In de voetsporen van Lothar Matthäus op de Bökelberg
Noem het nostalgie. Of sentiment. Wat je wilt. Op de Bökelberg moest ik aan mijn jeugdjaren denken. Voet op heilige grond, terug naar de tijd van Sportschau op zaterdagavond. Het voelt een beetje als “Toen was geluk heel gewoon”. Ik ga je meenemen op een bijzondere wandeling in één van de meest unieke en historische parken in Duitsland. De Bökelberg. Voormalige ‘hexenkessel’ van ‘Die Föhlen’, zoals Borussia Mönchengladbach nog steeds heet in de volksmond.
Dat zaterdag gevoel van vroeger
Wij hadden vroeger thuis een vast ritme op de zaterdag. Als klein jochie eerst met m’n vader naar zijn voetbalwedstrijd. Niveau kelderklasse. Of nog lager, maar dat deed er niet toe. Vooral de derde helft werd altijd glorieus gewonnen. Vissie bakken in de kleedkamer. Kratten bier mee. En een hele lange wedstrijdevaluatie. De verhalen werden steeds indrukwekkender. Een simpele struikelactie werd, hoe later op de middag, steeds meer een ‘Zidaantje’. Een blindelings weggewerkte bal in de achterhoede werd tegen het vallen van de avond een waanzinnige doelpoging vanaf 80 meter. Ondertussen vond ik als klein jochie mijn weg wel naar de kantine. Om lege bierflesjes te verzamelen. Niet voor mijn spaarpot, maar voor een broodje frikandel. En een dikke zak snoep. Tot vijf uur, want we moesten wel op tijd thuis zijn.
Meer dan scheisse en bratwurst
Met een paar laatste centjes aan statiegeld en een buik vol zoetigheid ging ik vervolgens naar huis. Net op tijd. Voor het bord op schoot en het hoogtepunt van de zaterdag. Sportschau op Bild. Duits voetbal. De plek waar ik moeiteloos de Duitse taal leerde. Wat veel verder gaat dan scheisse en bratwurst. Het waren niet zozeer wedstrijden die me zijn bijgebleven. De iconische Duitse stadions maakten vooral indruk. Bayern München dat nog in het Olympiastadion met de enorme sintelbaan speelde. Borussia Dortmund dat al wel in het immense Westfalenstadion speelde. Maar ook die ene parel in Mönchengladbach, de Bökelberg.
Moderne betonnen bakken
Veel van die stadions zijn inmiddels vervangen door moderne vierkante betonnen bakken. Prima stadions met alle comfort. Maar niet met die unieke sfeer van vroeger. Dat is op veel plekken weg. Teleurstellend. Maar het goede nieuws? De Bökelberg is er nog altijd. Niet als stadion, maar als een modern villapark. Met respect voor het cultureel erfgoed.
Historische voetbalgrond
Neem de tijd voor een wandeling op heilige voetbalgrond. Voordat je naar het Borussia Park gaat voor een wedstrijd van Die Föhlen. De Bökelberg, middenin een moderne woonwijk, op een kleine vijf kilometer van het stadion. Parkeer je auto in de Böckelstrasse en loop in drie minuten naar dit bijzondere park, middenin de woonwijk. Bij de entree van het park verraadt de grote clubvlag direct dat je op historische voetbalgrond bent.
Dit is namelijk niet zomaar een park. Je staat direct middenin het voormalig Bökelbergstadion, het oude stadion waar de club haar grootste successen behaalde. Ja het is nu een woonwijk, maar de ruime groenstrook en de contouren van de (nu vergroende) tribunes laat zien dat hier ooit een stadion heeft gestaan. Je voelt het direct. Historische voetbalgrond.
Voor even Lothar Matthäus
Neem de tijd om een balletje te trappen op het voormalige stadionveld en voel je voor even één van de bekende Föhlen als Lothar Matthäus, Jupp Heynckes of Berti Vogts. Loop een rondje door het park en beklim de trappen naar de top van ‘de tribune’ voor een schitterend overzicht over het oude stadion.
De Bökelberg, waar het legendarische Borussia Mönchengladbach uit de jaren ’70 schitterde en de ene na de andere prijs won. Clubs als Bayern München, maar ook FC Twente en Rode Ster Belgrado gingen met knikkende knieën onderuit in Die Festung Bökelberg. De fanatieke aanhang zorgde voor een Hexenkessel en leverde daarmee een belangrijke bijdrage aan de vele nationale titels en Europese hoofdprijzen in die tijd.
Blijvende herinnering
Net als in Engeland met het voormalig Highbury Stadium, weten ze ook in Duitsland wel hoe ze met cultureel erfgoed om moeten gaan. Aan de rand van de woonwijk vind je verder een mooi monument dat blijvend doet herinneren aan de gloriejaren van het oude stadion. Een scorebord. Een veld met lichtmasten en een juichend publiek. Symbool voor de gloriejaren van voormalig topclub Borussia Mönchengladbach.
Fohlenwelt
Wil je meer weten over dit bijzondere stadion? Bezoek dan absoluut Fohlenwelt, het interactieve clubmuseum van Die Föhlen. Direct naast het stadion (in het H4 Hotel) vind je Fohlenwelt. In dit compacte en interactieve museum kan je de historie van deze mooie club van dichtbij beleven. Het absolute hoogtepunt is het deel van de tentoonstelling waar alle bekers en kampioenschalen tentoongesteld worden.
Voor de liefhebbers zijn er veel fraaie oude wedstrijdbeelden zien. Van de Champions League kraker tegen Barcelona in een kolkend Borussia-Park. Tot de historische Europacup I finale tegen Liverpool in 1977. En uiteraard zie je ook veel fraaie beelden van het iconische Bökelberg stadion. Geniet met volle teugen van een klassiek voetbalstadion zoals je dat zelden meer ziet. Heel anders dan het huidige Borussia-Park.
Een bezoek aan Borussia Mönchengladbach is dan ook pas compleet als je ook in het Bökelberg stadion bent geweest.