Keuken Kampioen Divisie

ADO Den Haag – FC Den Bosch: KNVB Maffia en hooligan Verheydt

Het gaat al twee seizoenen sportief slecht bij ADO en in januari 2021 tijdens de uitwedstrijd tegen AZ voelen de supporters de bui al hangen. De Eerste Divisie nadert met rasse schreden. Op de melodie van ‘De Toreador’ van Wilbert Pigmans klinkt daarom de volgende tekst door het AFAS stadion: “We gaan degraderen, de stad ruïneren. En k*nker Den Bosch, we slaan alles los!”, de toon is gezet. De degradatie volgt ook daadwerkelijk en dus staat de risicowedstrijd tussen ADO Den Haag en FC Den Bosch na 13 jaar afwezigheid weer op het programma. Een rivaliteit die al tientallen jaren teruggaat en ook tijdens deze editie goed was voor heel wat gezang, vuurwerk, sfeer en ongeregeldheden.

Dynamiet in het uitvak

De rivaliteit tussen beide clubs gaat al tientallen jaren terug. In de jaren 70 en 80 bouwden zowel de hooligans van FC Den Bosch als die van ADO Den Haag een flinke reputatie op binnen de Nederlandse scene. Beide supportersgroepen behoorden tot de top van Nederland. Beide clubs hadden echter geen vijandigheid jegens elkaar. Dit verandert in 1988 wanneer de trein met Den Haag-supporters op weg naar Den Bosch moet stoppen omdat er in het uitvak dynamiet wordt gevonden. Het zet de verhoudingen tussen beide clubs op scherp.

Vanaf dat moment is de wedstrijd een risicoduel die door de politie met een vergrootglas in de gaten wordt gehouden. In 1997 gaat het weer eens goed mis rondom het duel. De dag voor de wedstrijd worden 5 Den Bosch supporters opgepakt met oestermessen, honkbalknuppels en een priem in hun auto. Een dag later worden 10 leden van de harde kern van Den Bosch opgepakt die zich aan het voorbereiden waren voor een vechtpartij. Op de wedstrijddag zelf wordt de supporterstrein van Den Haag afgelast, wat zorgt voor flinke rellen tussen ADO-supporters en de politie.

De oude garde

Ook in 2007 escaleert de wedstrijd tussen beide clubs. Na de 0-2 overwinning van de gasten uit Den Haag zoeken beide supporters elkaar op het veld en in de grachten van het stadion op voor wat vechtpartijen, waarbij uiteindelijk 15 supporters van Den Bosch worden aangehouden. Als gevolg van deze wedstrijd besluit de KNVB om uitsupporters voorlopig te verbieden bij wedstrijden tussen ADO Den Haag en FC Den Bosch. Een besluit dat achteraf niet nodig blijkt. ADO promoveert naar de Eredivisie en blijft daar tot afgelopen seizoen, waardoor de wedstrijd tegen Den Bosch 13 jaar lang niet gespeeld wordt.

De Engelsen zeggen “Absence makes the heart grow fonder”. Afwezigheid doet het hart groeien. In het geval van ADO mag je ‘hart’ vervangen voor ‘haat’, maar verder klopt de uitspraak in deze als een bus. Niet alleen de oude generatie, maar ook de jonge gasten hebben een bloedhekel aan Den Bosch en er wordt reikhalzend uitgekeken naar het duel. Afgelopen zomer hebben Haagse supporters nog in de nacht bij De Vliert geprobeerd om enkele doeken in de fik te steken. Voor de supporters van Den Bosch wordt de wedstrijd iets anders beleefd. Waar de oude garde, die ook daadwerkelijk herinneringen hebben aan de vele rellen, echte haat voelt naar ADO gaat de jonge garde een andere kant op. Zij trekken meer richting de ultrabeweging en/of bosgevechten en zien Top Oss door de vele ontmoetingen de afgelopen seizoen veel meer als rivaal.

KNVB MAFFIA

Toch is het uitvak deze zondagmiddag wel gewoon uitverkocht. Het is misschien niet dé rivaliteit, maar het is voor de supporters nog altijd vele malen interessanter dan bijvoorbeeld Almere City of Telstar. Dat blijkt ook wel als nog voor de wedstrijd de wederzijdse liedjes al worden ingezet. Het uitvak gaat onder meer voor ‘ADO, waar zijn je centen?’ en ‘ADO gaat failliet, olé olé’. Zij mogen vervolgens weer klassiekers zoals ‘rennen in je eigen stad’ terugverwachten van de Hagenezen. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor een goede wedstrijd. Helaas zijn de uitsupporters bij het fouilleren veel vuurwerk kwijtgeraakt en moeten zij zich beperken tot 1 of 2 blauwe rookpotten. De thuissupporters brengen daar een zee aan zwaaivlaggen en hier een daar een beetje gele en groene rook tegenin.

Dit gebrek aan vuurwerk wordt in de zesde minuut echter meer dan goed gemaakt. Een symbolisch moment, want de gehele sfeeractie is een middelvinger naar de 6 punten aftrek die de club door de KNVB al is opgelegd vanwege de financiële wanorde binnen de club. KNVB MAFFIA staat er dus ook op het grote zwarte doek dat wordt uitgerold. Met eronder ‘Ze kunnen onze punten pakken, maar nooit onze trots’. Dit statement wordt door Midden-Noord nog extra kracht bij gezet met zwarte rook en meerdere fakkels. Terwijl de supporters bovenin een bezoekje aan de longarts overwegen, legt de scheidsrechter de wedstrijd stil vanwege de vele rook op het veld. De heerlijke beelden zijn ook op tv niet te missen. Het statement is gemaakt.

Thomas is een hooligan

Vervolgens kan de focus weer op de wedstrijd gaan. Het thuisvak laat continu van zich horen, hierdoor ook geholpen door het feit dat hun team voetballend oppermachtig is. Den Bosch moet het doen zonder hun trommel en megafoon, die worden verboden door ADO. Dit heeft een merkbaar effect en leidt tot een ietwat tamme sfeer vanuit de Bosschenaren. Bij ADO is er tijdens de wedstrijd zelfs nog tijd voor wat randzaken. Zo wordt onder meer Serkan Ozcaglayan op het vak naar voren gehaald, een Haagse kickbokser die binnenkort zijn debuut zal maken voor Glory. Later volgt er nog een tekstdoek richting het uitvak. ‘F*ck-073. Na 13 jaar stonden jullie nog niet klaar’.

Voetballend is het uitgerekend Thomas Verheydt die de hoofdrol grijpt door alle doelpunten in de 3-2 overwinning voor zijn rekening te nemen en zichzelf zo tot hattrickheld te bombarderen. Als iemand weet wat deze wedstrijd betekent, is het de Haagse spits wel. Tijdens de laatste editie van Den Bosch – ADO zat hij namelijk in het uitvak. “Thomas is een hooligan” klinkt het dan ook na zijn tweede goal. De spits is logischerwijs degene die na de wedstrijd nog een afsluitend liedje mag zingen voor de supporters. “Can you hear the North Side sing?” is zijn kraker van keuze. Het symboliseert de goede band tussen spelers en supporters. Hoe de selectie samen met de achterban minutenlang feestviert, is fantastisch om te zien.

Oorlogsgebied

Na afloop van de wedstrijd gaan we weer op huis aan. Tenminste, dat zou je denken. Uiteindelijk blijkt dat daar de wedstrijd pas net begonnen is. Deze wedstrijd is zo ongeveer rond de 80e minuut gestart, wanneer een grote groep ADO supporters een poging doet om het uitvak te bereiken. Een lijn ME, inclusief honden, weet dit te voorkomen. Na de wedstrijd is er gigantische politiemacht op de been gebracht, met meerdere busjes, een cordon ME’ers en politie te paard. Dat de supporters na de wedstrijd nog wat rondhangen rondom het stadion bevalt de politie maar niks. Voor we het weten, voert de politie de eerste charge uit en moet de hele boel op de loop. Supporters die niet snel genoeg zijn krijgen nog wat trappen na van de vrienden in het blauw.

Dit tafereel herhaalt zich, tot frustratie van wat oudere gasten (“blijf gewoon staan dan”), enkele malen. Links en rechts vallen raken klappen. De politie te paard haalt gretig uit met de wapenstok. Voorop het cordon rijdt een politiebusje. “Hier spreekt de politie. Alle ADO-supporters moeten het gebied verlaten” klinkt er uit de speakers. Uiteindelijk wordt de hele groep teruggedrongen tot een rotonde. De ideale plek voor nog wat actie en vanuit sommige plekken worden stenen uit de grond getrokken, die vervolgens neerdalen op de aanwezige agenten. Na nog een massale charge schieten alle supporters verspreid de wijken in. Terwijl de mensen daar verschrikt in de deuropening of vanuit het raam staan te kijken naar de oorlogssituatie die zich voor hun ogen afspeelt, besluiten wij dat dit een prima moment is om de auto maar eens op te zoeken. Het is vandaag weer duidelijk geworden. ADO mag nooit, maar dan ook nooit, verloren gaan voor het Nederlandse voetbal.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %