Voetbal graffitiVoetbal in Afrika

Met de Ultras Winners van Wydad op een graffiti-tocht door Casablanca

De ultrascultuur is inmiddels een wijdverspreid wereldwijd fenomeen. Per land verschilt het een beetje in hoeverre deze manier van supporten is doorgedrongen tot de nationale identiteit. Er zijn weinig landen waar deze cultuur in korte tijd dieper geworteld is geraakt dan Marokko. Het Noord-Afrikaanse land beschikt momenteel wellicht over de beste ultrascultuur ter wereld. Een cruciaal onderdeel van die ultrascultuur is graffiti, tags, pieces en murals. Vooral dat laatste is in Marokko een kunst op zich. Met als beste voorbeeld de twee grootmachten uit Casablanca: Wydad en Raja.

We zouden de kunstwerken in kuststad Casablanca tekort doen door het simpelweg af te doen als graffiti. Waar graffiti door de noodzakelijke haast vaak beperkt blijft tot letters of simpele tekeningen, zijn ze in Marokko op een heel ander niveau bezig. Daar verschijnen door de hele stad complete muurschilderingen, vol kleur en details. De Marokkaanse supporters hebben dan wel het geluk, in tegenstelling tot de West-Europese ultras, dat dit verfwerk allemaal wordt gedoogd door de lokale autoriteiten. Hierdoor kan er rustig de tijd worden genomen en in het daglicht gewerkt worden. Deze mogelijkheden benutten de Marokkaanse supporters ten volle. We kunnen niet anders dan dit omschrijven als pure kunst.

Historisch besef

Tijdens ons korte bezoekje van enkele dagen aan Casablanca – met als hoofdgerecht de Casablanca derby – staat het zoeken naar enkele lokale kunstwerken uiteraard op de wensenlijst. Via via komen we in contact met een van de leden van de Ultras Winners, de ultrasgroep van Wydad Casablanca. Hij wil ons met alle liefde meenemen door de Medina, het oude centrum van de stad. Een aanbod dat we uiteraard niet af slaan. Want waar de meeste gebieden van de stad verdeeld zijn tussen Raja en Wydad is de wijk rondom de Medina de enige grote wijk die exclusief aan één club toebehoord. Dit is rood-wit gebied. Deze wijk is van Wydad Casablanca.

Het gebied is dan ook van historische waarde voor de club en haar supporters begrijpen we al snel van onze ‘gids’. Voordat we onze jacht op muurschilderingen beginnen neemt hij ons mee naar het belangrijkste huis in de wijk. De plaats waar Wydad Casablanca is opgericht. De club is geboren in de Medina en de wijk is altijd een Wydad gebied geweest. Raja-supporters zijn hier niet welkom. Als we beginnen aan onze tocht door het gebied zien we al snel dat de ultras deze historie niet vergeten zijn. Op veel schilderingen zijn oprichters van de club te zien. Ook komt het huis dat we zojuist hebben gezien vaak terug. De Winners kennen hun geschiedenis en koesteren deze door hem constant zichtbaar te maken in de wijk.

Wydadicted

Ook over de huidige liefde voor de club laten de supporters geen twijfel bestaan. Voor de Winners is Wydad Casablanca de enige, hun passie en hun leven. Dit wordt duidelijk gemaakt met het ene schitterende kunststukje na het andere. Ook zijn er verwijzingen naar de recente winst in de Afrikaanse Champions League en de vele andere prijzen die de gigantisch succesvolle club door de jaren heen heeft gewonnen. Het oprichtingsjaar van 1937 – Wydad is ouder dan haar rivaal Raja – komt tientallen malen terug in stencils en schilderingen door de hele wijk. Deze wijk is trots op Wydad Casablanca en door de vele schilderingen ter ere van de club, haar historie en de vele successen komt deze passie op perfecte wijze tot uiting. Een liefde die misschien nog wel het beste tot uiting komt in het schitterende woord “Wydadicted”. Een verslaving voor Wydad.

Zoals het ultras betaamt zijn de Winners ook wel een beetje trots op zichzelf. Zij zijn de pyro maniacs, de rebellen en de protectors van de club-eer. De letters UW zijn overal present. Zoals hoort komt ook het oprichtingsjaar van 2005 vaak terug. Evenals het logo van de Winners; een besnord gezicht met een flat cap op en een gezichtsbeschermende doek voor. De schitterende slogan van de ultras is “it takes everything to be winners”. Naast Winners worden vaak ook Curva Nord (de naam van de tribune waar de ultras op plaatsnemen) en het verengelsde North Side gebruikt.

Ook het aantal verwijzingen naar populaire Amerikaanse films en series valt op. Zo staan er onder meer schilderingen geïnspireerd door The Warriors (“you see what you get when you mess with the orphans”), Breaking Bad (“I am not in danger, I am the danger”) en The Godfather (“the family is the most important things”) door de wijk. Verder zijn de supporters ook echt gek op ultrasverwijzingen. “Ultras never surrender” en “can’t stop ultras”. Veel bivaks, pyro, megafoons en ACAB’s. Ook een Wydad-variant van de bij supporters populaire Engelse stripfiguur Andy Capp mag niet ontbreken.

Schier eindeloze reeks

Onze ultra-begeleider wordt inmiddels door zoveel zijstraatjes en nauwe steegjes gevolgd dat we geen idee meer hebben waar we zijn. We zijn langs marktjes gelopen waar de levende kippen nog in de kooi staan, de vis in de volle zon ligt en de mensen afstandsbiedingen verkopen vanaf kleedjes op de grond. We hebben praktisch bij mensen in de achtertuin gestaan en zijn vele flats, scholen en buurtwinkels gepasseerd. En tussen dit alles zien we overal de rood-witte kleuren van Wydad Casablanca. Als afsluiting worden we nog meegenomen naar enkele van de grootste muurschilderingen die de Winners hebben gemaakt. Een adembenemend einde van een schier eindeloze reeks aan prachtwerken.

Als we eenmaal op het eindpunt aankomen blijkt dat we ruim 12,5 kilometer door de wijk hebben gelopen en 3 uur lang non-stop bezig zijn geweest. We hebben meer dan 100 pieces gezien en ons geen seconde verveeld. Dankzij het opzoeken van de vele schilderingen hebben we een schitterende inkijk gekregen in de meest historische wijk van Casablanca. Een tour om nooit te vergeten. Geld voor de rondleiding hoeft onze ‘gids’ absoluut niet te hebben. Dit is een zaak van passie voor de club en de cultuur. Hij laat ons na een paar indrukwekkende uren vervolgens achter met de volgende woorden: “Jullie hebben ze nog lang niet allemaal gezien”. In Casablanca is de voetbalcultuur onuitputtelijk!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %