Voetbal in België

Awaydays met Lyra-Lierse bij buurman Racing Mechelen

Begin dit seizoen gingen we mee met de uitwedstrijd van Lyra-Lierse naar Racing Mechelen. Mechelen en Lier liggen elkaar voor geen meter. Tussen beide clubs ligt zo’n twintig kilometer snelweg wat de wedstrijd tot een kleine derby maakt. Regionale politie in paniek. Een risicomatch dus. Aankomende zondag staat hij weer op het programma. Ditmaal bij Lyra-Lierse. 

Na het faillissement van Lierse SK hebben de fanatieke supporters ervoor gekozen om hun support te geven aan een fusieclub met Lyra. Meer hierover in T is úwe voetbal. Daar wordt de hele situatie piekfijn uitgelegd. De club is nu weer bezig zichzelf op te bouwen vanaf het vijfde niveau. Lyra-Lierse beleeft het voetbal zoals dat bedoeld is. De combinatie van de derbysfeer tussen beide clubs en het geweldige Oscar Vankesbeeckstadion als decor zorgden voor een heerlijke derby.

Vandaag staan we in het uitvak. Via onze contactpersoon aldaar werden de kaarten inclusief busreis geregeld. Dit alles onder strenge regels van de politie van Mechelen en dus inclusief een verplichte buscombi. Ongeveer anderhalf uur voor aanvang van de wedstrijd lopen wij het centrum van Lier in naar Cafe Bananas. Een groep van 150 man heeft zich verzameld aan de toog van dit café voor een goede PMDS. De sfeer zit er alweer heerlijk in en vele pintjes werden achterover geslagen. We vernemen hier al dat de politie van Mechelen aardig bezig was. Voor pyro was namelijk een boete gesteld van welgeteld 1.400 euro en/of vier jaar stadionverbod. Om klokslag twee uur is het tijd om richting de supportersbussen te gaan. In een schitterende corteo, uiteraard met genoeg fakkels, begeeft de hele groep zich naar het busperron. Tijd om richting Mechelen te gaan!

Het Oscar Vankesbeeck

De locatie van de derby is één van de redenen om vandaag naar Vlaanderen af te reizen. Het Oscar Vankesbeeckstadion is een walhalla voor de echte stadionliefhebber en gaat binnen nu en enkele jaren gesloopt te worden. Foto’s hieronder zijn enkele maanden eerder gemaakt. Het stadion is vernoemd naar de voormalig directeur van Racing en intussen al bijna 100 jaar oud. Er is plaats voor ongeveer 6.000 supporters en een groot deel van het stadion bestaat nog uit ouderwetse staantribunes. Daarnaast is de hoofdtribune een pareltje om te zien. In de goede tijden van Racing kwamen het ‘oude’ Lierse en Royal Antwerp hier nog op bezoek in uitverkocht huis. Na vele degradaties is Racing Mechelen echter afgezakt naar het vijfde niveau van België. Het is een niveau waar het stadion totaal niet thuis hoort.

Na een busreis van een halfuur komen we aan bij het Oscar Vankesbeeckstadion. Onder een politiemacht worden we een straat achter het stadion ingereden. Vervolgens was het langs de stewards door naar het uitvak aan de lange zijde. De hele busreis al uitgekeken naar wat goede Vlaamse friet en we haasten ons dus richting het eetkraampje. Direct teleurstelling. Verder dan een broodje hamburger of hotdog voor vier euro komen ze bij Racing niet. Dan maar snel de staantribune op, de wedstrijd staat immers al op het punt van beginnen. Vanuit Racing Mechelen steken de fanatieke supporters enkele mooie groene rookbommen af. Vanuit Lyra-Lierse blijft het na de dreigingen van politie Mechelen rustig qua vuurwerk.

Bus 1

Na één minuut stilte ging de bal rollen en kon de derby beginnen. Vanuit Lyra-Lierse kant begon het toen een beetje te rommelen. Bus 1 van de supportersvereniging was namelijk nog steeds niet binnen. Die bleek door de politie stil te zijn gezet langs de weg waarna iedereen uitgebreid gefouilleerd en gefotografeerd is. Een schandalige gang van zaken natuurlijk. Terwijl de wedstrijd al een halfuur onderweg was kwamen de mannen van Bus 1 ook eindelijk het vak op. Gelijk ging de toch al uitstekende sfeer nog een stuk omhoog. Vocaal was het nogal een eenzijdige strijd in het voordeel van Lyra-Lierse. Op het veld daarentegen wist degradatiekandidaat Racing Mechelen het de mannen in Geel-Zwart uiterst lastig te maken. In de rust stond er een terechte 1-0 tussenstand op het scorebord.

Racing Marginalen!

In de rust werd de gehele tijd uit volle borst gezongen. De 1-0 tussenstand was slechts bijzaak. Hier staat geen groep mensen die hun club Lierse waren verloren. Hier zingt een groep mensen die hun club had terugveroverd. De afgelopen jaren waren zij murw gebeukt door de verkeerde beslissingen van egoïstische buitenlandse investeerders. Nu kunnen zij eindelijk weer voetbal beleven zoals voetbal eigenlijk bedoeld is. Ver weg van het moderne voetbal in de vijfde divisie van de Belgische voetbalpiramide zijn zij met 500 echte supporters hun club aan te moedigen in het heerlijke Oscar van Kesbeeckstadion. De tweede helft begon inmiddels en de mannen in Geel-Zwart waren duidelijk met betere intenties uit de kleedkamers gekomen. Onder luide aanmoediging van de uitsupporters gingen zij op zoek naar de gelijkmaker.

Dees is mijn club

Ze is van aa en van mij

Lyra – Lierse

Van aa woorek blij

Wij gaan terug nor Lier

En dan geef ik een vat

Awe terug int stad

Awe terug int stad

Na ongeveer een uur spelen werd die steun beloond. Een vrije trap verdween op schitterende wijze achter de keeper. Een gigantische uitbarsting van vreugde kwam van de tribune af. Alle supporters en de spelers werden getrakteerd op een ouderwetse bierdouche. De supporters gingen er nu het laatste halfuur nog harder voor en gingen nu ook wat prachtige Vlaamse spreekkoren richting de thuissupporters richten. Het ‘Racing Marginalen’ en ‘Die van Racing poepen met KV’ rollen van de lange zijde af.

Op het veld bleef een definitieve genadeklap echter uit. De wedstrijd eindigde dus met een gelijkspel. De spelers lieten zich uitgebreid bedanken door de supporters en bedankten de supporters voor hun steun. Spelers en supporters zijn bij Lyra-Lierse echt één. Vervolgens was het nog een kwartiertje zingen tussen Racing en Lyra-Lierse.

Wat kan (Belgisch) voetbal toch prachtig zijn!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %