Voetbal in Roemenië

Petrolul Ploiesti is terug

Petrolul Ploiesti eindigde in 2013 en 2014 als derde van Roemenië en speelde in de Europese voorrondes. In 2016 ging de club failliet. Sinds seizoen 2022-2023, zes jaar na het faillissement, is Petrolul weer terug op het hoogste niveau! We nemen een kijkje bij de wedstrijd tegen Sepsi.

Wellicht gaat er een lampje branden. Petrolul? Heeft dat team niet ooit tegen Vitesse gespeeld? Dat klopt: in seizoen 2013-2014. Inmiddels hebben de supporters van Petrolul een vriendschap met supporters van Vitesse. Meerdere malen zijn er doeken van de clubs bij elkaar op de tribune gespot.

De club uit Ploiesti werd in 1924 opgericht in Boekarest en verhuisde 28 jaar later. Tot 1952 was Bucuresti ook onderdeel van de naam van de club. Petrolul heeft vier kampioenschappen verzameld, waarvan de laatste in het seizoen 1965-1966 kwam. Tussendoor speelde Petrolul ook wat jaren in de tweede divisie.

Failliet

In 2014-2015 begonnen de problemen toen leden van het bestuur werden verdacht van belastingontduiking en witwassen. Een leegloop was het vervolg en in 2016 ging Petrolul failliet. Bij clubs in Roemenië gebeurt altijd iets!

Vanaf 2016 begon het team op het vierde niveau van Roemenië. Dit verliep succesvol, want in 2018 was Petrolul alweer te zien op het tweede niveau. In 2022 werd de club kampioen in de tweede divisie, waardoor de terugkeer op het hoogste niveau een feit was.

Contrast

Het stadion is voor de liefhebbers van oude, rotte bakken niet noemenswaardig, maar de locatie is dat wel. Het ligt midden in een woonwijk. De voordeur van sommige bewoners ligt pal naast het stadion. Het is net alsof je in een dorp loopt en je ineens een groot stadion ziet. Je zou bijna vergeten dat je je in een stad van meer dan 220.000 inwoners bevindt. Dat Stadionul Ilie Oana nieuw is (gebouwd in 2010), maakt het contrast nog groter.

Ploiesti ligt ook ver weg van de toeristen, we hebben het idee dat wij de enigen zijn. Er staan meerdere lange rijen bij de kaartverkoop. Wij zijn benieuwd bij welk loket je moet staan als je op een bepaalde tribune wilt zitten, helaas kan niemand ons helpen. De meesten spreken geen Engels.

Uiteindelijk is het kaartje gekocht en besluiten we gelijk naar binnen te gaan. Zoals gezegd is het stadion niet echt uniek. Het valt op dat er twee fanatieke groepen zijn: één achter het doel en één aan de overkant. Het is niet uitverkocht, maar zit aardig vol.

De tegenstander, Sepsi, is een club in Roemenië met een Hongaarse meerderheid. Dat merk je direct, want de tekst ‘Romania, Romania, Romania!’ vliegt om je oren zodra het uitvak geluid maakt. De club heeft vaak last van racistische leuzen.  

Beleving

Ondanks dat de twee harde kernen zich achter het doel bevinden, zitten er veel fanatiekelingen op de lange zijde. Zo gaan de sjaaltjes omhoog bij het clublied en zingt de lange zijde vaak mee. Regelmatig staat iedereen op. Dat zijn van die momenten dat je hoopt dat de thuisploeg een doelpunt maakt.

Na ongeveer een uur spelen is het raak. En zonder overdrijven: een orkaan van geluid is het gevolg. Op het moment van spelen was de competitie pas net begonnen en had Petrolul de punten hard nodig om er niet direct uit te vliegen. 

De hele wedstrijd zingen beide groepen door. Het mag gezegd worden dat de sfeer echt goed is en dat al gedurende de hele wedstrijd. Wat een verrassing! Hier hadden we niet op gerekend toen we op de dag zelf spontaan besloten naar deze wedstrijd te gaan. 

Helaas komt Sepsi vijf minuten voor het einde op gelijke hoogte en moeten de punten gedeeld worden. Later in het seizoen blijkt dat Petrolul zich aardig staande houdt op het hoogste niveau en buiten de degradatiezone eindigt.

Terug van weggeweest 

Met gemiddeld zo’n 6.000 toeschouwers per wedstrijd behoort Petrolul nog steeds tot de populairste clubs van het land. Een aantal keer is het zelfs uitverkocht. Met de trein vanaf Boekarest is het prima te doen om deze club te bezoeken.

Lees ook:

You can’t write Cluj without the U!

Hoe een provincieclub uit Bragadiru, 300 kilometer verderop Timișoara

WK-Finale? UTA Arad tegen Rapid Boekarest!

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %