Actueel

In de voetsporen van autocoureurs en nazi’s

Het Frankenstadion in Nürnberg, sinds juli 2017 Max Morlockstadion geheten, is niet zozeer beroemd door de wedstrijden van de vaste bespeler van het stadion. De wedstrijd tussen Nederland en Portugal op het WK in 2006 bijvoorbeeld ligt verser in het geheugen. Maar het duistere verleden dat aan het gebied kleeft, intrigeerde me om eens te gaan kijken.

Bij het verlaten van het station loop ik langs vangrails over brede wegen die doen vermoeden dat het een stratencircuit is. Dat wordt bevestigd door een steward. “Dit is ook het parcours van de Norisring.” Bij de meeste Nederlanders onbekend, alhoewel: Max Verstappen won hier drie races waardoor hij werd opgenomen in het opleidingsteam van Red Bull.

Achter de vangrail worden vanuit een eenvoudige marktkraam sjaals en shirts verkocht. Ook het aanbod is old skool. Attributen met daarop de tekst ‘Duitser van geboorte, Franke uit overtuiging, maar Nürnberger door de genade van God’ overheersen. Als ik dan naar de overkant van de straat kijk, krijg ik een unheimisches Gefühl. Dat was namelijk de plek waar Adolf Hitler zijn partijbijeenkomsten hield. Alleen de vervallen tribunes en het ‘ereterras’ herinneren nog aan die historie. Nu lopen de bezoekers erover heen alsof het een toeristische trekpleister is.

Max Morlockstadion

Gelukkig komt het voetbalstadion snel in zicht. Maar weinig stadions hebben zo’n aparte vorm als deze. Het Max Morlockstadion is achthoekig, met een sintelbaan tussen de tribunes en het veld. Wie een hekel heeft aan ‘curvas’ en sintelbanen komt hier helemaal bedrogen uit. Wijselijk koos ik een plek in een hoekvak, zo dicht mogelijk bij de cornervlag.

Voor het voetbal hoefde ik het niet te doen. De 1. FC Nürnberg gaat er met volle inzet tegenaan, maar tegenstander VfB Stuttgart blijft makkelijk op de been. Die Schwaben staan onderaan en hebben de punten dus hard nodig. De reis naar Nürnberg is kort en dus populair bij de aanhang. Die is massaal naar deze wedstrijd afgereisd en laten zich luidkeels horen. Naarmate hun ploeg steeds beter speelt, laat het thuispubliek zich steeds minder horen. De wedstrijd is niet om aan te gluren. Ik besluit daarom het einde niet af te wachten en met mij veel Nürnbergse supporters.

Beelden

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %