Voetbal in Afrika

Kénitra Athletic Club: De verborgen parel van Marokko’s Botola 3

In Botola 3, de amateurcompetitie van Marokko, speelt een verborgen parel die mijn hart heeft veroverd: Kénitra Athletic Club (KAC). De combinatie van een Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse sfeer op de tribune maakt Ultras Helala Boys ‘07 opvallend uniek. Of zoals ze zelf zeggen: “Differenti.”

Spontaan bezoek aan KAC

In maart besluiten we spontaan een wedstrijd van Kénitra Athletic Club te bezoeken, op aanraden van een vriend. Rond 13:00, twee uur voor de wedstrijd tegen het reserveteam van FUS Rabat, worden we bij Stade Municipal Kenitra verwelkomd door twee leden van Ultras Helala Boys ‘07. Ze vertellen ons het een en ander over de club en hun groep. Op de parkeerplaats verzamelen zich groepen jongeren, gekleed in donkergroen. We maken kennis met een jong lid van slechts 9 jaar oud die alle wedstrijden, zowel uit als thuis, met hen bezoekt. Zodra het stadion opent, gaan we naar binnen. Onze tickets zijn niet nodig: er worden pershesjes voor ons geregeld. De gastvrijheid van de Helala Boys en de club is bijzonder; we krijgen volop de gelegenheid om foto’s te maken en te filmen.

Voor de wedstrijd draait een DJ enkele nummers aan de rand van het veld. ‘Freed from Desire’ schalt door de speakers. Tegelijkertijd zijn de Ultras bezig hun vak aan te kleden met doeken die als linten van de bovenste ring naar het hek beneden lopen. De tribune voor de ultras is, zoals bij veel clubs in Marokko, enkel toegankelijk voor mannen. Onder deze tribune zweept La Banda Verde de supporters op, in een stijl die ons doet denken aan San Lorenzo – maar dan nog uitbundiger en wilder. Jongens staan op of hangen aan metershoge balken. Er wordt gezongen, gesprongen en de nodige pyro afgestoken. Telefoongebruik wordt niet op prijs gesteld, iets wat wij alleen maar kunnen toejuichen. Begeleid door La Banda Verde komen de Ultras de tribune op. Er wordt een laatste hand gelegd aan de aankleding van de tribune, terwijl de wedstrijd op het punt van beginnen staat.

Geschiedenis Kenitra Athletic Club (KAC)

Kenitra Athletic Club, afgekort KAC, wordt opgericht op 5 december 1938 en is gevestigd in de stad Kenitra. KAC is een van de meest gerenommeerde en populaire voetbalclubs van Marokko. De club is de op één na oudste in Marokko en bestond oorspronkelijk uit enkel Marokkaanse spelers. KAC begon in de 1ste Amateurklasse, klom op naar de tweede klasse (toen Division Pré-honneur genaamd) en promoveerde in 1956 naar de eerste divisie. In 1959 nam Ahmed Souiri de club over om vervolgens uit te groeien tot een soort geestelijk vader van de club. Het jaar daarop wonnen ze hun eerste competitietitel en in 1961 de eerste Throne Cup. KAC behoort met vier kampioenschappen (1960, 1973, 1981 en 1982) tot de topclubs in Marokko. Enkel Wydad Athletic Club, FAR de Rabat, Raja Club Athletic en Maghreb de Fès werden vaker kampioen. De jaren ’80 waren de gouden jaren voor KAC, waarin de club zichzelf vestigde als een van de grootheden in het Marokkaanse voetbal en de stad Kenitra op de kaart zette. Ze stonden bekend om hun uitmuntende jeugdopleiding, en veel KAC-spelers vertegenwoordigden het nationale team.

Geschiedenis Kenitra Athletic Club (KAC)

Een verloren Throne Cup-finale in 1991 tegen Kawkab uit Marrakech was het laatste hoogtepunt voor KAC. Door financiële problemen degradeerden ze in 1995 naar de tweede divisie. In 2003 keert de club terug op het hoogste niveau om vervolgens meerdere malen te promoveren en degraderen. In 2017, na 9 jaar onafgebroken op het hoogste niveau te hebben gespeeld, degradeert de club voorlopig definitief. In 2020/21, zonder supporters in de stadions vanwege Corona, degradeert KAC zelfs naar ‘nationale amateurs’. De competitie waar het nu nog altijd actief is. Het huidige seizoen werd getekend door een ernstig ongeluk met de spelersbus van KAC, waarbij veel spelers zware verwondingen opliepen. Als gevolg hiervan bestaat het huidige team grotendeels uit eigen jeugd.

Ultras Helala Boys 2007

De eerste tekenen van de Helala Boys verschenen in het seizoen 2006/2007, waarin de club promoveert naar het hoogste niveau. De start van het seizoen 2007/08 valt samen met de oprichting van de groep. Op 23 september 2007 tijdens de uitwedstrijd tegen Wydad Athletic Club maakt Helala Boys ’07 (HB ’07) haar debuut op de tribune. De eerste tifo volgt niet veel later. De naam ‘Helala’ is een Arabische naam, afkomstig van een plant uit de stad Kenitra.

De Ultras staan bekend als groep die de club overal achter na reist. De groep heeft zich altijd hard gemaakt voor een eerlijke competitie en strijdt hier nog altijd voor. Door middel van tekstdoeken en songs brengen ze hun mening naar buiten over corruptie binnen de sport, evenals kritische noten over de regering wat betreft armoede en werkloosheid. Op 13 december 2013 hebben ze bijvoorbeeld een grote tifo met pyro tegen de politie, de regering en de media (TODAY 13.12 AND FOREVER). Het bijpassende nummer gaat de hele wereld over.

Tot de verbouwing van het Stade Municipal hebben de Helela Boys een plek op de lange zijde. Tijdens de coronapandemie wordt vervolgens de nieuwe tribune achter het doel afgerond. De eerste supporters die hier gebruik van mogen maken zijn echter niet de Helela Boys, maar de rivalen van AS Far Rabat die wegens een eigen verbouwing uitwijken naar Kenitra.

Voor meer info over de groep en de sfeer rondom wedstrijden, check hun YouTube kanaal.

Wedstrijd

We kunnen nu een heel verhaal gaan vertellen over het wedstrijdverloop, maar daar hebben we eerlijk gezegd maar weinig van gezien. Alle aandacht gaat op aan de indrukwekkende tribune van 6000 man die 90 minuten lang hun team steunen.

Ondanks dat het een wedstrijd is op amateurniveau en er geen uitsupporters aanwezig zijn, is er veel politie aanwezig in het stadion en staat er buiten zelfs een waterkanon klaar. Onze aanwezigheid gaat ook niet onopgemerkt voorbij. Tot 3x toe worden onze persoonsgegevens gevraagd, waar we verblijven en voor welke site we fotograferen. Helala Boys zijn, ondanks de buitengewoon goede support, in protest en dat is duidelijk te zien aan het op de kop hangende groepsdoek. Ze worden naar eigen zeggen nog altijd onderdrukt door de politie en regering omdat ze zich kritisch uitlaten. Ook vandaag laten ze zich het zwijgen niet opleggen. Tijdens de opkomst gaan de naar binnen gesmokkelde tekstdoeken omhoog.

Op een verhoging voor de tribune staan drie mannen om het geheel te leiden. Als zij het eerste nummer inzetten, zingt de tribune massaal mee. Het volume is indrukwekkend. De tribune en de sfeer doen weinig onder voor de grote clubs in Marokko en zelfs Argentinië. Met de linten, paraplu’s en muziek van La Banda Verde wanen we ons af en toe even in Argentinië.

Om kans te maken op promotie moet er gewonnen worden en je hoeft de wedstrijd niet te kijken om te weten welke club er aan de bal is. Zodra de tegenstander aan de bal is volgt er een groot fluitconcert. Fluiten op vingers of fluitjes maakt niet uit, als het maar hard en massaal gaat. Als KAC weer aan de bal is, trilt de tribune weer op zijn grondvesten dankzij de duizenden springende supporters.

Kenitra weet echter niet te scoren en de wedstrijd eindigt in een gelijkspel. Met 19 gespeelde wedstrijd staan ze op de 5de plek waardoor ook dit seizoen de kans op promotie klein is…

We willen de jongens van Helala Boys ’07 bedanken voor hun enorme gastvrijheid. We hopen elkaar snel weer te zien.

Dit artikel is geschreven door gastschrijfster Mandy, waarvoor dank! Stuur jouw verhaal ook in: [email protected]

Lees ook:

Met de Ultras Winners van Wydad op een graffiti-tocht door Casablanca

Pyro, choreo’s en rellen; de Casablanca derby is de grootste wedstrijd op aarde

Steun het team uit je stad. Daarom zijn wij voor Chabab Mohammedia, support your local

Raja Casablanca; op bezoek bij de rauwe arbeidersclub van Marokko

Voetbalbeleving in Marokko: invasie van Wydad en chaos op de wedstrijddag 

 

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %