Eredivisie

ADO – Ajax, nederlaag voor het voetbal!

ADO Den Haag – Ajax. Voor het 13e jaar op rij zonder uitsupporters. Dit jaar staat de editie extra in de schijnwerpers door de demonstratie van 249 Ajacieden op het Malieveld. Maar ook dit jaar houdt het vele Ajacieden niet tegen de wedstrijd te bezoeken. Vandaag beproef ik mijn geluk als Ajacied op de thuisvakken. 

Matchday met spanning

Dus rijden we rond 11:30 over de A4 langs Leiden. Per app hebben we contact met jongens in de bussen die onderweg zijn naar het Malieveld om te demonstreren. Via Twitter zien we berichten over ME busjes die de Ajacieden opwachten. Tot op dat moment is het nog rustig op en langs de snelweg. We horen dat de sfeer in de bussen relaxed is. Een berichtje met de tekst: “Weer eens een matchday met gezonde spanning in je donder” vat de sfeer goed samen. Zowel voor de demonstranten als voor ons.

Terwijl de presentator op 538 zegt dat er bij hectometerpaaltje 36,1 een snelheidscontrole is, zien we motoragenten staan wachten. Dat is natuurlijk geen snelheidscontrole. Via de telefoon horen we dat de snelweg achter de bussen wordt vrijgehouden. Prima! Had je het uitvak maar open moeten stellen.

Uitsupporters

In de verte doemen ondertussen de lichtmasten van het Cars Jeans Stadion op. Weinig dingen zijn zo mooi als lichtmasten die, blakend in de zon, het richtpunt zijn van lange slierten met duizenden mensen die gehuld in clubkleuren hun cluppie gaan steunen. Des te treuriger zijn de uitsupportersverboden van tegenwoordig. Dertien (!) jaar geleden werd er een straf uitgesproken. Een straf waar nu nog steeds honderden Ajacieden (en Hagenezen) jaarlijks door worden gedupeerd. Amsterdammers die daar (vrijwel allemaal) niets mee te maken hebben gehad. Dit alles uit pure onwil en/of onkunde. Er worden excuses verzonnen en er worden drogredenen gegeven. Incidenten die volledig buiten de wedstrijden tussen Ajax en ADO staan worden er bijgehaald en afspraken worden geschonden.

Bij het stadion parkeren we op een bedrijventerrein. We wandelen in een lekker lentezonnetje naar het ADO stadion. Naar eigen zeggen het veiligste stadion van Nederland. Slalommend tussen de politie te paard en de ME doen we een rondje rondom het stadion. De sfeer is verre van vijandig, eerder gemoedelijk. Dit zal er deels mee te maken hebben dat een deel van de fanatieke Den Haag supporters de, op het Malieveld demonstrerende, Ajacieden probeert tegen te houden. Een ontzettend slechte zaak voor alle uitsupporters in Nederland. Immers willen we allemaal afreizen naar de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Zonder uitsupporters immers geen voetbal!

Inmiddels hebben we onze plekken in het stadion bereikt. Via bekenden zijn er kaarten geregeld voor Vak D. Tegen de duurdere plekken aan en met Midden-Noord tegenover ons. Rechts achter de goal staat een plukje in mutsen en sjaals gehulde Juventus supporters “Ajax, Ajax, vaffanculo” te roepen. Rechts op Midden-Noord staat een groepje in het wit geklede Legia supporters. Als mijn inspiratie voor stukjes over vriendschapsbanden op is, kan ik in Den Haag een half jaar vooruit.  Terwijl ook de rest van het stadion redelijk vol loopt komt er een Haagse volksmenner het veld op. De sfeer wordt gruwelijk goed opgebouwd. Den Haag is er klaar voor!

Gezapig

Nadat de zanger zijn kunstje heeft gedaan en een aantal keer heeft geroepen of iedereen klaar is voor de wedstrijd van het jaar, verwacht je een heksenketel. Niets is minder waar. Op een aantal keer “en wie niet springt” en “FC Den Haag” na, gebeurt er vrijwel niets. Op het veld probeert Ajax zich in zomeravondtempo naar kansen te voetballen. Immers probeert de ADO supporters op te naaien door wild gebarend om steun te vragen. Het eerste echte geluid volgt echter pas als ADO op 1-0 komt.

Na een grote kans voor Frenkie de Jong, die om een penalty vraagt, scoort EL Khayati op fraaie wijze de 1-0. Het stadion veert op, op enkele zittenblijvers na. Een gefrustreerde blik wordt gedeeld. Signaal voor Midden-Noord om een welgemeend “Helemaal niets in Amsterdam” in te zetten. Binnen enkele seconden beantwoordt Donny de opgeleefde Hagenezen door fraai 1-1 te maken. Een gebalde vuist en een oerkreet van binnen later krijgt Ajax na ingrijpen van de VAR een penalty. Tadic neemt de aanloop en schiet de 1-2 binnen. Het stadion wordt muisstil. Gefrustreerd kijken we naar het lege uitvak. Daar waar honderden Ajacieden elkaar nu in de armen zouden moeten vallen. Ruststand 1-2.

In de rust lees ik de appjes en tweets over de demonstratie. De Den Haag supporters op het Malieveld blijven met een kat-en-muisspel proberen de demonstratie van de Ajacieden te voorkomen. De politiecapaciteit bij een ontvangst van 400 Ajacieden in het uitvak wordt vandaag op meerdere plekken in Den Haag ruimschoots overschreden. De onwil van heel Den Haag om geen uitsupporters toe te laten wordt steeds treuriger. Het wordt als een overwinning beschouwd dat de Ajacieden niet naar het Malieveld kunnen maar ‘slechts’ bij het Internationaal Strafhof kunnen demonstreren. Willen zij zelf niet naar onze ArenA?!

Overwinning

In de tweede helft blijft Ajax rustig door voetballen en wacht ADO af. Met het puntverlies van vorig seizoen in het achterhoofd hoop je toch dat de 1-3 valt en Ajax het niet op z’n Ajax’ weg gaat geven. Terwijl de Haagse fans zich klaarmaken voor het Haags kwartiertje schiet Ziyech met één van z’n weinige goede ballen de 1-3 binnen. De Amsterdammers loopt vervolgens eenvoudig uit naar 1-5 en al voor de 80e minuut begint het stadion leeg te lopen. Begeleid door een welgemeend “Laat je club maar in de steek” zoeken honderden ADO fans hun auto’s op.

Nederlaag

Genietend van het gevloek om ons heen kijken we rustig de wedstrijd af. Ondanks het uitsupportersverbod, ondanks het laffe verfballetjes gooien vrijdagnacht en ondanks het proberen te voorkomen van de demonstratie wordt de Haagse ooievaar met 1-5 terug in het nestje gestuurd. We lopen na het fluitsignaal naar onze auto. Onderweg groeten we nog twee mede Ajacieden met een ferme handdruk en een brede grijns. Maar hoe lekker deze dikke overwinning ook voelt, ik zou hem zo inruilen voor een moeilijke pot in het uitvak. Ajax pakt weliswaar vandaag een ruime overwinning, het voetbal lijdt opnieuw een nederlaag.

van Pogo tot Popo
Van Pogo tot Popo houdt van Ajax, uit en thuis, nationaal en Europees, en heeft een zwak voor alles wat met sfeer rondom voetbalwedstrijden te maken heeft. Wil de hypocrisie en stemmingmakerij rondom (fanatieke) voetbalsupporters en vooral uitwedstrijden bevechten.

Reageren is niet mogelijk.

0 %