Het Stedelijk Sportstadion in Hasselt is zijn schoonheid niet verloren
Koninklijke Sporting Hasselt kende betere jaren in de tweede klasse van België en speelt momenteel op het vierde niveau. Het Stedelijk Sportstadion in Hasselt is echter zijn schoonheid niet verloren, zoals je dat vaker in de lagere regionen van het Belgische voetbal ziet. Dankzij de ligging, de oude staantribunes, een gloednieuwe zijde met kantine en een in het oog springende hoofdtribune is dit een stadion dat je graag ziet.
Sporting Hasselt komt uit in de Tweede Afdeling, dit is het vierde niveau van België dat drie regionale competities kent. Ondanks het niveau telt deze competitie een paar roemruchtige clubs en mooie stadions. Onder andere Racing Mechelen, Lyra-Lierse en Rupel Boom nemen het in deze divisie tegen elkaar op.
Net zoals vele clubs in België is Sporting Hasselt een club waar stabiele jaren werden opgevolgd door fusies en degradaties. Hierdoor speelt de club niet meer op het gewenste niveau.
KSC Hasselt
KSC Hasselt is de voorloper van de hedendaagse club en werd in 1908 opgericht. De club heeft vele jaren in de tweede en derde klasse van België gevoetbald. Eén seizoen werd het hoogste niveau bereikt, dat was in 1979-1980.
Na meerdere degradaties ging het hard bergafwaarts met de club. In 2001 speelde het team op het vijfde niveau.
Fusie
In 2001 fuseerde KSC Hasselt met buurman KSK Kermt en ontstond de fusieclub Koninklijke Sporting Kermt-Hasselt. Momenteel gaat de club door het leven als Koninkelijke Sporting Hasselt. Voor een diepere duik in de geschiedenis verwijzen we je naar onze vrienden van Pitch’d, die dit artikel schreven.
Stedelijk Sportstadion
Sinds 1908 staat het terrein er al. Het stadion van Hasselt is er één zoals we die graag en vaak in België zien. De tribune die direct opvalt is de hoofdtribune, gebouwd in 1979. Deze is aan beide zijdes omringd door staantribunes. Ook achter het doel vind je staantribunes en bovendien een mooie backdrop: de woningen staan pal achter het doel.
Aan de overkant vind je eveneens staantribunes, deze zijn deze wel overdekt. Ook hier vallen de woningen achter de tribunes op: wie met zijn rug naar het veld staat, kijkt zo iemands tuin in.
Voor de liefhebbers van oude staantribunes is het zonde dat er achter het doel tegenwoordig een tribune met een nieuwe kantine staat, maar voor de club is het een belangrijk onderdeel. Zo is er enorm veel ruimte voor gasten en kan je zelfs vanuit de kantine achter het glas plaatsnemen om warm en droog de wedstrijd te bekijken. Daarbij worden er evenementen in de kantine georganiseerd, zoals een etentje voorafgaand de wedstrijd of het kijken van voetbal op tv, die de club weer inkomsten opleveren.
Met dertig graden is het niet nodig om de warmte van de kantine op te zoeken. Sterker nog, het is snikheet binnen. Toch zijn er aanwezigen die de wedstrijd vanuit de kantine volgen. Luxe is het wel, want de stoelen zijn nieuw en er is zelfs een ‘binnentribune’ met zachte kussens.
Steun van supporters
De steun van het publiek mag er zeker zijn. We schatten dat er zo’n 300 toeschouwers naar Sporting Hasselt – Tempo Overijse zijn gekomen. Dat vult het stadion natuurlijk bij lange na niet, maar van dit totaal zijn er ongeveer vijftig fanatiekelingen die Hasselt zingend en schreeuwend ondersteunen. Bij opkomst van de spelers worden er wat rookpotten en fakkels afgestoken en tijdens de wedstrijd is de groep goed te horen. De ontwikkeling van de Q-Side en Hasselt City Boys zijn te volgen op hun eigen pagina.
Vooraf zagen we een oproep op de Facebookpagina van Tempo Overijse waarin werd vermeld dat er een bus voor supporters zou gaan rijden. Mooi om te zien dat er zo’n twintig aanhangers de reis van 75 kilometer hebben gemaakt voor deze uitwedstrijd. Nog mooier is dat deze groep op de thuistribune kan staan, vlak naast de fanatieke groep van Sporting Hasselt. De thuis- en uitsupporters kunnen gewoon langs elkaar lopen.
Hitte en vermaak
De hete zomerse middag heeft niet veel invloed op het vermaak binnen de lijnen. Het duurt niet lang tot Hasselt op voorsprong komt. Zowel in de eerste als in de tweede helft creëert Tempo Overijse een hoop kansen, waaronder een paar zeer gevaarlijke doelpogingen. Uiteindelijk is het de thuisploeg die in de tweede helft de overwinning over de streep trekt. Hasselt weet nog tweemaal te scoren en schrijft drie punten bij.
Het Stedelijk Sportstadion in Hasselt staat op plek 22 in de lijst van grootste voetbalstadions in België. We kunnen het omschrijven als een authentiek Belgisch voetbalstadion, zoals je die ook bijvoorbeeld tegenkomt in Rijkevorsel bij Zwarte Leeuw.