Voetbal in België

Koninklijke Lyra Lierse: Het vervolg

In het voetbal wordt er maar al te graag terug gekeken naar vroeger. Toen tijden beter bleken te zijn, toen er vergeten werd, toen er geen vuiltje aan de lucht was. Het verhaal, hoe supporters uit Lier een aparte route kozen, is reeds geweten. Maar hoe staat het na anderhalf seizoen met Lyra-Lierse? Tijd voor een vervolg.

Dit artikel is in november 2019 geplaatst. 

Sportief

Op sportief vlak gaat het zeer goed met de Pallieters. Lyra-Lierse staat na elf speeldagen alleen bovenaan in 3de Amateur, met de 1ste periodetitel op zak, en een puntje voorsprong op achtervolger KFC Heur Tongeren. De sportieve ambities om dit jaar te promoveren beginnen vorm te krijgen. Naast het veld zijn het de extra-sportieve initiatieven die onze aandacht verdienen. Supportersparticipatie is er één van.

Supportersparticipatie

Het Pallieter Supporterscollectief komt voort uit o.a. GeelZwart. Die na het faillissement van Lierse SK nog meer in beeld kwam, door te ijveren voor een heldere aanpak in het voetbal. Daar waar supporters in het ongewisse worden gelaten, draagt het PSC bij voor een transparante toelichting bij de gang van zaken binnen Lyra-Lierse.

De nauwe samenwerking tussen club en het onafhankelijk supportersforum uit zich in drie luiken.

 1. De leden van het Supporterscollectief hebben stemrecht waarmee ze inmenging verkrijgen tot bepaalde voorstellen van de club. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gaan rondom clubkleuren, wedstrijdshirts, logo, … De supporters beschikken zo over een gouden aandeel.
 2. In de Raad van Bestuur van Lyra-Lierse zetelen twee leden van het PSC, met zowel een waarnemende als adviserende rol. De twee leden worden door het collectief verkozen.
 3. Ook is er een vertegenwoordiger verkozen die present tekent bij de Algemene Vergadering van de club. De supporters hebben dus volledige zekerheid over hun stem binnen de club.

Financieel

Geen toestanden waarin één investeerder het voor het zeggen heeft binnen Lyra-Lierse. De financiële principes rusten op enkele peilers waarin het lange termijnbestaan van de club primeert.

 • Geen schulden maken om de operationele werking te financieren
 • Clubontvangsten > clubuitgaven
 • Een stabiele inkomstenbasis
 • Operationeel budget structureel jaarlijks in evenwicht

De evaluatie van de jaarrekening ’18-’19 liegt er dan ook niet om. Lyra-Lierse draaide afgelopen seizoen geen verlies.

De terugkeer naar Lier

De voorlopige thuishaven van de club is het Luc De Rijck stadion in Berlaar. Sinds de opbouw van de club (en al in de tijd van K. Lyra TSV) is het geen publiek geheim dat een voetbalclub die Lier vertegenwoordigt ook binnen de stadsgrenzen hoort te spelen.

De stad Lier kampt al geringe tijd met een tekort aan ruimte voor sport en recreatie. Het stadsbestuur wil de jeugd sportieve kansen bieden met de uitbouw van een nieuwe sportinfrastructuur aan de site van de Hoge Velden. De woonuitbreidingsgebieden (waar de Hoge Velden dus onderdeel van was) werden reeds omgezet naar gebieden voor hoogdynamische reacreatie. Naast een sporthal, gym- en danshal, atletiekpiste… is er dus ook plek voorzien voor voetbal. Lyra-Lierse zal een belangrijke partner wezen voor de stad. De stad zal het jeugdcomplex van de club medefinacieren, voorts zal de club de bouw van het stadion voor haar eerste ploeg zelf zien te bekostigen.

Zowel de inhoudelijke als financiële plannen van de club werden goedgekeurd door het schepencollege. Het licht staat op groen om de realisatie van de Hoge Velden zo snel mogelijk uit te voeren. Enig realisme is zeker op zijn plaats. Er zal geringe tijd voorbij gaan wanneer alle vergunningen, plan- en tekenfases de revue gepasseerd zijn. Geduld is echter een schone deugd.

Check zeker de links van het supporterscollectief en de club…

http://www.pallieters.be

http://www.lyralierse.be

Update

Door de coronacrisis kan het seizoen niet worden uitgespeeld. De Belgische bond heeft alle koplopers van de competities, waaronder dus Lyra Lierse, uitgeroepen tot kampioen. Lyra Lierse is dus volgend seizoen actief op het vierde niveau van België!

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

  Reageren is niet mogelijk.

  0 %