Actueel

Willem II – NAC is een échte derby

De afgelopen week hebben wij op de redactie van In De Hekken echt keihard genoten van de aanloop naar de Brabanste derby tussen Willem II en NAC Breda. Mede geholpen door het feit dat beide clubs enkele “bekende” twitteraars tot hun supporters mogen rekenen is er de afgelopen week veel aandacht geweest voor de speldenprikken die beide supportersgroepen richting elkaar uitdeelden. Met als absolute hoogtepunt natuurlijk de wedstrijd zelf deze zondagochtend. NAC – Willem II is nog een echte derby, niet geforceerd en tussen twee supportersgroepen die graag mogen genieten van de misère van de ander.

De supporters van NAC zijn de afgelopen week druk geweest met het maken van ritjes naar Tilburg. De drie dagen voor de wedstrijd werden elke dag weer spandoeken opgehangen voor de King-Side van het stadion van Willem II. Het allereerste spandoek bestond uit de tekst “Altijd uitverkoop, nooit uitverkocht” en “Sol(d) out)”. Hiermee maken de supporters de verkoop van cultheld Sol aan Dinamo Kiev belachelijk. De volgende nacht kwam NAC met het spandoek “Waar het aan clubliefde ontbrak, draait heel Tilburg om NAC”. Deze keer inclusief een paar versieringen aan de rotondes rondom het stadion. Tenslotte was er op de wedstrijddag nog een spandoek met de tekst: “Altijd Anti-NAC maar nooit een volle bak”. Zoveel spandoeken vanuit NAC-kant vraagt om een reactie vanuit Tilburg.

Bij Willem II leefden ze ook echt naar de derby toe. Bij de laatste training in het stadion was er volop pyro aanwezig om de spelers te ondersteunen. Ook toen de supporters vanochtend op het supportersvriendelijke tijdstip van 7 uur al in de kroeg aanwezig waren ging dit gepaard met de nodige pyro. Tevens hadden de supporters een spandoek meegenomen met een boodschap richting de geel-zwarten. “Dood aan Breda” was te lezen op dit doek. De derby kon gaan beginnen!

Voor de wedstrijd zelf hadden beide ploegen logischerwijs ook groot uitgepakt. De supporters van Willem II hadden dit gedaan met een thema wat de laatste tijd wel vaker bij supportersgroepen is te zien, de Spaanse hitserie Casa de Papel. Op het doek zelf was te lezen: “En we zijn voor niemand bang”. Tevens hadden de Tricolores weer het nodige vuurwerk meegenomen.

De supporters uit Breda gaven ondertussen het uitvak wat kleur door middel van vlaggen en rook.

Zelfs tijdens de wedstrijd waren beide supportersgroepen nog bezig met de ander. In het uitvak was namelijk het volgende spandoek te vinden, verwijzend naar de vriendschapsband tussen de King-Side en de supporters van Royal Antwerp. Het is een doek wat zeer weinig aan de verbeelding overlaat. Bij veel supporters van Willem II zorgden het doek juist weer voor hilariteit omdat volgens hun NAC juist bekend staat om hun vriendschapsbanden met o.a. De Graafschap, Lokeren, Celtic en Tranmere Rovers.

Wie het laatst lacht, lacht echter toch nog altijd het best. Niet alleen op het veld, een simpele 2-0 overwinning voor de thuisclub, maar ook naast het veld mocht Willem II de laatste tik uitdelen. Met een reactie op het eerste spandoek van NAC over Fran Sol was er te lezen: “Ook  zonder Sol zijn wij meer dan Te Vrede”. Hiermee wordt natuurlijk gedoeld op de spits van NAC, Mitchell Te Vrede. Hierna mocht de Tricolores lekker het feestje gaan vieren met hun spelers. De supporters van NAC mogen het (hopelijk) volgend jaar weer proberen, want de deze derby mag eigenlijk niet uit de Eredivisie verdwijnen!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %