Voetbal in Slowakije

Hongarije tegen Slowakije in clubverband: DAC Dunajská Streda – Slovan Bratislava

Als je echt iets speciaals wilt bezoeken moet je naar het dorp Dunajská Streda in Slowakije. Hier vind je een club waar alles Hongaars is en de topper tegen Slovan Bratislava is daarom van een totaal andere dimensie. Határtalan Szenvedély!


Meeste supporters

FC DAC 1904 Dunajská Streda is een club die in de jaren ‘80 kwam bovendrijven in het toenmalige Tsjecho-Slowakije. In 1987 wist DAC (Dunaszerdahelyi Atlétikai Club) haar eerste en enige grote prijs te pakken, de Tsjechoslowaakse beker. Als Slowakije onafhankelijk wordt en zich dus afsplitst van Tsjechië, is DAC een van de medeoprichters van de hoogste divisie. Na de eeuwwisseling is de club meer op het tweede niveau actief en valt het zelfs even nog verder terug.

Lees ook: DAC Dunajska Streda: Hongaarse topclub in Slowakije

De laatste zes jaar gaat het geweldig met DAC Dunajská Streda. Het is in alles een topclub van Slowakije geworden. Ze doen mee om het kampioenschap, halen verbluffend hoge toeschouwersaantallen en is na recordkampioen Slovan Bratislava de meest waardevolle club van het land. Dit is merkwaardig, omdat Dunajská Streda een klein dorp is met slechts 23.044 inwoners. Daar waar de meeste clubs in Slowakije al moeite hebben om 1.500 supporters in het stadion te krijgen, lukt DAC dat met gemak. In het seizoen 2019/20 had DAC een gemiddelde van bijna 8.000 supporters. Slovan Bratislava had dat seizoen gemiddeld 6.000 supporters in het stadion, terwijl de hoofdstad zo’n half miljoen inwoners heeft(!). 

Politiek beladen

Waar al deze supporters vandaan komen is duidelijk. Dunajská Streda – in het Hongaars Dunaszerdahely genoemd – ligt dicht bij de grens met Hongarije en de minderheid in Slowakije zelf komt graag naar het dorp om de etniciteit te steunen middels het voetbal. Vroeger hoorde dit gebied tot het grote Oostenrijk-Hongaarse rijk en veel Hongaren zijn nooit weggegaan uit het zuiden van Slowakije. Door de ethische verschillen lopen de spanningen hoog op bij wedstrijden en is het in het verleden meerdere keren uit de hand gelopen. Dunajská Streda bestaat voor 80% uit Hongaren en de Slowaakse bevolking heeft een grote afkeer tegen de club omdat het zich manifesteert als Hongaarse club. De haat komt het meest tot uiting bij de wedstrijden tegen Slovan Bratislava.

Dat politiek en voetbal elkaar ontmoeten in het dorp is een feit. De Hongaarse overheid heeft namelijk – legaal – een peperduur trainingscomplex voor DAC gefinancierd. Aan de nieuwe faciliteiten en de gelegde infrastructuur kan geen enkele Slowaakse club tippen. De premier van Hongarije, Viktor Orbán, steekt vaker miljoenen in buitenlandse voetbalclubs. Zo zit er in het gebied Transsylvanië (Roemenië) ook een grote Hongaarse minderheid. De Hongaarse overheid en gelieerde bedrijven steunen openlijk Sepsi Sfântu Gheorghe. Deze club kwam recentelijk nog in het nieuws omdat een wedstrijd tegen Craiova werd gestaakt door racisme richting Sepsi. Het uitvak discrimineerde de Hongaarse minderheid hevig en Craiova kreeg een reglementair 0-3 verlies opgelegd.   

Volkslied

Met de regiotrein kom in je binnen een uurtje vanuit Bratislava het dorp binnenrijden. Drie uur voor de wedstrijd lopen we mee met de parade en komen we langs de belangrijkste pubs waar rookpotten en flares worden afgestoken. De stemming is vrolijk en de supporters zijn gehuld in geel-blauwe kleding, terwijl men tussen de liedjes “Ria, ria, Hungaria! Ria, ria, Hungaria!” zingt. Eenmaal bij het stadion staat er een andere band drumsolo’s af te vuren, terwijl de parade Bomfunk MC’s ‘Freestyler’ spit. De supporters maken er een groot feest van om het stadion.

Alles bij DAC ademt Hongarije. Vijf jaar geleden bij een eerder bezoek werd nog het Hongaarse volkslied afgespeeld en door iedereen meegezongen. De Slowaakse bond besloot hierop in te grijpen en nu krijgt de club een boete van 7000 euro als ze dit inzetten. DAC speelt nu elke wedstrijd een nummer af dat door menig Hongaar wordt gezien als ‘het tweede volkslied’. Het schitterende Nélküled van Ismerős Arcok gaat over Hongaarse minderheden in andere landen. Het uitvak probeert zo hard mogelijk erdoorheen te fluiten en schreeuwen, maar de zanger op het veld en de tribunes zijn vocaal de baas.

Ook mogen de supporters van DAC geen Hongaarse vlaggen meenemen naar het stadion, iets waar ze in het verleden wel eens creatief mee zijn omgegaan: met groen-wit-rode rookbommen vormden ze alsnog de Hongaarse kleuren. Daarentegen nemen supporters van de tegenstander juist hun Slowaakse vlag mee als hun club tegen DAC speelt.

Extra dimensie

Bij de opkomst van de spelers wordt er een vette sfeeractie opgezet door de fanatieke zijde, terwijl de rest van het stadion een geel-blauwe sfeer creëert. 1904 Ultras Dunaszerdahely weergeeft het doek op filmachtige wijze. Daarachter zien we een doek met een clown uit The Simpsons in een kooi dat Slovan moet voorstellen. Dan komt er een zee aan rode pyro over de hele ultra-zijde en komt er een doek met twee vuisten op de clown af, de achtergrond is de vlag van Hongarije. Tegelijkertijd steekt Slovan Bratislava grof geschut af in het uitvak, de sfeer is ultiem genieten voor dit topaffiche tussen de nummer 1 en 2. De afkeer die de clubs hebben naar elkaar is van een ander niveau door de ethische verschillen, het nationalisme is constant hoorbaar. Slovan blijft zingen dat Slowakije voor en van Slowaken is terwijl DAC Hongarije toezingt.  

DAC begint de wedstrijd denderend met aanvallend voetbal en veel passie. Onder de zang van bijna 10.000 supporters weet de thuisclub de score te openen via Cesar Blackman. Het stadion ontploft en steekt nog meer pyro af, de Hongaren staan voor op de Slowaken. Dan krijgt DAC plots een rode kaart en moet het door met tien man. Door de extra ruimte komt Slovan via routinier Juraj Kucka op gelijke hoogte en wordt de slotfase erg spannend, dit gaat gepaard met meerdere vechtpartijen op het veld. De thuisclub geeft alles wat het heeft en weet stand te houden tegen de bestormingen op het doel. De eindstand is 1-1 en hierdoor blijft het gat drie punten.


Open titelstrijd

DAC heeft gevochten voor een punt en blijft lang op het veld om dit te vieren met de supporters. Ze wilden meer, maar met tien man is dit een knap resultaat tegen de recordkampioen. De titelstrijd kan nog alle kanten op en de Hongaren mogen blijven dromen van een Slowaaks kampioenschap. De unieke sfeer bij wedstrijden tussen DAC Dunajská Streda en Slovan Bratislava zou elke voetbalsupporter moeten meemaken. Het zijn duels waar politiek, nationalisme en sport elkaar ontmoeten. En dat valt niet te veranderen. 

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %