GroundhoppingVoetbal in Duitsland

Historische sporen van Schalke 04

Profiteer als In de Hekken supporter van 15% korting op het gehele assortiment van PGWEAR. Gebruik de code indehekken bij het afrekenen en je korting wordt direct verrekend (niet te combineren met andere kortingen)!

In de barre Covid-tijden die we hadden is het soms lastig wedstrijden plannen. En als je dan eenmaal kaarten hebt, blijkt de wedstrijd afgelast te worden doordat teveel spelers een besmetting hebben. En zo gebeurde het dus dat we zaterdagmorgen in de auto springen met hoop. Hoop dat we wat mooie dingen gaan zien en hoop dat we misschien toch nog ergens een wedstrijdje mee kunnen pakken. Vanaf mijn thuisadres is het een klein uurtje naar het Ruhrgebied dus dat wordt de bestemming. Cultuur snuiven lukt hier over het algemeen prima.

We sturen de auto de Duitse A3 op en al snel zien we in de verte de eerste schoorstenen. Noem het een beetje vreemd , maar ik voel me hier altijd wel een beetje thuis. Een tikkeltje rauw, bijzonder sfeertje.

Onderweg keuvelen we wat over de verschillen maar ook de overeenkomsten tussen de ‘’Ruhrpott’’ en het door ons zo geliefde voormalige DDR. De clubs en hun fancultuur. We gaan er een dagje Schalke 04 van maken.

Al snel bereiken we de eerste stop van de dag. Ergens had ik gelezen dat er in Gladbeck nog een mooie oude bak moest liggen waar rondom de 2e wereldoorlog veel Landskampioenschappen zijn gespeeld. De auto zetten we op een enorme parkeerplaats (wat in deze tijd een Covid testcentrum is), en we lopen rustig richting 1 toegangspoorten. Deze zit helaas dicht. Wel is het een ontzettend indrukwekkende toegang.

Na een paar plaatjes door het hek besluiten we door te lopen en te zoeken naar een ingang. Zoals zo vaak is ook hier een laag hekje te vinden en we zijn op het terrein. Onze ogen gaan van links naar rechts, onder naar boven. Wat een enorme bak! We staan in het Stadion Gladbeck.

Vestisches Kampfbahn

Het stadion Gladbeck, of vroeger genaamd de Vestische Kampfbahn werd midden jaren ’20 gebouwd. De stad was zoals zoveel steden in het Ruhrgebied rijk geworden door de bloeiende Kolenindustrie. De stad besloot een groot sportpark te bouwen met tennisbanen, een zwembad, en een stadspark en een groot stadion voor diverse sportmogelijkheden. De grote tribunes zouden plaats moeten bieden aan 20.000-40.000 toeschouwers. In 1928 was het zover en werd dit stadion geopend met een groot sportfeest. 25.000 bezoekers waren hierbij aanwezig.

Nog voor deze officiële opening speelde Schalke 04 hier een wedstrijd om het West-Duitse kampioenschap tegen R.S.V. Hagen.

In de jaren 30 kreeg dit stadion een andere bestemming en zou het dienen als plek voor massa evenementen van de nazi’s. 1932 sprak Adolf Hitler hier zo’n 50.000 mensen uit omliggende dorpen en steden toe. Tijdens WO2 raakte het stadion zwaar beschadigd en het stadion werd door de burgers van Gladbeck weer steen voor steen opgebouwd. De capaciteit werd vergroot tot 45.000 plaatsen. In 1948 zagen zo’n 40.000 toeschouwers hier de wedstrijd Borussia Dortmund – Sankt Pauli. Het absolute record werd 2 jaar later gevestigd toen 45.000 toeschouwers de kampioenswedstrijd VfR Mannheim – Borussia Dortmund (3:1) zagen . In de jaren ’50 werd Sportfreunde Gladbeck de vaste bespeler van dit stadion. Tijdens de derby’s tegen Schalke 04 speelde men hier vaak voor 25.000 toeschouwers.

Latere jaren

In 1986 kreeg het stadion een monumentenstatus. In hetzelfde jaar werd er een tribune aan de Westzijde geplaatst. Helaas hebben er sindsdien weinig grote voetbalwedstrijden meer plaatsgevonden en ook de lokale clubs hebben weinig bestaansrecht. Wel vind er nog jaarlijks een groot atletiekevenement plaats. In 2009 werd de westelijke tribune overdekt en vernieuwd, enkele jaren geleden is de sintelbaan vernieuwd. Hopelijk gaat er hier in de toekomst nog eens een mooie oefenpot plaatsvinden, dan ben ik er zeker bij!

Glückauf Kampfbahn

Vanuit Gladbeck gaat de route richting het stadsdeel Gelsenkirchen-Schalke, hier ligt de Glückauf-Kampfbahn. Een echt stukje Schalke cultuur. Dit ademt gewoon aan alle kanten historie. Onderweg kom je langs diverse clubhuizen, en ook de Schalker Meile. Dit fleurt de troosteloze straten een beetje op. Ooit was dit de thuishaven van Schalke 04. Tegenwoordig is dit de thuishaven van Teutonia Schalke-Nord. Toeval of niet, ook dit stadion werd in 1928 in gebruik genomen. Over de historie van dit stadion is al enorm veel geschreven, dus daar zal ik de lezer niet mee vermoeien. Maar wel is het erg bizar te bedenken dat er 70.000 man in konden. Tegenwoordig ligt er een oerlelijk kunstgrasveld , maar gelukkig zijn er wel veel historische sporen te vinden. Waaronder de prachtige hoofdtribune uit de jaren ’50, maar ook schitterende Street art rondom het stadion.

Parkstadion

In de jaren ’70 was het gedaan met de Glückauf Kampfbahn en ging Schalke 04 naar het Parkstadion. Laat dat nou net onze volgende stop zijn. Op het programma staat de Regionalliga wedstrijd tussen Schalke 04 U23 en Sportfreunde Lotte. Normaal gesproken geen enkel probleem om hier aan kaarten te komen , maar vandaag toch wel even spannend omdat het 1 van de weinige wedstrijden is die wel gespeeld wordt en het maximum van 750 toeschouwers. Dus we zorgen dat we ruim een uur van tevoren aanwezig zijn om een kaartje te bemachtigen. Gelukkig is het weer niet al te best, dus dat zal mensen er wel van weerhouden om te komen. Toch zien we flink wat Nederlandse kentekens en volk onderweg naar het stadion. We kopen een kaartje en nemen op ons gemak een fantastisch broodje braadworst als lunch. De wind jaagt over de velden wat het zitten op de klassieke tribune onbehaaglijk maakt. Toch heeft het wel wat, dat vernieuwde parkstadion. Oude klassieke banken in een Kurve, een mooie klassieke lichtmast en de retro zitplaats plaatjes op de rijen. Overigens las ik onlangs een artikel dat Ultra’s Gelsenkirchen de oude lichtmast weer wil voorzien van licht. Met de opbrengsten van een speciale sjaal wil men de mast renoveren.

De wedstrijd

Langzaamaan begint het toch wel gezellig te worden en zit er al een paar honderd man. Flink wat groundhoppers, maar ook wat ultra’s van Schalke. Het eerste team is immers vrij dus dan kan je mooi het 2e aanmoedigen. 14u klinkt het eerste fluitsignaal en Lotte gaat fel uit de startblokken. Het duurt dan ook niet lang tot de 0-1 valt. Nu hadden wij Lotte dit seizoen al eerder zien spelen , sterker .. onze vorige trip toen ze uit speelden tegen Wuppertaler SV en daar zagen we hetzelfde beeld. Schalke liet zichzelf niet van de wijs brengen en lieten technisch goed voetbal zien. Positiespel was sterk te noemen, zeker voor het 4e niveau! Al snel valt de gelijkmaker en nog voor rust komen de jongens van Schalke op voorsprong.  Ook de 2e helft is weer zeer vermakelijk. Lotte stormt de eerste 10 minuten over het veld met kansen over en weer. Nadat ze uitgeraasd waren komt Schalke met goed positiespel en een enorme blunder van de Lotte doelman op 3-1. Enkele minuten later wordt het duel definitief op slot gegooid met een prachtige aanval. De 4-1 eindstand is dan ook niet geflatteerd.

Al met al hebben we ons prima vermaakt deze dag! Leuke stukken historie gezien. Moe maar voldaan besluiten we weer rustig naar huis te rijden. Onderweg wordt nog even besproken hoe leuk de Regionalliga West eigenlijk is, en wat een enorme club Schalke 04 is. Alles ademt cultuur en topsport.

Glück-auf !

Job van de Kraats
Fotograaf en schrijver met een passie voor verval en cult. Op zoek naar dat unieke verhaal van een club en regio.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %