Voetbal in België

Verdriet en trots bij Lyra-Lierse na mislopen promotie

Tien maanden geleden werd Lyra-Lierse opgericht. Het hele verhaal kan je hier (klik!) lezen. Afgelopen zondag speelde de Lierse Boys de finale tegen Zwevezele. Een clubje uit een gehucht met nauwelijks vijf duizend inwoners. Een rijke investeerder zorgde voor vijf promoties in zes jaar. Het contrast met Lyra-Lierse, waar er bestuurd wordt met supporters, kan bijna niet groter. 

Harde duels

Zwevezele was vanaf de eerste minuut de betere ploeg. Op het kunstgras, de eerste keer dat wij dit zagen in België, werden harde duels niet geschuwd. Het was dan ook een kaartrijk duel. De arbiter had het tot de 1-0 van Zwevezele echter prima onder controle. Na het terechte doelpunt voor de thuisploeg gingen alle registers open om promotie over de streep te trekken.

Zo naaide een aanvaller van de thuisploeg iemand van Lyra zijn tweede gele kaart aan. Vlam in de pan. De missie leek steeds kanslozer te worden voor de geel-zwarten.

Voetballend was Lyra Lierse een stuk minder, echter aan inzet geen gebrek. Plots volgt er in een opstootje een kopstoot van iemand van Zwevele. Een rode kaart volgt en opeens is het weer tien tegen tien.

Yellow Black Army

Een kwartier voor tijd volgt de nekslag. Een ogenschijnlijk onschuldig duel in de zestienmeter wordt beoordeeld als een overtreding. Een penalty voor Zwevezele en een tweede gele kaart voor Lyra Lierse volgt. De strafschop wordt afgerond en dertig sponsoren springen op. Wat een contrast met de 600 meegereisde supporters uit Lier.

De Yellow Black Army gaat er vocaal nogmaals achterstaan. Het is de trots die overheerst. De trots van een prachtig debuutseizoen. De trots van je eigen club (gedeeltelijk) besturen. Na afloop vallen spelers uitgeteld op de grond. Ook voor hen was het een emotionele achtbaan. De trainer is ook in tranen en hij wordt getroost door supporters.

Na afloop ‘bestormen’ Lyra Lierse supporters de hoofdtribune, om daar nogmaals hun trots te laten blijken. Stewards en sponsoren in paniek. Spelers staan met tranen in hun ogen te kijken en applaudisseren naar hun supporters.

Mijn god, wat een club.

Dees is mijn club ❤

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %