Austria Lustenau in Bregenz: Vriendschap, rivaliteit en een verdiend gelijkspel
Lustenau is een klein stadje met ongeveer 20.000 inwoners in het uiterste westen van Oostenrijk, direct aan de grens met Zwitserland. Er gebeurt niet veel, maar tot enkele jaren geleden kon de plaats bogen op twee professionele voetbalclubs: FC Lustenau 07 en SC Austria Lustenau. De derby tussen deze teams trok jaarlijks zo’n 8.000 toeschouwers, bijna de helft van de bevolking van Lustenau. Helaas ging FC Lustenau in 2013 failliet en verdween daarmee uit het profvoetbal, wat ironisch genoeg voor Austria Lustenau een positieve ontwikkeling betekende.
Harde kern Austria Lustenau laat mooie dingen zien
Jarenlang was Austria Lustenau een sterk team in de tweede klasse. Hoogtepunten waren de promotie naar de Bundesliga in 2022 (na 22 jaar afwezigheid) en het bereiken van de bekerfinale in 2020. Helaas werd deze laatste verloren tegen RB Salzburg en speelde men bovendien zonder fans vanwege de coronapandemie. In de daaropvolgende jaren ging het echter geleidelijk minder goed, met degradatie naar de tweede klasse in 2024 als dieptepunt.
Ondertussen ontwikkelde de harde kern van Lustenau, de Nordkurve, zich sterk met sfeervolle acties, een groeiend aantal fans dat ook op verplaatsing meegaat en een vriendschap met de ultras van FC Augsburg. Austria Lustenau heeft daarmee zijn plaats verdiend onder de opvallende supportersgroepen in Oostenrijk. FC Lustenau worstelt daarentegen al jaren in de lagere klassen van de Vorarlbergse Voetbalbond, voor slechts een handjevol toeschouwers.
Het Reichshofstadion en de tijdelijke verhuizing
Het Reichshofstadion, aan de oever van de Rijn (en dus nét nog in Oostenrijk), was een charmant, klein stadion met gedeeltelijk verouderde tribunes en een bijzonder “dorp” met eetkraampjes achter de thuistribune. Helaas voldeed het stadion niet langer aan de eisen van de Oostenrijkse voetbalbond, die al laag liggen vergeleken met andere landen. Bij uitverkochte wedstrijden mochten nog slechts 4.500 toeschouwers naar binnen, te weinig om door te gaan in het profvoetbal. In november 2023 begon de volledige nieuwbouw van het stadion, wat een tijdelijke speellocatie noodzakelijk maakte.
Ondanks de rivaliteit koos Austria Lustenau voor het Bodenseestadion in het nabijgelegen Bregenz, dat slechts 15 kilometer verderop ligt. Het enige andere reële alternatief, Altach, was omwille van hevigere rivaliteit geen optie. Met enkele aanpassingen kon Austria Lustenau hier vanaf december zijn competitie voortzetten, hoewel het seizoen uiteindelijk eindigde in mineur met degradatie naar de tweede klasse.
Een regenachtige avond in Bregenz
Het is een druilerige avond als ik een uur voor de wedstrijd mijn auto net voor het stadion kan parkeren. Gelukkig is de perstribune overdekt. Het stadion zelf bezocht ik eerder al eens, dus ik ben benieuwd naar wat er inmiddels veranderd is. Eigenlijk niet veel: op de nieuwe naam (“ImmoAgentur Arena”) en een elektronisch scorebord na, zijn vooral de tijdelijke overkappingen van de twee tegenover elkaar gelegen staanplaatsen opvallend.
Rechts in het stadion bevindt zich de thuisaanhang. In dit overgangsjaar hangt de Nordkurve-vlag niet in Bregenz, maar prijkte er een boodschap voor de spelers: “Haltet Austria Lustenau in Ehren.” Aan de linkerkant arriveren de supporters van Ried iets later, wat begrijpelijk is gezien het vroege aanvangstijdstip op vrijdagavond. Met zo’n 70 man achter de bekende vlaggen (Glory Boys en Supras) moedigen zij direct hun team aan en betuigen ook solidariteit met de bevriende supporters van FC Sion, die momenteel problemen hebben met de overheid in Zwitserland na ongeregeldheden bij een wedstrijd tegen FC Basel in september.
Een gezellige sfeer en een sportieve wedstrijd
De sfeer is aangenaam; geen intense voetbalsfeer, maar dat is op een regenachtige vrijdagavond in de Oostenrijkse tweede klasse ook niet te verwachten. Er wordt wel continu gezongen en met vlaggen gezwaaid. Op het veld zelf gebeurt weinig in deze wedstrijd tussen de degradanten van 2023 en 2024, die beiden de ambitie hebben om terug te keren naar de Bundesliga. Een gelijkspel is dan ook een logische uitslag.
Beide supportersgroepen gedragen zich de hele wedstrijd neutraal tegenover elkaar, zonder incidenten. Na het laatste fluitsignaal bedanken beide teams hun supporters zoals het hoort, waarna de bezoekers zich opmaken voor hun terugreis van zo’n vijf uur naar Ried.
De reis terug naar Rankweil
Interessant is dat Oostenrijkse supporters die naar of van nationale wedstrijden in Vorarlberg (en deels ook in Tirol) reizen vaak door Duitsland moeten, wat logistiek niet altijd makkelijk is. Het verkeer rond München en grenscontroles kunnen obstakels vormen, net als mogelijke confrontaties met Duitse supporters. Voor mij rest nog een korte rit van een half uur naar mijn hotel in de buurt van Rankweil om deze bijzondere voetbalavond af te sluiten.