Voetbalsupporters

De uitsupporters lijken een uitstervend ras dankzij regen aan verboden

Gevoelsmatig lijkt het dit seizoen elke week wel raak met een uitsupportersverbod ergens in het land. Maar hoe groot is de schade nu daadwerkelijk dit seizoen? Wij doken in de cijfers en kwamen erachter dat er dit seizoen minimaal 24 (!) wedstrijden zijn waar uitsupporters verboden zijn. Wat ooit een uitzonderlijke maatregel was is nu schering en inslag geworden. Supporters van FC Den Bosch (5) en Roda JC (3) zijn hierbij het zwaarst getroffen.

De roep wordt de laatste maanden steeds sterker in de media en zelfs bij bepaalde bestuurders – kuch, FC Den Bosch, kuch – leeft het idee dat het tijd is voor een algeheel landelijk uitsupportersverbod. Een treurige gedachte, die zo absurd is dat het het ontkrachten nauwelijks waard is. Om alvast vooruit te lopen op zo’n verbod wordt er steeds makkelijker gegrepen naar deze draconische maatregel. Ondanks dat individuele daders hard worden aangepakt (het aantal stadionverboden is bijna verdubbeld) wordt er nog altijd collectief gestraft alsof het niks is. Wij nemen de 24 (!) wedstrijden op de hoogste twee niveau’s zonder uitsupporters maar eens onder de loep en pakken voor het gemak ook nog even 4 boycots en de Tweede Divisie mee.

FC Eindhoven – Willem II:
Het allereerste verbod van dit seizoen viel in Brabant. Na ongeregeldheden op bezoek bij RKC Waalwijk (beker) en FC Utrecht kregen de supporters van Willem II vorig seizoen een voorwaardelijke straf, die na ongeregeldheden op bezoek bij Go Ahead Eagles werd omgezet tot een definitieve straf van één wedstrijd zonder uitpubliek.

ADO Den Haag – FC Den Bosch:
Deze wedstrijd werd in zijn geheel zonder publiek gespeeld als straf voor de supporters van ADO Den Haag naar aanleiding van de verloren play-off finale tegen Excelsior vorig seizoen. Dat hierbij uitgerekend de uitsupporters van FC Den Bosch in deze altijd hete wedstrijd thuis moesten blijven is vast en zeker toeval…

ADO Den Haag – Excelsior vorig seizoen

ADO Den Haag – Jong Ajax (x2):
Bij de wedstrijd tussen ADO Den Haag en Ajax is helaas al jaren geen uitsupport toegestaan. Sinds de degradatie van ADO Den Haag geldt dat tegenwoordig voor de wedstrijd tegen Jong Ajax. Geen Amsterdammers in Den Haag en geen Hagenezen naar Amsterdam. Dit zal waarschijnlijk nog wel even zo duren. Een goed voorbeeld van waar een tijdelijke straf toe kan leiden.

MVV – Roda JC:
Een van de vele derby’s waarvan het voortbestaan wordt bedreigd door een gebrek aan uitsupporters. De derby in Maastricht moest dit seizoen zonder bezoekers uit Kerkrade worden gespeeld. Over de return is officieel nog niks bekend, maar de kans dat deze met uitsupporters gespeeld zal worden lijkt nihil.

Het uitvak van MVV – Roda JC in betere tijden

Almere City – Roda JC:
Na enkele incidenten in het begin van het seizoen besluiten de stewards van Roda JC om niet mee te gaan naar de uitwedstrijd in Almere. De club steunt de stewards hierin en voor alle supporters van Roda JC betekent dat geen supporters bij de wedstrijd tegen Almere City. Ook onschuldige supporters zijn de dupe.

Heracles Almelo – De Graafschap:
Vanwege een schitterende blauw-witte pyro op bezoek bij FC Eindhoven in de play-offs kregen de supporters van De Graafschap één wedstrijd zonder uitpubliek. Dit werd de uitwedstrijd in Almelo. Algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp noemt deze collectieve straf zeer terecht ‘moeilijk om te accepteren’.

De Graafschap op bezoek bij FC Eindhoven

FC Dordrecht – PEC Zwolle:
Vanwege schermutselingen vorig seizoen bij de degradatiewedstrijd van PEC Zwolle bij Sparta Rotterdam krijgt de club de collectieve maatregel opgelegd van één wedstrijd zonder uitpubliek. Geen blauw-wit uitvak in FC Dordrecht dit seizoen dus.

NAC – ADO Den Haag (2x):
In samenspraak tussen de gemeente Den Haag, NAC en de gemeente Breda wordt besloten dat bij de heen- en terugwedstrijd tussen NAC en ADO Den Haag dit seizoen geen uitsupporters mogen komen. Dit naar aanleiding van niks meer dan wat bekladdingen en gesloopte bussen bij de onderlinge play-off wedstrijden vorig seizoen. Wederom een voorbeeld van hoe makkelijk zo’n maatregel wordt opgelegd.

Het uitvak van NAC Breda bij De Graafschap

Telstar – Roda JC:
In een van de opvallendste beslissingen van dit seizoen besluit de lokale driehoek in Velsen-Zuid om supporters van Roda JC te weren tijdens de wedstrijd Telstar – Roda JC. Een duidelijke reden of verdere uitleg wordt niet gegeven. Voor de derde keer dit seizoen moeten de Kerkradenaren dus thuis toe kijken hoe hun elftal ergens anders in het land een wedstrijd speelt.

GVVV & MVV – FC Den Bosch
Nadat het tijdens de wedstrijd Willem II en FC Den Bosch in het stadion tot confrontaties tussen beide supportersgroepen is gekomen roept de Technisch Directeur van FC Den Bosch voor het gemak maar even op tot een algeheel supportersverbod. Om op deze maatregel vooruit te lopen geeft de club alvast het ‘goede’ voorbeeld en legt de eigen supporters een verbod op voor de wedstrijden tegen GVVV (beker) en MVV.

Roda JC – Heracles Almelo, Jong Utrecht & Helmond Sport:
Omdat een ‘klein deel van de aanhang’ (aldus Roda JC zelf) betrokken is bij ongeregeldheden bij thuiswedstrijden, wordt door de lokale driehoek besloten om uitsupporters voor drie wedstrijden te verbieden in Kerkrade. Individuen van één club misdragen zich, dus worden andere supporters collectief gestraft. Wie de logica van deze collectieve victim blaming snapt, mag het zeggen. Supporters van Heracles Almelo (beker), Jong Utrecht en Helmond Sport die verder helemaal niks verkeerd hebben gedaan zijn hiervan de dupe en moeten verplicht thuisblijven.

Ajax – PSV:
Een van de meest besproken uitsupportersverboden van dit seizoen en een van de weinige in de Eredivisie. O.a. vanwege anti-Semitische spreekkoren zijn de Eindhovenaren niet langer welkom in Amsterdam. PSV-supporters laten hun onvrede blijken door middel van een spandoek voor de deur van burgemeester Femke Halsema. Binnenkort wordt opnieuw afgewogen of het aantal aanwezige PSV-supporters weer stapsgewijs kan worden uitgebreid komende seizoenen. Dat klinkt niet heel hoopgevend.

Heracles Almelo supporters op bezoek bij Willem II vorig seizoen.

Jong Ajax – FC Den Bosch:
Het is inmiddels voor de vierde maal dat we FC Den Bosch tegen komen in deze lijst. Nog steeds verwijzend naar de wedstrijd tegen Willem II besluit de club om ook geen uitsupporters mee te nemen naar de wedstrijd tegen Jong Ajax in Amsterdam.

NAC – Willem II (2x):
Ook voor het resterende seizoen kunnen we helaas alvast enkele wedstrijden aanwijzen zonder uitsupporters. Te beginnen met de Brabantse derby tussen NAC en Willem II. Vanwege misdragingen door andere supportersgroepen in Nederland vindt de lokale driehoek namelijk dat de veiligheid niet voldoende kan worden gewaarborgd. We zijn dus inmiddels al weer een stapje lager gezakt dan simpelweg collectief straffen en gaan nu maar supporters van de ene club straffen voor acties van supporters van andere clubs.

Ajax – Feyenoord (2x):
De wedstrijd in deze lijst die het minste uitleg behoeft en zoals het er nu naar uitziet een wedstrijd die haar tijd ver vooruit was. Alle derby’s in Nederland lijken inmiddels de blue print van deze uitsupporterloze wedstrijd te volgen. Uitsupporters tijdelijk verbieden en dit verbod vervolgens verlengen omdat na zoveel jaar zonder uitsupporters de spanning alleen maar is toegenomen. Bij de Klassieker zijn inmiddels al zoveel jaar geen uitsupporters meer toegestaan, dat de hoop op een terugkeer vrijwel verdwenen is…

Ajax – Feyenoord, haar tijd ver vooruit…

FC Twente – FC Utrecht:
Ook bij de wedstrijd tussen FC Twente en FC Utrecht in januari 2023 zullen er geen uitsupporters aanwezig zijn. Burgemeester Roelof Bleker van Enschede heeft dit besluit genomen op advies van het Openbaar Ministerie, Politie en FC Twente naar aanleiding van de onrustige wedstrijd tussen beide clubs vorig seizoen. Eén onrustige wedstrijd is al genoeg voor een uitsupportersverbod dus. Hoewel wordt gezegd dat het voornemen is om de Utrechtenaren slechts eenmaal te weigeren is het maar afwachten wat hier van terechtkomt.

TOP Oss – FC Den Bosch:
De Oost-Brabantse derby tussen TOP Oss en FC Den Bosch is de eerste die definitief in de richting van de Klassieker lijkt te gaan. Dit seizoen is besloten dat de komende jaren geen uitsupporters zijn toegestaan bij de onderlinge wedstrijd. In ieder geval tot 2026-27 geldt er een algeheel uitsupportersverbod. Voor FC Den Bosch zal dat wedstrijd nummer vijf zonder uitsupporters worden dit seizoen.

Een vol uitvak bij Oss – Den Bosch zullen we voorlopig niet meer zien.

Boycots:
Naast de 24 wedstrijden waar supporters verboden waren, bleef het uitvak ook nog driemaal (zo goed als) leeg dankzij een boycot van de uitsupporters zelf. FC Twente besloot om vanwege belachelijke restricties (en leugens dat deze zouden komen door wanordelijkheden vorig seizoen) tot een volledige boycot van de uitwedstrijd bij Feyenoord.

Verder bleven er nog drie clubs weg uit Amsterdam dit seizoen. SC Cambuur stuurde alleen kinderen naar de hoofdstad, bij Go Ahead Eagles reisden ondanks de oproep tot een boycot een kleine honderd supporters af en Vitesse koos in samenspraak met de club voor een algehele boycot. Dit vanwege de ontvangst in Amsterdam (Cambuur en Go Ahead Eagles) en supportersonvriendelijke tijden (Vitesse).

Tweede divisie:
Een eervolle vermelding op de valreep dan nog even voor de Tweede Divisie. Dankzij een verbod op uitsupporters bij onderlinge wedstrijden tussen Quick Boys, Katwijk en Rijnsburgse Boys is die competitie al goed voor 6 wedstrijden zonder uitpubliek. De wedstrijd Spakenburg – Quick Boys (beperkte mogelijkheden v.w.b. politie-inzet) is daarbij nummer 7.

Ook bij de Katwijk derby zien we voorlopig geen uitsupporters

Zo komen we dus tot een totaal van 31 wedstrijden op de drie hoogste niveaus waar uitsupporters niet in staat werden gesteld om de wedstrijd van hun club te bezoeken. Tel hier nog 4 boycots bij op en zo zien we al 35 wedstrijden waarbij het uitvak in principe leeg bleef/blijft. Om nog maar te zwijgen over de vele last-minute verplaatsingen naar doordeweeks, verplichte buscombi’s en gebrek aan fatsoenlijk onvangst. De uitsupportercultuur wordt in dit land langzaamaan kapot gemaakt en collectief straffen is de norm geworden. Gaan we ooit nog terug naar normaal?

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %