Keuken Kampioen Divisie

Intense derby tussen MVV en Roda JC

Wanneer het speelschema van de Keuken Kampioen Divisie bekend wordt, zetten Limburgers direct de derby in de agenda. Maastricht tegen Kerkrade, MVV tegen Roda, dit seizoen. Door de promotie van Fortuna Sittard en de degradatie van Roda JC staat deze derby dit seizoen weer op het programma. De vorige editie liep nog volledig uit de hand doordat wannabe-hooligans uit Maastricht die supporters van Roda JC probeerden aan te vallen. Deze wedstrijd staat dus garant voor spektakel op de tribune!

Sjengen

Afijn, op het bizarre tijdstip van 9.15 uur zitten twee redactieleden al in de trein naar Maastricht. Waarschijnlijk zit een gedeelte van Kerkrade en Maastricht op dat moment al aan de pils. Om 12.15 uur dient er namelijk afgetrapt te worden in dit interlandweekend. Wanneer we onderweg zijn van station naar stadion De Geusselt horen we ruim van tevoren al supporters zingen en vuurwerk ontploffen. De sfeer is aanwezig. Een uitverkocht uitvak vol Koempels ondersteunt Roda JC vandaag. De Sjengen uit Maastricht verkochten op deze waterkoude middag het stadion net niet uit.

Een volgepakt huis, een derby en een heerlijk zonnetje, een betere matchday is er niet. De sfeer zit er vanaf de allereerste minuut in. Buiten de lijnen zingen supporters de spanning van zich af. Binnen de lijnen weten de spelers de spanning niet van zich af te spelen. Een harde eerste helft met weinig echt grote kansen is het gevolg. De sfeer zakt na een half uur wat in. Na wat kansjes over en weer is het tijd voor de rust.

De Geusselt

De wedstrijd komt pas echt op gang als MVV na een uur spelen een penalty krijgt. De strafschop wordt benut. De doelpuntenmaker rent juichend langs het uitvak. Het thuisvak ontploft ondertussen van vreugde. In het tumult na het doelpunt en het juichen trekt de scheidsrechter ”opeens” twee keer rood. De vlam slaat in de pan. Beide zijden maken zich kwaad op de tribunes. De Geusselt staat op zijn kop. De derby is volledig los.

Niet veel later valt uit een hoekschop kinderlijk eenvoudig de 2-0 waarna het feest echt losbarst. Roda JC, vooraf toch getipt als een kanshebber op promotie, komt er totaal niet aan te pas. Het uitvak is volledig stil gevallen. Logisch, wanneer spelers het vuur niet hebben zal dit ook niet overslaan naar de tribunes. Vanuit MVV-zijde klinkt ondertussen het provocerende “Wat zijn die moffen stil” volop.

In de Hekken

Bij het ingaan van de blessuretijd hangen alle hekken achter het doel al vol uitgelaten Sjengen. Het is één groot feest en de derbyzege wordt groots gevierd in Mestreech. Spelers klimmen In de Hekken en halen vlaggen en spandoeken van de tribunes. Tijdens de ereronde vieren spelers van MVV het feestje voor het uitvak, wat natuurlijk weer tot woedende reacties leidt. Er wordt zelfs even het ”Fuck 045” spandoek getoond. Een heerlijke voetbalmiddag komt voor ons zo ten einde. In Maastricht zal het bier rijkelijk vloeien tot in de late uurtjes.

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %