Het zat eraan te komen, de promotie van FC U Craiova 1948 naar de Liga I. In het seizoen 2021-22 gaan we in de Liga I twee clubs uit Craiova zien. Twee clubs, die beide claimen de universiteit écht te vertegenwoordigen. Hoe zit het in elkaar en welke geschiedenis schuilt erachter? Licentiewisselingen, het doorstarten van clubs. In Nederland kennen we dat soort fenomenen niet. Op de balkan des te meer. Welke voetbalclub is de échte club van Craiova?

Studenții

De studenten, de naam verraadt het al. We hebben te maken met een universiteitsclub. In 1948 werd CSU Craiova opgericht. Het doel was al snel simpel. Craiova moest op de kaart gezet worden als sportstad die kon concurreren met de hoofdstad Boekarest. De drang om dat te realiseren bestaat tot op de dag van vandaag en heeft mede te maken met het ”net-niet-imago” van de stad. In de Roemeense historie stelde de stad weinig voor. Ook als universiteitsstad viel Craiova steeds nét buiten de boot, aangezien Cluj-Napoca binnen Roemenië als de grote studentenstad wordt gezien. Voetbal moest dus de uitkomst zijn voor Craiova om haar waarde te bewijzen.

Dat ging aanvankelijk best moeizaam. Pas in 1967 werd de derde plaats behaald. In 1973 eindigde de club op een gedeelde eerste plaats met rivaal Dinamo București, die de titel pakten op doelsaldo. Het jaar daarop wist de ploeg in weer een tweestrijd met Dinamo alsnog de titel te winnen. Uiteindelijk 26 jaar na de oprichting zetten de blauw-witten van Craiova hun stad nationaal in de schijnwerpers. Een belangrijke stap naar nog meer succes is gezet.

Europa leert Craiova kennen

In 1980 en 1981 wordt Craiova wederom kampioen. Het seizoen erop ging de boeken in als het tot dan toe beste seizoen van een Roemeense club ooit. In de Europacup I van 1981-82 versloegen ze achtereenvolgend Olympiakos en KB Kopenhagen, waarna Bayern München in de kwartfinale een bezoekje aan de universiteitsstad bracht. De wedstrijd werd beschreven als agressief en Bayern had zichtbaar moeite met de blauw-witten. Na een moeizame 0-2 overwinning voor Bayern in Craiova werd in eigen huis de deur op slot gegooid, om de vele aanvallen van Craiova af te weren. Uiteindelijk werd het in de Beierse hoofdstad 1-1 en was het Europese avontuur voor Craiova ten einde.

In 1983 was het weer raak voor de witte leeuwen. In de UEFA Cup werd de halve finale behaald en op weg daarnaartoe werden enkele grote namen verslagen. Fiorentina, Bordeaux en Kaiserslautern waren niet opgewassen tegen de Roemenen. In de halve finale domineerde Craiova tegen een duidelijk gechoqueerd Benfica. Na een 0-0 in Lissabon werden de Portugese adelaren opgewacht in een bomvol Stadionul Central waar 50.000 supporters Craiova al vroeg in de wedstrijd op 1-0 zagen komen. Het bleek niet genoeg. Filipovic tekende namens Benfica voor de 1-1 en Craiova wist geen tweede treffer te maken. Het avontuur was voorbij, maar één doel was bereikt: heel Europa kende Craiova.

De uni is er klaar mee

Na een vierde titel in 1991 valt de droom van Craiova in duigen. De universiteit trekt de stekker eruit en CSU Craiova houdt officieel op te bestaan. Vier landstitels, twee grote Europese successen en een belangrijke positie voor de stad werden de vuilbak ingegooid. Ion Oblemenco, de grote speler van Craiova, besloot het heft in eigen handen te nemen en stichtte samen met de andere spelers de club FC Universitatea Craiova, de opvolger van CSU Craiova. Vanaf hier wordt het redelijk ingewikkeld, dus we proberen het zo kort mogelijk samen te vatten.

De universiteit van Craiova had geen enkel aandeel in FC Universitatea Craiova en de club was puur gefundeerd op het initiatief van de spelers. De club had financiële tekorten, maar kon vanuit de supporters op grote steun rekenen. In de eerste jaren eindigde de ploeg twee maal tweede en daarna ging het vrij snel bergafwaarts met de club.

Doorstart Universitatea Craiova

Het wordt pas echt complex in 2011. FC Universitatea Craiova krijgt te maken met een geschil met de hoofdtrainer Victor Pițurcă. De bond besloot de club alle rechten te ontnemen. Uiteindelijk schorste de Roemeense voetbalbond de club definitief. Een jaar later besliste de hogere rechtbank dat de uitsluiting niet rechtmatig was en dat de ploeg opnieuw opgericht mocht worden. Helaas voor de logica was er in de tussentijd alweer een andere club opgericht: CS Universitatea Craiova.

FC Universitatea Craiova wist in 2013 een doorstart te maken. Dit zorgt er voor dat zowel FC Universitatea Craiova als CS Universitatea Craiova uitkomen in de Roemeense voetbalpiramide. Met beide clubs in het systeem rees al snel de vraag: wie mag de historie claimen? In 2013 kwam de grote rechtszaak, waarin na veel gesteggel de volgende rechten werden onderverdeeld: De historie van 1948-1991 îs toegewezen aan CS Universitatea Craiova. Vanaf 1991 krijgt FC Universitatea Craiova de clubhistorie.

2013-heden: Beide clubs ieder voor zich

Het ”nieuwe” Craiova werd dus bevoordeeld door de rechter, terwijl het Craiova van 1991 de échte doorstart van het oude Craiova was. Al snel werd er gesproken over corruptie in de rechtbank, een discussie die tot op de dag van vandaag nog steeds gevoerd wordt. De ploeg, gebouwd door spelers en trouwe aanhangers, moest de volledige historie inleveren waar ze zelf aan hebben gebouwd.

„Nog steeds weet ze als enige Roemeense club he stadion geregeld uitverkocht te krijgen.”

FC U Craiova 1948

In 2017 werd FC Universitatea Craiova omgedoopt tot FC U Craiova 1948. CS Universitatea Craiova speelde in de Liga I intussen mee om de prijzen en wist volle stadions te trekken met attractief voetbal. De ploeg maakte slim gebruik van de uitspraak van de rechter en claimde de enige ware club van Craiova te zijn. Nog steeds weet ze als enige Roemeense club het stadion geregeld uitverkocht te krijgen.

Bij FC U Craiova 1948, gebouwd op liefde voor de club en haar historie, ging het al snel beter. Ze begonnen in de laagste klasse, maar wisten in 2020 te promoveren naar de Liga II. In het coronaseizoen 2020-21 was de club by far de beste van de Liga II en promotie naar de Liga I was een feit.

Diezelfde Liga I waarin CS Universitatea Craiova afgelopen jaar nog meestreed voor de titel, die officieel de vijfde uit de geschiedenis zou zijn geweest. Komend seizoen staan ze dus lijnrecht tegenover elkaar: CS Universitatea Craiova, de ploeg die door een schimmige rechtszaak alle historische rechten op prijzen heeft verworven, versus FC U Craiova 1948, de club die is opgericht uit clubliefde en klap na klap te verduren kreeg. En na al deze historie rest ons natuurlijk de vraag: Wie is het échte Universitatea Craiova?

Header foto via Fanatik

Nikola Edelsztejn
Sinds januari 2021 redacteur bij In de Hekken. Woonachtig geweest in Roemenië waar hij zich verdiepte in de sociale en culturele impact van het voetbal. In Nederland houdt hij zich graag bezig met de Tweede Divisie en alles wat hij krom vindt aan het huidige systeem. Groot supporter van het Amsterdamse AFC en de Roemeense cultclub Rapid București.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.