GroundhoppingVoetbal in HongarijeVoetbalsupporters

Het fanatisme van Hongaarse supporters is waanzinnig

Ik ging dit seizoen naar vier wedstrijden van het Hongaars nationale elftal. We gaan onwijs van ze genieten tijdens het komende EK in Duitsland. Raak betovert door de fanatieke supporters, bij wie geen limiet staat op passie en emotie. Hoe komt het dat het nationale team zo leeft?

Wedstrijden van Hongarije zijn qua beleving van topniveau en dat komt door  meerdere elementen. Zo is een vast ritueel bij thuisduels het lied Nélküled van Ismerős Arcok. Dit nummer wordt door het hele stadion hartstochtelijk meegezongen en zwengelt gelijk de emotie aan. Nélküled gaat over de vele Hongaarse minderheden buiten de landsgrenzen. Dit grijpt de Hongaar aan door het trauma van Trianon, waarbij Hongarije 70%(!) van haar land verloor in 1920. Elke keer weer krijg je kippenvel wanneer Nélküled begint en de emotie van de gezichten af druipt. Ook bij clubs in andere landen waar een Hongaarse meerderheid is, zoals bij DAC Dunajska Streda in Slowakije, wordt dit nummer afgespeeld.

Nélküled in 2019 tegen Uruguay (bron)

Betrokkenheid

De fanatieke supportersgroep is de Carpathian Brigade. Dit is een overkoepelende organisatie die boven de ultragroepen van clubs staat. Iedereen is in de eerste plaats Hongaar, dus clubgebonden belangen spelen geen rol bij het nationale elftal. Het aanmoedigen van het land is dé manier om de Hongaarse trots te uiten. Corteo’s zijn een gewoonte en grootschalige tifo’s een zekerheid. Voor het aantal inwoners zijn de toeschouwersaantallen bijzonder goed. Het land telt 9,6 miljoen burgers en daarbuiten nog eens 4 miljoen Hongaren. Thuisduels verkopen makkelijk uit en bij awaydays maken veel meer supporters de reis dan er in het uitvak kunnen.

In tegenstelling tot de ultras van clubs onderhoudt de Carpathian Brigade een goede relatie met de bond (MLSZ). Voor de oprichting van de Brigade in 2009 waren er veel problemen tussen supporters en de bond, maar dat is fors afgenomen. Echter zijn er wel complicaties met de UEFA. Tijdens het laatste EK zijn er bijvoorbeeld straffen uitgedeeld met betrekking tot discriminerend gedrag, anti-LGBTQ spandoeken en meer. De nationale pers is in tegenstelling zeer positief over de supporters en met regelmaat lyrisch over de sfeeracties en betrokkenheid. Zo nu en dan komt het zelfs voor dat politici van Fidesz een foto plaatsen van de volgepakte tribunes. Het helpt dan ook mee dat premier Viktor Orbán een echte voetbalfanaat is, hij is altijd aanwezig in de Puskás Aréna. 

Weergaloos afscheid

In november speelt Hongarije een vriendschappelijke wedstrijd tegen Griekenland, waar liefst 50.893 Hongaren op afkomen. Het duel staat in het teken van Balázs Dzsudzsák, omdat de oud-PSV’er afscheid neemt als international. De flankenflitser mag zich met 109 caps recordinternational noemen en gaat daarmee Pyjama Man Gábor Király voorbij. Eigenlijk speelde Dzsudzsák de laatste jaren geen rol meer bij het nationale elftal. Zijn recente vorm bij Debrecen is dit seizoen echter dusdanig goed dat bondscoach Marco Rossi besloot hem nog één keer op te roepen, alhoewel sommigen het een vriendendienst noemen.

Het emotionele Nélküled wordt gezongen en de Carpathian Brigade creëert een mooie sfeeractie om Dzsudzsák te eren: ‘2014 Boekarest, 2016 Lyon, bedankt voor de vreugde van doelpunten voor het leven’. Een kwartier voor het einde wordt Balázs gewisseld en bindt hij symbolisch de aanvoerdersband om Dominik Szoboszlai. Een paar maanden geleden gebeurde hetzelfde toen spits Ádám Szalai afscheid nam. Szoboszlai is de nieuwe leider van Hongarije en de wedstrijd eindigt in een 2-1 overwinning op Griekenland.

Dzsudzsák wordt benoemd tot ereburger van Debrecen, geeft een emotionele speech en drinkt traditioneel een shotje Pálinka met de Carpathian Brigade. Na de wedstrijd zoekt premier Viktor Orbán de recordinternational op om een medaille te overhandigen. Orbán raakt bij dit moment in opspraak, omdat hij een sjaal van Groter Hongarije draagt: het land vóór het trauma van Trianon. De UEFA bracht vervolgens een verbod uit op deze uiting, maar de MLSZ heeft daar lak aan en benadrukt dat het geen racistische manifestatie is.

Viktor Orbán met de Groter Hongarije sjaal (bron)

Estland & Bulgarije

Eind maart staat een EK-kwalificatiewedstrijd te wachten: Bulgarije komt op bezoek in de Puskás Aréna. De buitenkant van het kolossale stadion verandert in de nationale kleuren groen, wit en rood. Deze kleuren staan voor kracht (rood), geloof (wit) en hoop (groen). Ter voorbereiding wordt er eerst nog geoefend tegen Estland, waarbij de vrienden uit Polen overkomen voor support. Een mooie banner hangt voor de fanatieke zijde met de tekst Brotherhood, ter ere van de innige vriendschap. Hongarije speelt moeizaam, maar krijgt Estland op de knie door de ‘Viking’ Martin Ádám. 

Tegen Bulgarije is de hele korte zijde nodig voor een adembenemende tifo. Het licht in het stadion wordt gedempt en er ontstaat het cijfer 12 in het publiek. De supporters staan als een echte twaalfde man achter haar land, elke wedstrijd weer. Onder de lichtshow staat de tekst: ‘Samen voor een onvergetelijk Europees avontuur’. Bulgarije heeft honderd man mee en wordt kansloos geacht. Ondanks dat we onder het uitvak zitten, horen we niets van de Bulgaren door de uitbundige thuissupport. Onder het bewind van de nieuwe aanvoerder Szoboszlai wordt Bulgarije met 3-0 naar huis gestuurd. De supporters sluiten zij aan zij af met een indrukwekkende Poznań.

De twaalfde man, foto: Mátay Detre András (bron)

Podgorica Bestormen

Half juni staan er twee EK-kwalificatiewedstrijden op de agenda: Montenegro-uit en Litouwen-thuis. Naar Podgorica reizen minstens 1500 Hongaren, terwijl slechts 500 tickets beschikbaar zijn. Omdat de politie een escalatie vreest, opent het ter plekke een extra vak in het stadion. Daarbij is er geen strenge controle op de thuisvakken, waardoor sommigen naar binnen komen middels straatverkoop. Enkelen lukt het een ticket voor een tientje over te nemen, anderen betalen vijfentwintig euro of meer. In het Stadion Pod Goricom werd het een hete middag met pyro en bommen. Dat drie keer zoveel supporters de reis maken, bewijst de enorme passie voor het nationale team al te meer. Hoewel de supportersgroepen presteren, lukt het de veldspelers niet te scoren: 0-0. 

In Podgorica, foto: Réti Zsolt (bron)

‘Hajrá Magyarország’

Cadeau uit Polen, foto: Réti Zsolt (bron)

Een paar dagen later zitten we weer in een uitverkochte Puskás Aréna: 65.000 supporters schreeuwen Hongarije naar een winstpartij. Bij de Carpathian Brigade heeft Ádám Szalai zich gevoegd, de oud-captain die afscheid nam in september. Tussen de supporters doet Szalai niet onder voor een ultra, want zo erg tekeer gaan de eerste twee ringen aan de E-kant. Alle fanatieke supportsgroepen van Honvéd, Debrecen, Újpest, Ferencváros, DVTK, Vasas en meer vermengen zich en dat is met maar één doel: Hongarije naar een overwinning helpen. De Poolse vrienden zijn vandaag ook weer van de partij en geven een nieuwe vlag cadeau. Op de gigantische vlag is de tekst te lezen: ‘Brotherhood, United we are Strong’.

Voor de tifo wordt er gebruik gemaakt van 5000 confetti-rollen, 600 vlaggen en 150 vierkante meter papier. De banner luidt: Elke Wedstrijd is Vakantie. Litouwen is een makkelijke prooi en gaat heel simpel met 2-0 de boot in. De eerste twee ringen aan de fanatieke kant zijn geen moment stil en maken er een volksfeest van. Hongarije pakt de koppositie in de groep, omdat Servië punten laat liggen in Bulgarije. Het EK in Duitsland kunnen de Hongaren haast niet ontlopen.

Sfeeractie, foto door Mátay Detre András (bron).

In 2023 komen er in Budapest nog mooie affiches aan tegen Montenegro en Servië. Als je de kans hebt om hier bij te zijn, krijg je zonder twijfel een onvergetelijke ervaring. Als de Hongaren niet in aanraking komen met straffen van de UEFA, gaan we ontzettend van ze genieten bij het komende EK in Duitsland!

‘Mindörökké Magyarország!’

Carpathian Brigade doet de Poznan, foto: Réti Zsolt (bron)

De twaalfde man

Met de Poolse vrienden tijdens Hongarije – Estland (bron)

 

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %