Laat ons het even hebben over FC Schalke 04. Nou, eigenlijk over het oude Glückauf-Kampfbahn. 45 jaar lang was dat de thuisbasis van de eeuwige topclub. Het heeft pieken en dalen gekend. Maar sinds 1973 moet het het stellen met wat meer lower league voetbal.
Wonderlijke start
1927 mag in Gelsenkirchen als een heuglijk jaar worden beschouwd. Toen werd de bouw gestart van het huidige Glückauf-Kampfbahn. Schalke 04 was toen al een van de grotere clubs in Duitsland en het verdiende dan ook een stadion dat dezelfde status uitstraalde. Aanvankelijk zou het enkel staanplaatsen omvatten, want dat hoorde bij de arbeidersklasse (de grootste fanbasis van Schalke). Maar vlak voor de afwerking werd alsnog besloten 1200 zitplaatsen te creëren.
Officieel had het stadion een capaciteit van 34.000 toeschouwers. Al wisten ze in 1931 in een wedstrijd tegen het naburige Düsseldorf 70.000 mensen te herbergen. Jammer genoeg zou het niet veel later helemaal verwoest worden bij WOII. Na de oorlog werd het Glückauf-Kampfbahn in min of meer oorspronkelijke staat hersteld en kon het nog tot in 1973 veel plezier bieden aan de Schalke fans.
Meer zelfs, de meest succesvolle jaren van de club waren in dit stadion. Zo werd Schalke zevenmaal landskampioen, allemaal in het stadion; vijfmaal bekerwinnaar, waarvan twee in dit stadion en haalden ze verder nog winst in de Landespokal Westfalen. Niet min dus. Maar de club was zodanig groot geworden dat een nieuw stadion zich meer en meer opdrong. In 1973 werd dat dan een feit met de inhuldiging van het Parkstadion. Tot in 2006 zou het Glückauf-Kampfbahn wel nog de thuisbasis blijven van enkele jeugdteams van Schalke en het officiële B team.
Wissel van de wacht
Maar het is nog niet helemaal voorbij. Intussen mag DJK Teutonia Schalke-Nord zich de trotse thuisspeler van het magistrale stadion noemen. En dat al geruime tijd zelfs. Het voetbal in Gelsenkirchen zou zich in 1918 al in een bepaalde richting sturen en vanaf 1920 valt de naam van DJK al links en rechts. Officieel werd het team pas in 1921 opgericht na een fusie tot een vereniging van de Deutsche Jugendkraft.
In 1934 werd het bestaan van de vereniging nog opgeheven door de machthebbers van toen, maar gelukkig wisten ze in 1946 gewoon de draad weer op te pakken. Tot in 1974 zou de club wel op verschillende locaties spelen binnen de stadsgrenzen van Gelsenkirchen. Dat jaar werd de volledige vereniging verhuisd naar het min of meer vrijgekomen Glückauf-Kampfbahn.
Tot op heden speelt de club daar nog steeds, al zag het er in 2006 even niet goed uit. Speciaal voor het WK in Duitsland werd het stadion omgetoverd tot bezichtigingsmonument en Teutonia moest even elders spelen, zonder zekerheid terug te kunnen keren. Gelukkig is dat wel gebeurd en kan iedereen nog steeds genieten van dit prachtig monument, ook al is het in een iets meer gereduceerde versie.
Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.