Eredivisie

Het seizoen 19-20 van: ADO Den Haag

Het seizoen van ADO Den Haag zit er weer op. Door het coronavirus kunnen we de competitie helaas niet afmaken. Lees hier hoe het seizoen van de ADO-supporters was. Extra aandacht voor de tofste awayday, hoogte- en dieptepunt in het normalisatieproces, de wedstrijden met de meeste sfeer en overige hoogtepunten.

Valse start

Na het verlies van sterkhouders Nasser El Khayati en Sheraldo Becker wist iedereen binnen ADO Den Haag dat het een zware klus zou worden om de 9e plaats van vorig seizoen te evenaren. Als ook Wilfried Kanon buiten de transferperiode naar Egypte vertrekt, lijkt de leegloop compleet. De spelers die terug worden gehaald zijn niet van het gewenste niveau. Eén nieuweling bij ADO brengt wel wat frivoliteit in de ploeg, namelijk Feyenoord-huurling Summerville. Ook de nieuwe rechtsback van Maassluis, Van Ewijck, blijkt een groot talent te zijn.

Helaas kent ADO een valse start. Het seizoen wordt onder het genot van een fel zonnetje afgetrapt in het Haags Bakkie tegen Utrecht. We komen op een luxe 2-0 voorsprong door onder andere een mooie vrije trap van Meijers. Lekker als we het seizoen met een driepunter beginnen! Niets is minder waar, we verliezen met maar liefst 2-4.

De ronde erna is niet bepaald een geschikt moment om revanche te nemen, want er staat een uitwedstrijd tegen PSV op het programma. Historisch gezien is dit een lastige wedstrijd, want de laatste keer dat in Eindhoven gewonnen werd, was begin 2011. Ook vandaag komen we op voorsprong door een pegel van Necid. Maar weer kunnen we het niet vasthouden. ADO wordt met een 3-1 nederlaag terug naar huis gestuurd.

Speelronde 3 lijkt wel een goed moment om punten te pakken. Sparta Rotterdam komt op bezoek. ADO Den Haag probeert het initiatief te nemen, maar de ruimte achter de verdediging blijkt dodelijk te zijn vandaag. Rayhi profiteert hier twee keer van en we gaan tegen alle verwachtingen in met een 0-2 achterstand de rust in. De aansluitingstreffer van Immers komt veel te laat, waardoor ook deze wedstrijd met een nederlaag wordt afgesloten.

Frisse lucht

De maand augustus zit er bijna op en de één na laatste pot van de maand is er één in Waalwijk. Zullen we dan nu wel winnen van de promovendus? Het blijkt een relatief zorgeloze middag te zijn: 0-3. Een heerlijke awayday: de zon op het gelaat, een heerlijke sfeer in het uitvak en natuurlijk de 3 punten!

Een week later treden de Haagse strijders thuis aan tegen VVV Venlo. Deze wedstrijd wordt met hangen en wurgen met 1-0 gewonnen. Typisch Haags, in plaats van de genadeklap uit te delen, maken we het weer onnodig spannend. Het laatste fluitsignaal geeft dan ook meer opluchting dan vreugde.

Een interlandonderbreking zorgt ervoor dat we pas na twee weken weer mogen voetballen. Feyenoord-uit. Een bomvol uitvak zorgt voor een goede sfeer, maar deze wedstrijd staat niet in het teken van voetbal. De knuffelactie van de Hagenezen verdient namelijk de volle aandacht. Net als drie jaar geleden worden duizenden knuffels vanuit het uitvak naar beneden gegooid. Een actie om zieke patiëntjes van het Sophia Kinderziekenhuis een hart onder de riem te steken. Eén en al kippenvel! Helaas eindigt de wedstrijd in een 3-2 overwinning voor Feyenoord. We komen van een 3-0 achterstand nog knap terug, maar een 3-3 zou teveel van het goed zijn geweest.

Begin crisis

Een dag na het verlies in De Kuip wordt bekend gemaakt dat ook dit seizoen geen Ajax-supporters welkom zijn in Den Haag. De demonstratie op het Malieveld van vorig jaar mocht dus niet baten. Teleurstelling bij de meeste supporters, want vooral deze wedstrijd zou met uitsupporters een grotere beleving geven. Uit protest wordt Midden-Noord de eerste 12 minuten leeg gehouden tijdens de wedstrijd tegen Ajax. Onder het mom van ‘zonder twaalfde man, geen wedstrijd’. In dat tijdsbestek heeft Huntelaar al de openingstreffer gemaakt. De 0-2 in de slotfase is de genadeklap voor de Haagse formatie. Met Luuk Koopmans is er wel een uitstekende keeper binnen gehaald.

Vervolgens moeten er twee uitwedstrijden achter elkaar afgewerkt worden, tegen PEC en Vitesse. In Zwolle wordt weer onnodig met 3-1 verloren ondanks een voorsprong. Van de wedstrijd tegen Vitesse de wordt dan ook weinig verwacht, maar die wordt juist verrassend genoeg met 0-2 gewonnen! Beide goals vallen al in de eerste zes minuten. Een lekkere en broodnodige driepunter! Hopelijk geeft deze avond vleugels voor de bekerwedstrijd van aankomende donderdag.

De hoop is snel vervlogen, want ADO in Sittard tegen Fortuna een waardeloze bekerwedstrijd. De wedstrijd begon al vrij laat (20.45) en door de 3-0 nederlaag belooft het een lange terugreis te worden. Alle Haagse supporters die aanwezig waren, mogen 9 dagen later gratis naar Sittard, maar dan voor de competitie. Weer wordt er van de concurrent verloren: 1-0.

Mooie gebaren

Tussendoor werd thuis bijna gewonnen van sc Heerenveen. De benutte penalty van de teruggekeerde Michiel Kramer leek genoeg voor de winst, maar Botman gooide roet in het eten door in de laatste minuut de gelijkmaker binnen te koppen. Deze wedstrijd stond tevens in het teken van het eerbetoon aan de overleden ADO-supporter Nick Baggerman. Een prachtig doek, ondersteund door vele fakkels, zorgde voor indrukwekkende beelden.

AZ doet het ondertussen wel goed in het stadion van ADO. Nadat het dak van het AFAS-stadion is ingestort, bood ADO hun stadion aan als tijdelijk onderkomen voor de Alkmaarders. De mannen van AZ spelen frivool en boeken mooie resultaten. Zo overleven ze knap de groepsfase van de Europa League en wordt er elke wedstrijd cynisch ‘Haags Kwartiertje’ gezongen vanaf de 75e minuut.

Chaos compleet

23 november 2019. Een krankzinnige avond. De Haagse supporters zijn de wanresultaten onderhand zat en zij uiten hun ongenoegen dan ook aan de hand van een doek met daarop ‘Tijd voor de grote schoonmaak’ en ‘Technisch beleid is de weg kwijt #VanAsout’. Jeffrey van As maakt zich als technisch directeur steeds onmogelijker door nog steeds zijn vertrouwen uit te spreken in de spelers en de staf en zich arrogant op te stellen tijdens een overleg met een aantal ADO-supporters. Willem II kent een fantastisch seizoen, maar deze wedstrijd MOET gewonnen worden. Als er op een gegeven moment 0-2 op het scorebord staat, neemt het gemor toe. Het feit dat Bakker na een klein halfuurtje wordt gewisseld, spreekt ook boekdelen. Het juiste recept is simpelweg nog niet gevonden en de vraag heerst dan ook óf ‘ie überhaupt dit seizoen wordt gevonden.
Als er in de tweede helft door de aansluitingstreffer een beetje hoop terugkomt bij de ploeg uit de Hofstad, wordt deze hoop vrijwel direct erna weer de grond in geboord door de 1-3. Ongelooflijk, maar waar. De onrust neemt nu helemaal toe en tribunes op Midden-Noord lopen langzaam leeg in het Haags Kwartiertje. De politie is bang voor een bestorming van het hoofdgebouw en staat dus paraat. Als Necid de 2-3 voor zijn rekening neemt 8 minuten voor tijd, verandert het stadion toch nog in een heksenketel. Willem II raakt op één of andere manier in paniek. Dit resulteert in een slap weggewerkte bal in de laatste minuut die opgepikt wordt door Goossens. Hij neemt de bal vervolgens op zijn wonderslof en iedereen in het Cars Jeans stadion ziet de bal als een mortier de kruising in gaan! Wat een goal! Een frustratieschot dat er zo fantastisch inzeilt, prachtig! Dit doelpunt wordt maanden later terecht verkozen tot doelpunt van het seizoen. Na het laatste fluitsignaal beseft iedereen dat het best raar is dat er zo hard wordt gejuicht om de 3-3, want er wordt werkelijk waar geen steek opgeschoten met het gelijkspel. Vooral omdat de concurrentie ook maar punten blijft pakken.

Een week later worden de wolken boven Den Haag donkerder als er in Almelo met 0-4 wordt verloren. Dit bleek D-day te zijn voor trainer Fons Groenendijk. 2 dagen na het verlies, geeft hij aan op te stappen bij ADO. Daarmee wordt er afscheid genomen van de langstzittende trainer van de Eredivisie van dat moment. Assistent-trainer Dirk Heesen neemt als interimtrainer tot de kerst de honneurs waar. Twee thuiswedstrijden op rij lijken een geschikt moment om het tij te keren maar tegen Groningen en Twente wordt gelijkgespeeld. Als ADO Den Haag vlak voor de winterstop nog met 6-1 op de kloten krijgt tegen Ajax, worden de kalkoenen met de kerst in een rothumeur opgeschrokt. Ondertussen zijn technisch directeur en directieadviseur Kees Jansma vertrokken bij de club. De chaos is compleet.

Een dag voor kerst wordt heel verrassend Alan Pardew als nieuw trainer aangesteld. Gemixte gevoelens. Een trainer met veel ervaring in misschien wel de beste competitie van de wereld, maar wat moet hij in de Eredivisie? Hoe dan ook, met hem aan het roer wordt een trainingskamp in Zuid-Spanje afgewerkt. Als de Haagse ploeg vriendschappelijk van Noordwijk en zelfs Hoffenheim weet te winnen, keert er enigszins vertrouwen terug bij de club. RKC, de nummer laatst, moet na de winterstop gepakt worden!

Ommekeer?

En dat gebeurt! RKC wordt met 2-0 geklopt met “The Ghostbusters” aan het roer. Wat wel zorgwekkend is, is dat er in de winter bijna een heel elftal aan Engelse nieuwelingen is binnengehaald. Deze paniektransfers kunnen twee kanten op gaan: of het wordt drie keer niks, of de Engelsen zullen ons redden.

Na de wedstrijd tegen RKC gaat het eigenlijk weer bergafwaarts. Er wordt geen wedstrijd meer gewonnen. Op 1 februari is Vitesse de tegenstander in Den Haag. Een grootse sfeeractie staat gepland om het 115-jarig bestaan van ADO te vieren, maar door de harde wind kan het vuurwerk helaas niet doorgaan. Wel worden 2 prachtige doeken getoond! Helaas kreeg het jubileum een vies nasmaakje, aangezien we vergeten om te winnen. Necid krijgt 3 gigagrote kansen, waaronder een penalty. Hij mist ze allemaal, waardoor de brilstand na de wedstrijd een feit is.

De wedstrijd uit tegen AZ bleek de laatste van het seizoen te zijn. Wel een mooie. Niet qua resultaat (0-4 verlies) maar qua gebaar van de Alkmaarders. De harde kern van AZ bedankte Den Haag voor de gastvrijheid die getoond werd door het Cars Jeans stadion uit te lenen en een dug-out van de bezoekers was die dag groen-geel. Tof gedaan allemaal!

Spannende tijden

De weken erna zijn natuurlijk erg spannend geweest voor iedereen die ADO een warm hart toedraagt. Zal ADO erin blijven of niet? Haagse supportersgroepen zijn ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en horecatenten langs geweest om hen een hart onder de riem te steken met zeer fraaie doeken!

Ook Dolf Niezen krijgt een mooi doek. De 94-jarige oud-doelman van ADO is enige van het kampioensteam uit 1943 die nog leeft. Helaas wordt begin mei bekend dat Niezen onverwachts is overleden.

Uiteindelijk hakt de KNVB op 24 april de knoop door: ADO Den Haag blijft in de Eredivisie. Onbegrijpelijk voor de meeste supporters in Nederland. Voor ons een gunstige beslissing. Tóch hadden de meesten binnen ADO nog vertrouwen in een goede afloop op eigen kracht, aangezien de club de afgelopen jaren heeft bewezen de meeste punten te pakken in de laatste acht wedstrijden.

Nieuw leven

4 dagen later wordt bekend gemaakt dat ADO Den Haag en Pardew niet met elkaar verder gaan. Maurice Steijn wordt genoemd als geschikte kandidaat om opnieuw de hoofdtrainer te worden in Den Haag. De terugkeer van de Hagenaar kan misschien weer voor wat rust zorgen.

Er is nog meer goed nieuws achter de duinen: er wordt op dit moment natuurgras aangelegd in het stadion. Laat dit een definitief einde zijn van een naar seizoen en het begin van een periode dat er weer omhoog gekeken kan worden!

Onze dank gaat uit naar Fansupport Den Haag voor het beschikbaar gestelde beeldmateriaal!
Facebook Fansupport Den Haag (klik!)
– Instagram Fansupport Den Haag (klik!)

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %