Voetbal in Hongarije

Ferencváros na 25 jaar terug in de Champions League!

Na een 3-3 gelijkspel in Noorwegen kan het nog alle kanten op. De return van de wedstrijd tussen Molde en Ferencváros belooft een spannende wedstrijd te worden. Naast de Groupama Aréna in Boedapest wordt een groot scherm geplaatst, waar honderden supporters op af komen. Zij zien hun Fradi na 25 jaar terugkeren in de Champions League!

Europa League

Vorig jaar wist Ferencváros de groepsfase van de Europa League te halen. Het team haalde de derde voorronde van de Champions League-kwalificatie, maar kon niet opboksen tegen Dinamo Zagreb. In de play-off voor de Europa League werd FK Sūduva Marijampolė over twee wedstrijden uitgeschakeld. Het halen van de groepsfase van de Europa League was al een succes, aangezien de laatste keer alweer van vijftien jaar geleden dateert. Toen heette het toernooi nog de UEFA Cup en speelde de club uit de hoofdstad van Hongarije onder andere tegen Feyenoord en Schalke.

Lange weg

De weg naar het hoofdtoernooi van het hoogste Europese podium is lang. Vanwege het geringe aantal coëfficiënten dat alle Hongaarse teams de afgelopen seizoenen hebben gehaald, begint Ferencváros als kampioen van Hongarije al in de eerste voorronde. Slechts het voormalige Videoton, MOL Vidi FC, kwam de laatste jaren uit in de groepsfase van de Europa League. Vanwege de coronaperikelen zijn, op de play-offs na, alle kwalificatierondes zonder return. Een enkele overwinning tegen Djurgårdens IF is genoeg om de tweede ronde te behalen. Dit lukt: de Zweden worden met 2-0 naar huis gestuurd!

Daar wacht Ferencváros een mooie, maar lastige horde. De club reist naar Schotland voor de uitwedstrijd tegen Celtic. Het is zonde dat zulke wedstrijden zonder publiek worden afgewerkt, maar de Hongaren maken alsnog een feest van de Europese voorrondes. In Boedapest verzamelen honderden supporters zich om de wedstrijd samen te kijken. Op Celtic Park verrast hun club vriend en vijand door 1-2 te winnen! De derde kwalificatieronde is een feit, al betekent dit wel dat er nog drie wedstrijden gespeeld moeten worden om zeker te zijn van plaatsing.

In deze ronde wacht een oude bekende: Dinamo Zagreb. De club uit Kroatië bleek een jaar hiervoor nog te sterk voor Ferencváros. Net als bij de vorige duels kijken de supporters de wedstrijd samen. Het geluk was ditmaal aan Hongaarse zijde, want de wedstrijd wordt gespeeld in Boedapest. Het is 16 september als Dinamo Zagreb met 2-1 onderuitgaat en de groenwitten zich op mogen maken voor de play-offs van de Champions League!

Supporters tijdens de wedstrijd tegen Dinamo Zagreb (via: Green Monsters Facebook).

Plaatsing

De laatste kwalificatieronde is een tweeluik tegen het Noorse Molde. In Molde vergeet Ferencváros te winnen en eindigt de wedstrijd in een spectaculair 3-3 gelijkspel. Geen slechte uitgangspositie, maar echt gerust kan je er niet op zijn.

Een week later plaatst de club een groot scherm naast het stadion. Het is druk rondom de thuishaven van de club: Green Monsters en andere supporters weten hun weg te vinden. Zij zien dat Ferencváros en Molde niet weten te scoren in negentig minuten speeltijd. De brilstand is genoeg voor het bereiken van het hoofdtoernooi, dus ontpopt het gebied rondom de Groupama Aréna zich tot een groot feest!

Ferencvaros – Molde naast het stadion (via: Green Monsters Facebook).

 

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %