GroundhoppingVoetbal in Slowakije

Prachtig uitzicht: Stadion na Sihoti van AS Trenčín

In Slowakije kan je prachtig gelegen stadions verwachten. Sommige zijn omringd door bossen en bergen, andere liggen pal naast een kasteel. Stadion na Sihoti van AS Trenčín is een mooi voorbeeld hiervan! 

Het eeuwenoude kasteel van Trenčín, Trenčínský hrad, staat centraal in de stad. Het is overal te zien, vanaf het station of in het centrum springt het in het oog. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de stad, rivier de Váh en… het stadion van AS Trenčín

AS Trenčín

Er is een aantal mogelijke redenen waarom mensen in Nederland AS Trenčín kennen. Allereerst heeft de club een jarenlang samenwerkingsverband gehad met Ajax. Nederlandse invloed kennen ze wel. Zo is Tscheu la Ling eigenaar, Ricardo Moniz is trainer geweest en hebben er aardig wat Nederlandse voetballers gespeeld. Na een goal werd voorheen het lied “Oei, Oei, Oei, Dat Was Me Weer Een Loei” van Johan Cruijff afgespeeld. 

Van die Nederlandse spelers staat er een paar in de geschiedenis van de club. AS Trenčín werd tweemaal kampioen van Slowakije. Gino van Kessel en Ryan Koolwijk waren onderdeel van dat team. Tevens wonnen zij twee keer de Slowaakse beker en werd Gino van Kessel topscorer van het seizoen 2015-2016 met zeventien doelpunten. 

Verder heeft AS Trenčín in Nederland wat naamsbekendheid opgebouwd door hun Europese campagne van 2018. In de derde kwalificatieronde werd Feyenoord geloot. In Slowakije gingen de Rotterdammers met maar liefst 4-0 onderuit. Een week later eindigde de return in 1-1. 

Kasteel van Trenčín

Het eeuwenoude kasteel dat zich centraal in de stad op een berg bevindt, is de toeristische trekpleister van de stad. Vanaf het kasteel heb je een mooi uitzicht en zie je onder andere het stadion van Trenčín liggen. 

Stadion na Sihoti

Het uitzicht in het stadion is dankzij het kasteel prachtig. Op een zomermiddag besluiten we een kijkje te nemen bij Stadion na Sihoti, al houden we in het achterhoofd dat er bij nieuwe stadions vaak geen poort open staat en binnenkomen erg lastig is. 

Na een rondje om de nieuwe tribunes – het stadion is enkele seizoenen geleden voor driekwart gerenoveerd – komen we aan bij de hoofdtribune. De deur van de hoofdingang staat op een kier; reden genoeg om even naar binnen te gluren. Vanaf hier is te zien dat je zo’n tien meter verderop het veld op kan lopen. 

Als je jezelf voordoet als toerist en je telefoon als camera gereed houdt, wek je vaak al de interesse dat je geen vlieg kwaad doet. Op het veld zijn twee interviews gaande die op dat moment ook worden gefilmd. Als deze interviews klaar zijn, lopen de mannen het veld af. Het interesseert hen niet dat er mensen staan die niet van de club zijn, er is dus vrij spel om een rondje te lopen in het stadion. 

Het stadionontwerp is niet erg uniek: de gloednieuwe bak met glimmende stoeltjes lijkt net uit de doos te komen. Clubs als DVTK uit Hongarije hebben vrijwel hetzelfde stadion. Gelukkig staat de oude hoofdtribune er (tot nu toe) nog, waardoor het nog een eigen karakter behoudt. De legendarische stadionlampen die de club eerst had, zijn helaas wel vervangen. 

Toeschouwersrecord

Eind september 2023 werd de nieuwe lange zijde officieel geopend. Een maand later, op 29 oktober 2023, betekende de wedstrijd tegen Spartak Trnava een nieuw toeschouwersrecord in het vernieuwde stadion: 4.256 mensen waren aanwezig bij deze wedstrijd.

Toegegeven: het volle uitvak (zo’n 300 man) en een groep uitsupporters van het populaire Spartak Trnava op de thuisvakken heeft hieraan meegeholpen. Maar het is goed om te zien dat Trenčín weer wat meer publieke belangstelling krijgt. In de seizoenen dat er vanwege de verbouwing werd uitgeweken naar Žilina en na corona vielen de toeschouwersaantallen namelijk zeer tegen. 

Meer stadions uit Slowakije met een mooi uitzicht zien? Check bijvoorbeeld FC Nitra, MFK Ružomberok, FK Poprad of Krásnohorské Podhradie!

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %