CSA Steaua – Project zonder toekomst
Heel Roemenië is weer eens verwikkeld in een groot voetbalvraagstuk. Voor de Roemeense voetballiefhebber is het intussen niks nieuws meer: om de zoveel tijd kan men via de mediakanalen een rechtszaak volgen waarin het lot van een club behandeld wordt. Van veranderingen in licenties, tot het verliezen van 50 jaar aan palmarès.
Het vraagstuk van 2022: mag CSA Steaua überhaupt promoveren?
Gazeta Sporturilor, de grootste Roemeense sportkrant, kopte groot: CSA Steaua blijft in de Liga II. Op basis van sportieve resultaten zou dat in principe kunnen. De eerste twee van de Liga II promoveren direct naar het hoogste niveau, de nummers 3 en 4 spelen in een play-off tegen de nummers 13 en 14 van de Liga I (Chindia Târgoviște en Dinamo București). Maar… Dat zou betekenen dat CSA Steaua gewoon mag promoveren, toch? De play-offs zijn er immers om gewonnen te worden. Dat mag ook zeker, in het geval van de huidige nummer 3, Universitatea Cluj. Maar bij CSA Steaua zit er een behoorlijk ding in de weg wat de weg naar de Liga I blokkeert: de Roemeense wet.
Disclaimer
Eerder schreven we al over het conflict tussen FCSB en CSA Steaua en kwamen we tot de conclusie dat FCSB de sportieve opvolger van Steaua București is. Hoewel dit een gevoelig onderwerp is bij menig (Roemeense) voetbalsupporter is het overgrote merendeel van de Roemeense voetbalclubs het erover eens dat FCSB de enige acceptabele opvolger van Steaua București is. Om deze reden noemen we beide clubs geen Steaua București en kiezen we altijd voor de benamingen FCSB en CSA Steaua (om het gemak soms afgekort tot CSA).
Waarom mag CSA Steaua niet promoveren?
Dat is natuurlijk de grote vraag en gelukkig is hij niet zo moeilijk te beantwoorden. De Liga I is in Roemenië de enige volledige professionele en commerciële voetbalcompetitie in de piramide. Dit betekent dus dat alle clubs volledig onafhankelijk opereren en hun eigen boontjes kunnen doppen. Spelers krijgen betaald met het geld van de inkomsten die de club zelf genereert, zij het door investeringen, zij het door volledig eigen beleid. CSA Steaua voldoet niet aan deze norm.
CSA Steaua is namelijk officieel onderdeel van het Roemeens Ministerie van Defensie. Dit houdt in dat de club een overheidsorgaan is en hun inkomsten krijgt via de overheidsbegroting. De club is dus niet financieel onafhankelijk en geldt op basis van de Roemeense sportwetten niet als professionele voetbalclub, omdat deze van publiek geld gefinancierd wordt.
“CSA Steaua symboliseert alles wat mis is met Roemenië”
Het moge geen verrassing zijn dat de gemiddelde Roemeen sowieso al geen fan is van CSA Steaua. Voor de massa symboliseert de club alles wat er mis is met het land: miljoenen aan belastinggeld van een land waar 40% van de bevolking op de rand van armoede balanceert worden richting een voetbalclub gesmeten die én geen enkele toegevoegde waarde heeft in het Roemeense voetbal én zich voordoet als opvolger van een club die al een, door vrijwel iedereen geaccepteerde, opvolger heeft.
Een veelgebruikt argument vóór het bestaansrecht van CSA Steaua kunnen we vinden bij de voorloper, CCA Steaua București. Deze club was namelijk evengoed onderdeel van de overheid. Er is in 1989 echter iets gebeurd wat ervoor heeft gezorgd dat die vlieger niet meer opgaat: Ceaușescu werd afgezet en Roemenië was geen communistische staat meer. Hierdoor werd ook de sportwet veranderd en om een proflicentie te krijgen mag een club nu eenmaal geen onderdeel meer zijn van de overheid. Zo werd CCA Steaua București omgetoverd tot FC Steaua București en was de club géén onderdeel meer van de overheid.
CCA Steaua kán geen opvolger hebben
Zoals in ons eerdere artikel over FCSB-CSA Steaua beschreven nam Gigi Becali in 2003 de club over en bleef de naam Steaua gebruiken. Dit was volgens de Roemeense staat niet-reglementair, aangezien de staat de enige is die recht heeft op het gebruik van de naam Steaua. Er werd een rechtszaak aangespannen, die werd gewonnen door de Roemeense staat, en FC Steaua București moest zijn naam veranderen. Om het zo transparant mogelijk te maken koos Becali voor de naam FCSB, die natuurlijk weinig associatie opwekt met FC Steaua București.
Wat belangrijk is om te realiseren is dat CCA Steaua București, de club van het Roemeense communistische leger, de club die in 1986 Barcelona versloeg in de finale van de Europacup I, volgens de wet niet eens een opvolger mág hebben. De club was namelijk onderdeel van de overheid en in de wetten van het post-communistische Roemenië staat duidelijk vermeld dat een voetbalclub onafhankelijk moet zijn. FC Steaua București, later FCSB, voldoet aan deze eis. CSA Steaua niet.
Kort samengevat ging de Roemeense overheid met de oprichting van CSA Steaua in 2017 tegen de wet in en voert het als ware een rechtszaak tegen zichzelf.
Laatste uitweg
De enige manier waarop CSA Steaua zijn proflicentie zou kunnen veiligstellen is door de wet te veranderen. Het zou een enorme bokkesprong zijn, met erg weinig kans op slagen én een groot risico op een revolte vanuit het volk. Met een dergelijk voorstel zou de overheid haar eigen club boven alle andere clubs, die jaarlijks keihard moeten vechten voor hun licentie, stellen. Niet alleen zou dit corruptie van de bovenste plank zijn, maar ook verpest je hiermee alles wat voetbal mooi maakt. Supporters die de club maken en bereid zijn investeringen te doen wanneer het financieel slechter gaat. Het enige wat CSA Steaua hoeft te doen is het ministerie te bellen en de belastingen omhoog te laten gaan. Want het is uiteindelijk de Roemeense belastingbetaler die al sinds 2017 betaalt voor CSA.
De mythe van Steaua verdwijnt
Het is moeilijk te accepteren, maar het mag wel eens afgelopen zijn met de mythe dat CSA Steaua de opvolger van CCA Steaua București is. FCSB is de populairste club van het land. Ongeveer de helft van de Roemenen beschouwt zichzelf als supporter van de sterrenclub uit de hoofdstad. Gigi Becali mag dan wel een controversieel figuur zijn, maar het geld dat in de club wordt gestoken is afkomstig van de supporters en van het bedrijf en de investeerders achter de club. Níét van de Roemeense belastingbetaler die met grote moeite zijn kinderen kan voeden. We hebben allemaal genoten van het Steaua van de jaren ‘80. Die club uit het hermetisch afgesloten communistisch Roemenië voor een paar jaar de absolute top van Europa was. Deze club bestaat niet meer en daar mogen we blij mee zijn.
Als deze club nog had bestaan was Roemenië nog communistisch geweest en had men nooit in vrijheid kunnen genieten van al het moois dat het land te bieden heeft wanneer het vrij bestuurd wordt.
Maar gelukkig, voor iedereen die de rood-blauwen uit de hoofdstad een warm hart toedraagt, bestaat er een club die sportief toch écht de nalatenschap van deze sterrenequipe beheert.
U voelt hem al aankomen: FCSB.