Against Modern FootballBelgië & NederlandIn de actualiteit

De historische eerste thuismatch van Lyra-Lierse

In de Hekkens shop voor COPA en PGWEAR

Het kan verschrikkelijk hard gaan in het voetbal. In januari dit jaar speelde Lierse Sport Kring nog een verhitte derby tegen Beerschot. Vandaag de dag, negen maanden verder, is het voetballandschap in Lierse compleet veranderd. Meer daarover schreven wij vorige week al in het artikel ‘T is uwe voetbal. 

Wij zijn vandaag dan ook op bezoek bij Lyra-Lierse. De parking staat twee uur van te voren al vol en er is al volop leven in de brouwerij. Bij binnenkomst worden we opgewacht door Bart, supporter van het voormalige Lierse SK. Hij heeft voor ons de toegangskaartjes geregeld. Dat zijn van die oude afscheurkaartjes. Ik zie ook een aantal seizoenskaarten, ook in ouderwetse stijl.

Pallieter Casuals

Nadat we een pintje hebben besteld, proberen we een rondje over het sportcomplex te lopen. Echter worden we om de vijf meter tegen gehouden door verschillende supporters. Vaders met hun dochter aan de hand, leden van de Pallieter Casuals en jongens uit de opkom daarvan. We lopen ook Bert tegen het lijf. Hij is één van de dragende mannen achter het supporterscollectief ‘Lierse voor Altijd’. Bij iedereen die we spreken blijkt de ongelofelijke trots over hun nieuwe club. Met twee plaatsen in de RvC zijn de supporters goed vertegenwoordigd. Als we goed rondkijken op het terrein, vragen we onszelf af hoe hier in hemelsnaam een Racing Mechelen ontvangen kan worden. De volksclub, die op slechts twintig minuten afstand haar wedstrijden afwerkt, heeft een beruchte reputatie in België. De verschillende supporters die we spreken hebben daar ook niet echt een antwoord op. Vlak voor de aftrap horen we een lid van de Pallieter Casuals roepen: ”dit is toch potverdikkie old-skool, of niet dan.” Een grijs verschijnt op onze gezichten. Dit sportcomplex, waar vandaag 2.000 supporters worden verwacht, is nauwelijks meer dan een hoofdtribune en een staantribune van zo’n 5 rijen hoog. Het straalt inderdaad één en al old-skool voetbal uit. Precies zoals het hoort. Precies waarom al die fanatieke supporters voor deze club gekozen hebben en niet voor het neppe fusieclubje uit Kempenzonen. De opkomst wordt opgesierd door gele rookpotten en spandoeken met de tekst ”wij volgen niet, wij worden gevolgd.” Ondanks een vroege treffer van titelkandidaat KVK Tienen wordt de sfeer er niet minder op. Mannen met het logo van Lierse SK op hun been getatoeëerd zingen nummers met de clubnaam Lyra-Lierse. Supporters zijn trots op beide clubkleuren. Het rood-wit van de stad Lier en het geel-zwart van het ooit zo grote Lierse SK. In de tweede helft, het staat dan al 0-2, worden een aantal rood-witte rookpotten ontstoken. Nadat de 0-3 valt, gaan de supporters nog harder zingen. Zij zingen:

Wise men say only fools rush in But I can’t help falling in love with you Shall I stay? Would it be a sin If I can’t help falling in love with you?

Het kippenvel staat bij ons op de armen. Als je in de ogen van de supporters om ons heen kijkt, zie je veel emoties. De pijn van het faillissement, maar ook de absolute trots en liefde voor het geel-zwart & rood-wit van Lyra-Lierse. Deze club is uniek, prachtig en heeft een geweldige toekomst voor de boeg. Een project voor én door supporters waar we nog zeer veel van gaan horen.

Beelden

 

In de Hekken Shop is terug! Met bijna 600 artikelen van COPA en PGWEAR valt er genoeg te kiezen. Bestel nu en krijg bij elke bestelling een In de Hekken mondkapje cadeau!

Stefan van Leeuwen
Over de schrijver

Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.
  Ook leuk om te lezen...
  DuitslandGroundhoppingIn de actualiteitIn de fotoreportages

  In en rondom het Ruhrgebied: van het Leimbachstadion tot Zeche Zollverein

  In de actualiteit

  Sporting Kampenhout: Balancerend tussen nationaal en regionaal voetbal

  Against Modern FootballIn de actualiteit

  Supporters Girondins de Bordeaux willen hun club terug

  In de geschiedenisboeken

  Wenen 1995: kroon op het kunstwerk van het gouden Ajax van de jaren 90