GroundhoppingVoetbal in Frankrijk

De derby tussen Girondins de Bordeaux en Toulouse

Girondins de Bordeaux beleeft wisselvallige jaren. In 2015 verhuisde de club naar een gloednieuw stadion, maar hier gaat het nog niet zoals gehoopt. Het is lang geleden dat het team in de top-5 van de Ligue 1 wist te eindigen. Aan de steun van Ultramarines Bordeaux, de harde kern, zal het niet liggen. We bezochten de derby tegen Toulouse!

Mindere jaren

Bordeaux heeft zes titels en daarmee mag je de oude club van Éric Cantona een van de succesvollere clubs uit Frankrijk noemen. Dit is wel al wat jaren geleden, want het laatste kampioenschap dateert uit 2009. Het seizoen daarop wist het team de kwartfinale van de Champions League te halen. Sindsdien heeft Bordeaux alleen nog maar Europa League gespeeld, waarin het de laatste jaren onder andere heeft gewonnen van Club Brugge en KAA Gent.

De supporters van Bordeaux wachten dus al een tijdje op nieuwe successen. Enkel de Coupe de France werd in 2013 nog gewonnen. Sinds het topjaar in 2009 is de beste prestatie van Les Marines et Blancs ‘slechts’ een vijfde plek in de Ligue 1.

Derby de La Garonne

Toulouse en Bordeaux bevinden zich relatief dichtbij elkaar en liggen allebei aan de Garonne, een van de langste rivieren van Frankrijk. In Nederland zou je je afvragen of het echt een derby is, aangezien je met zo’n afstand al het land uit bent. Een enkele reis van Bordeaux naar Toulouse is 245 kilometer! Voor de supporters van Bordeaux en Toulouse is het een prima afstand, want ze spelen ook jaarlijks tegen clubs als Lille. Het uitvak was dan ook prima gevuld.

Het aanschaffen van tickets was geen probleem. De online ticketshop was overzichtelijk en we konden ze moeiteloos bestellen. Toen de wedstrijd werd verplaatst naar zondag in verband met de protesterende gele hesjes op zaterdag, hadden we zelfs nog de mogelijkheid om ons geld terug te krijgen. Gelukkig kwam voor ons de zondag net zo goed uit en konden we er dus evengoed naartoe.

Samen met de grotere clubs uit Frankrijk, zoals Olympique Marseille, behoort de pot tegen Toulouse tot de beter bezochte wedstrijden van het seizoen. Helaas viel de opkomst iets tegen, waarschijnlijk door de tegenvallende presentaties dit seizoen. Waar FCGB vorig seizoen zesde eindigde, bevond het zich voorafgaand de aftrap van dit duel op de dertiende plek in de Ligue 1. Natuurlijk zaten er ook supporters in de ring boven ons, die we niet goed konden zien. Maar helaas was het uitzicht voor ons niet super: de lange zijde aan de overkant was matig gevuld. Gemiddeld komen er zo’n 20.000 supporters op thuiswedstrijden van Les Girondins af.

Nieuwe thuishaven

Vanaf ons verblijf in Toulouse duurde de busreis zo’n drie uur. Na een middag in de stad bracht tram C ons in een klein halfuurtje direct richting het stadion aan de andere kant van de stad bracht. Stadion Matmut-Atlantique is qua locatie niet erg inspirerend. Er zijn dan wel meerdere sporthallen en dergelijke te vinden, maar de locatie voldoet aan het in the middle of nowhere-stempel. Daarbij is een rit van een halfuur vanaf het centrum behoorlijk lang. Het oude stadion is in dezelfde tijd lopend te bereiken. Maar het is begrijpelijk voor een nieuw stadion dat het decor was voor een aantal wedstrijden van het EK in 2016. Een goede infrastructuur is geen overbodige luxe als je zoveel bezoekers verwacht. Buiten een goede verbinding betekent een nieuw stadion in dit geval ook moderne toegangspoortjes, genoeg trappen en een heleboel wc’s.

Wie in 2016 het EK heeft gekeken, herinnert zich vast de bijzondere architectuur van het stadion. Het komt van dezelfde architect als het Vogelnest in Peking en de Allianz Arena in München. Uiteraard heeft het niet veel weg van een klassiek stadion, maar ik vond het persoonlijk wel wat hebben. De omgeving rondom het stadion was niet erg sfeervol, maar de club heeft haar best gedaan om de voetbalbeleving wat impuls te geven. En met succes: met onder andere meerdere merchandisekraampjes, eettenten, rondlopende mascottes, een kidszone en een fanzone met groot scherm zag het er een stuk beter uit dan bij andere clubs die zich ver buiten de stad op een groot terrein bevinden. Daarbij werd een hoop mensen van alle leeftijden staande gehouden om een blauw-witte streep op hun wang te krijgen. Ook ik ontkwam er niet aan en ging FCGB-getint naar binnen.

Emiliano Sala

Het stadion was halfvol gevuld, maar de harde kern van Bordeaux was wel – zoals verwacht – in grotere getale aanwezig. Hun tribune was verreweg het best gevuld. Er was een sfeeractie bij de opkomst van de spelers, maar de actie in de negende minuut blijft langer bij. Het is er één die ik niet snel zal vergeten. Omgekomen voetballer Emiliano Sala kwam in het verleden uit voor Bordeaux. Het hele stadion liet zich een minuut flink horen voor de omgekomen spits. Samen met een minuut applaus voorafgaand de wedstrijd heel indrukwekkend om mee te maken. Zo’n kippenvelmoment vergeet je niet snel!

Je zou hierdoor bijna vergeten dat Bordeaux in de tweede minuut al op voorsprong kwam. Toulouse kreeg in de eerste helft nog een aantal grote kansen, maar kon deze niet verzilveren. In de tweede helft kwam de terechte gelijkmaker alsnog en konden de meegereisde supporters, die zich al de hele wedstrijd lieten horen, nog wat harder juichen.

Ook Toulouse presteert wisselvallig dit seizoen, maar deze wedstrijd werd er leuk gecombineerd. De amusementswaarde van de wedstrijd was hoog; beide ploegen wilden voetballen. Toch was het Bordeaux die er dankzij een late treffer met de winst van doorging. We konden dus nog een keer genieten van de ontlading bij de harde kern achter het doel!

Rommelige jaren

Afgelopen zomer werd duidelijk dat de supporters van Bordeaux het hebben gehad met het beleid van de club. Noem het maar op: tegenvallende prestaties, financiële problemen, het veranderen van het logo.. De maat is vol. In dit artikel wordt alles uitgelegd.

Foto’s Girondins de Bordeaux – Toulouse

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %