. Een club die staat voor echte liefde, supporters aan de macht en het volgen van je hart. Inmiddels was het al weer veel te lang geleden dat wij naar België trokken voor een middag of avond pure voetbalbeleving. De topmatch tegen het veelbesproken Sporting Hasselt was afgelopen weekend het perfecte moment om weer eens naar Lier af te reizen!

Het is al weer 6 jaar geleden dat wij bij de historische eerste thuismatch van Lyra-Lierse waren. In de tijd erna zagen we derby’s tegen Racing Mechelen, maakten we het mislopen van de promotie mee en keken we naar de mooie toekomst die de club voor zich zag. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en is het een mooi moment om eens de stand van zaken in Lier te gaan meten.

Wrexham in België

Net als de afgelopen seizoenen is Lyra-Lierse dit jaar actief op het vierde niveau van België. Twee niveaus lager dan Lierse Kempenzonen, de andere club die aanspraak probeert te maken het vervolg van het originele Lierse SK te zijn. Daar draait Lyra-Lierse tot de winterstop een matig seizoen met een 14e plek zonder al te veel kansen op prijzen. Sinds de jaarwisseling is dat echter veranderd en is het elftal helemaal los. 10 competitiewedstrijden zorgen voor 30 punten. 2,5 perfecte maand al en langzaamaan begint de top van de competitie in zicht te komen.

Aan de top van die competitie vinden we de tegenstander van vandaag. Een tegenstander die sinds kort, op zijn minst, spraakmakend is te noemen. Sporting Hasselt is sinds kort hét gesprek van de dag in de Belgische amateurreeksen. Ongeveer een halfjaar geleden werd namelijk bekend dat Podcastmaker Sam Kerkhofs en acteur Rik Verheye de club overnemen. Het plan is om een docu-reeks te maken over de club en zo geld te genereren om de Belgische piramide te bestormen.

Het roept veel gelijk gelijkenissen op met het verhaal van Wrexham, waar twee Hollywoodsterren de club inmiddels omhoog aan het stuwen zijn. Bij andere supporters leidt dit, net als in het geval van Wrexham, vooral tot veel haat een irritatie. De gunfactor hebben ze bij Sporting Hasselt zeker niet. De supporters van Lyra-Lierse zijn er op gebrand om vandaag te winnen. Voor hun is Sporting Hasselt met haar bekende Belgen en docu-reeks precies de vertegenwoordiging van wat er mis is met het moderne voetbal.

Busload of support

Er is juist daarom ook besloten om niet té groot uit te pakken bij de opkomst. De cameracrew van Sporting Hasselt (ook wel FC Media genoemd) hoeft geen spectaculaire pyroshow te verwachten om als aankondiging voor de commerciële docu te gebruiken. Wel is er bij de opkomst een mooi spandoek over de liefde voor de club en schiet de jeugd wat shooters af. Een mooi begin van deze topper in de Tweede Afdeling van België.

Na een kwartier spelen maken de supporters nog een belangrijke steunbetuiging richting busbouwer Van Hool, een van de grootste werkgevers in de stad en regio. Dit bedrijf, ook werkgever van veel supporters en vrijwilligers van de club, zit in financiële problemen en aankomend jaar zullen er bijna 1000 jobs verloren gaan. Daarom geven de supporters vandaag in de 12e minuut een busload of support aan de Van Hooligans wiens toekomst voorlopig onzeker is.

Tijdens de rest van de eerste helft is de focus vooral op de wedstrijd, die spannend is en aardig op en neer golft. Voor Lyra-Lierse is niks minder dan de winst waardevol met het oog op de kampioenkansen. Daarom zit de sfeer er vandaag prima in op het Luc de Rijckstadion. Sporting Hasselt (of Wrexham van de Aldi als je het de thuissupporters vraagt) heeft enkele tientallen supporters meegenomen die de ploeg aanmoedigen.

Clubrecord

In de tweede helft is Lyra-Lierse als een malle uit de kleedkamer gekomen. De spelers lijken op een missie en Sporting Hasselt komt er voetballend gewoon niet meer aan. Kans na kans wordt gekeerd door de keeper van de uitploeg, tot in de 60e minuut eindelijk de terechte openingstreffer valt. Feest bij de fanatieke kern van Lyra-Lierse!

Maar de 1-0 is nog niet genoeg voor de hongerige mannen van Lier vandaag. Zij hebben hun ogen op een nieuw clubrecord in de geschiedenis van Lierse en willen die elfde overwinning op rij pakken. De resterende wedstrijd is daardoor eigenlijk veel van hetzelfde. Lyra-Lierse dat aanvalt en Sporting Hasselt dat met man en macht verdedigd. In de 80e minuut krijgen de supporters wat lucht dankzij de 2-0 en in de 90e minuut wordt met het derde doelpunt de kers op de taart gezet.

De 11e overwinning op rij, nota bene tegen de koploper uit de competitie, zorgt voor uitzinnige sfeer bij de spelers en supporters. Mooi is daarbij ook weer de vele jeugdspelers die het veld betreden. Lyra-Lierse is een club met wortels in de regio. Een club voor iedereen. Dankzij de overwinning scheiden slechts 6 punten de club van de eerste plek. De supporters mogen langzaamaan dromen van promotie naar het derde niveau. En dat alles op hun eigen manier, met respect voor de voetbalcultuur. De toekomst voor Lyra-Lierse ziet er zonnig uit!

Sander Wesdijk
Altijd op zoek om de mooiste wedstrijden en stadions vast te leggen met mijn camera. Van het Nederlandse amateurvoetbal tot de tofste wedstrijden over de hele wereld!

Reageren is niet mogelijk.

0 %