Voetbal in Servië

Champions League in een dorp zoals Blaricum, Doesburg of Boekel?

Blaricum, Laren, Doesburg of Boekel. Zomaar wat dorpen met evenveel inwoners als Bačka Topola in ServiëHoe kan een dorp uit het niets zó snel de top bereiken en Champions League-voetbal verwelkomen?

FK TSC Bačka Topola heeft een verbazingwekkende opmars in Servië gekend: binnen tien jaar wist de club zich van het vierde naar het hoogste niveau op te werken. Daarbij pakte TSC het afgelopen seizoen zelfs de tweede plek, achter kampioen Crvena Zvezda. Dit betekende dat de blauw-witten mochten aantreden in de kwalificatierondes van het meest prestigieuze toernooi van Europa, de Champions League. Het lijkt allemaal een prachtig sprookje waar geen enkele TSC-supporter had van durven dromen. Maar hoe kan dit allemaal in een dorp van nog geen 12.000 inwoners?

Hongaarse staat

Het dorp Bačka Topola bestaat voor 50% uit etnische Hongaren, zoals wel meer voorkomt in de Vojvodina-provincie van Servië. De Hongaarse staat kijkt om naar haar minderheden in buurlanden en steunt ze door middel van voetbal. Er is toch geen betere manier om je minderheden over de grens te bereiken? De voetbalpropagandamachine draait daarom op volle toeren. Vanuit hoofdstad Boedapest is er sprake van directe financiering. Per jaar gaat er zo’n vijftig miljoen naar het buitenland om de verwante voetbalclubs te verbeteren. Dit gebeurt in Roemenië bij Sepsi, in Slowakije bij DAC Dunajská Streda, in Slovenië bij FC Nafta en dus in Servië bij TSC Bačka Topola.

TSC heeft sinds haar opmars al zeker dertig miljoen gekregen om de infrastructuur te verbeteren. Zelfs topclubs Partizan en Crvena Zvezda kunnen niet tippen aan zo’n som geld. Daarmee is in 2021 de TSC Arena geopend: een gloednieuw stadion dat voldoet aan de UEFA-eisen en plaats biedt aan 4.500 supporters. Ironisch genoeg past bijna de helft van het dorpje in het stadion.

 

Nieuwe grootmacht

Veel verzet in Servië is er niet tegen TSC Bačka Topola en de inmenging van de Hongaarse staat, in tegenstelling tot in Slowakije en Roemenië waar onafgebroken allerlei spanningen zijn. De Serven verwelkomen een nieuwe grootmacht omdat ze de dominantie van Partizan en Crvena Zvezda zat zijn. Media en publieke opinie zijn daarom in het voordeel van TSC, waarbij ook de politieke relatie een rol speelt. Servië en Hongarije zijn de laatste jaren meer naar elkaar toe gekropen, ze beschouwen elkaar zelfs als broeders. Minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto gaf onlangs aan dat hoe de Hongaarse minderheid wordt behandeld in de Vojvodina-provincie, wat volgens hem een voorbeeldmodel is voor de hele wereld. Tussen Hongarije en Servië is de samenwerking nog nooit zo goed geweest als nu.

Alhoewel het dorp Bačka Topola erg klein is, is de Arena in het dorp erg opvallend en dat komt absoluut niet door haar schoonheid. TSC heeft een stadion dat van binnen en buiten op een kantoorgebouw lijkt. Er zijn veel grijze vlakken en achter de ultras – die al een krappe plek hebben – lijkt het alsof er lege kantoorkamers zitten. Een raar beeld, dat versterkt wordt door de politie die de ultras constant omringt. Dat gebeurt bij de corteo in de stad en de hele wedstrijd door, terwijl er weinig tot geen aanleiding voor is. 

 

Europa League

Voor het eerste fluitsignaal is een traditioneel fenomeen bij clubs die steun krijgen van de Hongaarse staat: het nationale volkslied Nélküled. Ook hier klinkt het door de speakers. Verbroedering op een andere plek dan het thuisland blijft altijd heel speciaal om mee te maken. De support van de fanatieke supporters – Blue Betyárs – is luidruchtig maar vertaalt zich helaas niet naar het veld. TSC is totaal geen partij voor het Portugese Braga SC en wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Na twintig minuten spelen staat het 0-4, waarna de thuisclub nog een doelpunt voor de eer maakt. Omdat de return een week eerder in 3-0 eindigde, komt Champions League-voetbal definitief niet naar Bačka Topola. TSC gaat nu de Europa League-groepsfase in, wat al een hele mooie mijlpaal is voor de club en het dorp. Hoelang zal het duren voordat dit de nieuwe Servische kampioen is? Als het aan de Hongaarse overheid ligt, niet lang meer. 

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wroclaw (Polen) en Budapest (Hongarije). Bezoekt van alles in voornamelijk Oost-Europa, van vurige derby's tot flutwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen van voetbalclubs. Afgestudeerd Ethiek Filosoof en Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %