Borussia Mönchengladbach – ideale instapclub voor iedere voetballiefhebber
Altijd al een keer een wedstrijd willen bezoeken in Duitsland? Maar weet je niet waar te beginnen? Wat dacht je van amper twintig kilometer over de grens. Na Venlo gaat de voet op het gaspedaal en voor je het weet sta je al op de parkeerplaats van het Borussia-Park. Eindbestemming: Borussia Mönchengladbach. “Die Fohlen”. Ook vanuit het westen is dit overigens prima te doen. Na twee tot tweeënhalf uur rijden bevind je je in de wereld van bier, bratwurst en ‘gemütlichkeit’. Dat maakt Borussia Mönchengladbach de ideale instapclub voor een middagje of avondje Bundesliga.
Voormalig Europese grootmacht
Borussia Mönchengladbach heeft in heel veel opzichten iets weg van een kleine familiaire club. Soms succesvol. Maar meestal niet. De laatste jaren incidenteel in Europa actief. Ooit een Europese grootmacht. Borussia Mönchengladbach was vooral in de jaren ’70 van de vorige eeuw zeer succesvol. Uiteindelijk zouden Die Fohlen in tien jaar tijd vijf Europese finales spelen. Ze waren finalist in de Europacup I finale in 1977, waarin kansloos werd verloren van het op dat moment oppermachtige Liverpool. Maar wel winnaar van de UEFA Cup in 1975 en 1979. Een club die zijn stempel op de Duitse en Europese voetbalgeschiedenis heeft gedrukt. En daarmee Mogen Die Fohlen zich meer dan terecht een ‘traditionsverrein’ noemen.
Gevolgd door magere Europese jaren met als laatste (en wat recenter) hoogtepunt de Champions League campagnes in het seizoen 2016/ ’17 (groepsfase) en 2020/’21 (bij de laatste zestien). Vooral de campagne in 2016/ ’17 blijft de Duitse aanhang altijd bij met wedstrijden tegen Barcelona, Manchester City en het Schotse Celtic. Uiteindelijk werden vijf punten gepakt en stroomde de club in de Europa League door. Waarin het door de landgenoten van Schalke ‘04 werd uitgeschakeld in de achtste finale.
Groter dan verwacht
Borussia Mönchengladbach mag weliswaar op basis van het verleden een grote club worden genoemd. Kijken we echter naar het heden, dan zijn de successen marginaal. De prestaties op het veld zijn die van een grauwe middenmoter. Het stadion ziet er aan de buitenkant modern en strak uit, maar oogt niet heel groot. En de sfeer op het plein is familiair, maar schijn bedriegt. Eenmaal binnen in het stadion blijken er ruim 53.000 toeschouwers op de tribune te zitten die voor een heerlijke sfeer zorgen. Daarmee is Borussia Mönchengladbach voor ons in ieder geval groter dan verwacht.
Vriendschap voor het leven
Overigens heeft de verloren Europacup I finale in 1977 toch wat moois opgeleverd. Dwars voorbij de historische vijandigheden tussen Engeland en Duitsland, ontstaat een mooie vriendschapsband tussen de aanhangers van Liverpool en Borussia Mönchengladbach. Duitsers. Engelsen. Vriendschap. Wie had dat ooit gedacht? Voor Die Fohlen gaat dit zelfs nog verder en krijgen alle Britse tegenstanders een unieke plek in de clubhistorie. Een eerbetoon aan de bakermat van het voetbal, in Mönchengladbach begrijpen ze het. En met ‘The Reds’ uit Liverpool wordt een vriendschap voor het leven gesloten.
Fohlenwelt
De sympathie van de Duitse aanhang voor het Engelse voetbal heeft dan ook terecht een bijzonder plekje gekregen in het clubmuseum. Fohlenwelt. Direct naast het stadion. Een bezoek aan dit bijzondere stukje Borussia Mönchengladbach mag op een wedstrijddag absoluut niet ontbreken. Noem het maar het lokale ‘Reinheitsgebot’. Fohlenwelt is een uniek museum dat de clubgeschiedenis in alle facetten laat zien. Met oude unieke shirts, bijzondere verhalen en een uitgebreide ‘schatkamer’, waarin de prijzen die de club door de jaren heeft verzameld op een fraaie wijze worden getoond.
Fohlenwelt is interactief opgezet, geeft onder meer een kijkje in de kleedkamer en de persruimte en heeft een heuse Engelse pub met een respectvol eerbetoon aan alle Britse tegenstanders.
Geen heden zonder verleden
Een bezoek aan Fohlenwelt, en vooral ook aan de Bökelberg, laat zien dat je niet bij zomaar een club bent. Voor Borussia Mönchengladbach geldt als geen ander ‘geen heden zonder verleden’. Traditionsverrein ten top. Ga dus vooral ruim voor de wedstrijd al richting Mönchengladbach en neem ook echt de tijd om eerst de Bökelberg te bezoeken. Daarna natuurlijk naar Fohlenwelt. Gevolgd door de enorme fanshop waar je vanuit Fohlenwelt direct in uitkomt. Om te eindigen op het grote stadionplein, waar je kunt genieten van dat andere ‘Reinheitsgebot’: een halve liter pils en een bratwurst.
Weinig verheffend
Dan nog heel even kort over de wedstrijd. Wij waren dus bij Borussia Mönchengladbach tegen VFL Bochum. Een middenmoter tegen de rode lantaarndrager. Een 3-0 winst voor de thuisploeg, maar het spel weinig verheffend. Op het veld ging meer fout dan goed, met de minst slechte ploeg als winnaar.
Fanatiek uitvak
De sfeer was er niet minder om. Met 53.000 toeschouwers was het stadion uitverkocht. En zowel op de Nordkurve (de fanatieke aanhang van de thuisploeg) als in het fanatieke uitvak zat de sfeer er goed in. Een uitvak dat overigens nog veel ruimer was, omdat supporters van Bochum ook gewoon tussen het thuispubliek zaten. Geen gedoe. Geen restricties vanuit de bond en overheid. Daar kan het dus wel. Het uitvak zorgde, ondanks het matige spel, negentig minuten lang voor een prima sfeer. Een pyrootje, gezang en getrommel in combinatie met een vlaggenparade. Wij bekeken het vanaf de tribune met een goede beker bier en broodjes bratwurst. Dit is nou precies hoe voetbal beleven bedoeld is.
Mooie instapclub
De ‘gemütlichkeit’, bier en bratwurst en een mooi en toegankelijk inkijkje in de historie van Borussia Mönchengladbach maken deze club voor veel Nederlanders geliefd. Een populaire voetbalbestemming, net over de grens. En daarmee een mooie instapclub voor iedereen die de Bundesliga wilt bezoeken. Echt een aanrader!
Lees ook:
Ook de DFB is lekker bezig; boete voor Borussia Mönchengladbach
Start de normalisatie: uitsupporters ontvangen ; zo kan het dus ook
Honderden nepmunten op het veld in Mönchengladbach