Groundhopping

Beveiliging helpt Sallandse derby om zeep

Afgelopen zaterdagavond was het tijd voor de zevende editie van de Sallandse derby, zoals de burenruzie tussen Rohda Raalte en VV Heino wordt genoemd. Ondanks dat het dus een redelijk jonge derby is heeft de wedstrijd de afgelopen jaren voor mooie beelden gezorgd. Duizenden mensen langs de lijn en lekker veel vuurwerk. Tijd om dus een kijkje te gaan nemen in Overijssel. De verwachtingen zijn hooggespannen!

Het kleine broertje

Deze editie van de Sallandse derby zal gespeeld gaan worden in Raalte, bij de lokale trots. Een club met een gigantische geschiedenis in de hogere regionen van het Nederlandse amateurvoetbal. Eigenlijk altijd Hoofdklasse gespeeld en anders toch minimaal wel Eerste Klasse. Het contrast met het kleine broertje uit Heino kan bijna niet groter zijn. De Groen-Witten hebben bijna heel hun geschiedenis in de Vierde Klasse doorgebracht. Opkijkend tegen de grote club uit Raalte. In dit decennium is de club echter gaan groeien en plots werd de Eerste Klasse bereikt in 2014. Gepaard met de degradatie van Rohda Raalte in 2016, zaten beide clubs plots in dezelfde competitie. Een nieuwe derby was geboren.

Niet geheel onlogisch leeft de derby meer vanuit de kant van Heino. Zij zijn de kleinere club die altijd lijdzaam heeft moeten toezien hoe de beste spelers de club verlieten om in Raalte te gaan voetballen. Zij hebben iets te bewijzen en zien dus elke derby als een kans om uit de schaduw van de buurman te stappen. De Raaltenaren zijn meer bezig met promotie naar de Hoofdklasse. De allereerste Sallandse derby werd door Rohda Raalte gewonnen en sindsdien zijn alle edities in een gelijkspel geëindigd. Heino heeft dus nog nooit de derby weten te winnen. En dat steekt. Zij hebben dus iets goed te maken deze zaterdagavond en zullen alles op alles moeten zetten om geschiedenis te schrijven.

Bedankt beveiliging

De uitsupporters zullen met een zelf opgelegde “fietscombi” massaal af reizen naar de derby. Ik sta dus ruim op tijd klaar om hier wat foto’s te maken. Om mijn heen hoor ik dat er toch wel wordt gehoopt op drie à vierduizend supporters vanavond. Zelf heb ik vooral hoge verwachtingen van de pyro. Dat amateurclubs daarvoor even “de andere kant op kijken” is toch wat deze derby’s vaak zo mooi maakt. Een mooi ongedwongen gevoel. Dit was helaas buiten de organisatie van Rohda Raalte gerekend. Het lijkt erop dat speciaal voor de wedstrijd een extern beveiligingsteam was ingehuurd. Voor mij lopen twee jochies van 12 of 13 jaar naar binnen met rugzakken. Zij worden door de steward direct naar een speciale ruimte in de kantine gestuurd. Wat daar gebeurd kan ik helaas niet zien.

Blijkbaar neemt de beveiliging zichzelf nogal serieus want wanneer de spelers het veld betreden is er nergens vuurwerk te bekennen. Wat een ongelooflijke tegenvaller. Dit gebrek aan pyro vertaalt zich ook in de sfeer tijdens de wedstrijd zelf. Die is nog het best te omschrijven als gezapig. De echte derbystrijd ontbreekt een beetje, ondanks dat er circa 1500 supporters aanwezig zijn. Hierbij helpt het ook niet dat Rohda Raalte heer en meester is op het veld. Na de 1-0 voor de thuisploeg wordt er nog één fakkel afgestoken. Samen met wat knallers blijft het hier gedurende de negentig minuten bij.

In de tweede helft loopt de thuisploeg uit naar een makkelijke 3-0 voorsprong. Een eretreffer na 80 minuten bepaalt de eindstand op 3-1. Opnieuw weet Heino niet te winnen in de derby. Rohda Raalte mag ondertussen met een schuin oog naar de Hoofdklasse gaan kijken. Het is dus nog maar de vraag of de Sallandse derby volgend seizoen weer gespeeld gaat worden.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %