Keuken Kampioen Divisie

Pyro en old school hekkenhangen bij Top Oss – Den Bosch

Het is een echte Nederlandse gewoonte. Als de politie en de lokale driehoek de spanning tussen twee supportersgroepen niet aankunnen, worden uitsupporters gewoonweg voor een paar jaar verboden. Bij Ajax-Feyenoord gaat het al jarenlang zo en ook bij ADO-Ajax is dit een jarenlange “traditie”. De Brabantse derby tussen TOP Oss en Den Bosch onderging hetzelfde lot. Nadat de streekderby in 2014 het toonbeeld was van flinke rellen werden uitsupporters voor 3 jaar verboden tijdens de wedstrijd. Vorig jaar mochten 150 supporters van Den Bosch de reis naar Oss maken en dit jaar was er zelfs ruimte voor 250 man in het uitvak. Tijd dus om een kijkje te gaan nemen bij deze heetgebakerde Brabantse streekderby!

De trouwe Oss

Vooraf werd er contact gelegd met de supportersvereniging van TOP. De reactie vanuit “De trouwe Oss” was louter positief en we kregen een contactpersoon die ons mee zou nemen en foto’s zou laten maken binnen Vak C van het Frans Heesenstadion. Dit was echter buiten de afdeling “Veiligheid” van TOP Oss gerekend. Dat de rellen van 2014 nog niet te lang geleden zijn was duidelijk. De exacte reden bleef ons onduidelijk, maar de camera mocht onder geen beding meegenomen worden op Vak C. We zouden echter natuurlijk In de Hekken niet zijn als we daar niet iets op hadden bedacht. Goed voorbereid om foto’s te maken vanuit het vak en vanaf het veld gingen wij dus vrijdagavond naar Brabant.

De supporters aldaar waren al een tijdje bezig om een lekker feestje te bouwen. Voor het supportershome stonden zo’n 500 supporters voor een grote tent waar een DJ flink muziek stond te pompen. Zo te zien waren de Brabanders al sinds de middaguren de biertjes aan het wegtikken en de sfeer zat er goed in. Van onze contactpersoon begrepen we dat de sfeer vanavond iets gematigder zou zijn vanwege het overlijden van een 33-jarige Oss-supporter. Een geplande sfeeractie was daardoor afgezegd. Vuurwerk zou er echter wel gewoon zijn, vingen we hier en daar op. Ruim op tijd werd dus op Vak C een plek opgezocht om niks van het vuurwerk te hoeven missen.

Het kleine broertje

De korte zijde vulde zich nog langzamaan toen de spelers het veld betraden. De capuchons gingen over de hoofden en de zonnebrillen over de ogen bij de supporters. Enkele rode rookpotten, flitsers en fakkels werden afgestoken. Vanuit het uitvak kwam nog wat blauwe rook. De toon is gezet. Terwijl de ploegen op het veld elkaar wat aftastten kreeg ik van mijn contactpersoon nog wat informatie over de derby zelf. Vooral vanuit Oss leeft de burenruzie heel erg. In Den Bosch kijken ze een beetje neer op het kleine broertje TOP. Die club heeft een langere geschiedenis, meer geld en houdt zich minder bezig met de buren. “Winnen jullie die derby maar, dan houden wij ons bezig met promotie”. Dat is de heersende gedachte vanuit daar. Op de ranglijst deden de ploegen voorlopig weinig voor elkaar onder en de wedstrijd zou op details bepaald gaan worden.

Dat bleek wel in de 20e minuut. Één persoonlijke fout bracht de eerste kans van de wedstrijd. Een te zachte terugspeelbal viel precies tussen de spits van Den Bosch en de keeper van TOP. Met een beetje geluk kreeg de spits de bal mee en zette zo Den Bosch op voorsprong. Het uitvak in extase, Vak C woedend. Het “We hate Den Bosch” klonk nog een stukje feller. Op het veld konden beide ploegen verder geen vuist maken. Het spel was niet om aan te gluren. Over de vocale steun van het uitvak waren ze verder ook niet bepaald te spreken om mij heen. “Ze zijn er wel, maar je hoort ze niet” werd meerdere keren enthousiast meegezongen. Horen deed je ze misschien niet, maar ze mochten na afloop wel een feestje vieren. In een verder vreselijke saaie wedstrijd bleef de eindstand op 0-1 staan. Ondanks alles werd één ding wel duidelijk vanavond, de Brabanste streekderby tussen TOP Oss en FC Den Bosch leeft zeker!

Beelden:

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %