Against Modern FootballVoetbal in Oostenrijk

De wedstrijd waar iedereen naar uitkeek bij Austria Salzburg

Na 18 jaar kwam een langverwachte wens van vele supporters van Austria Salzburg eindelijk uit: een wedstrijd tegen hun aartsrivaal RB Salzburg. Door de jaren heen hebben ze een reeks ups en downs ervaren, inclusief promoties, ontmoetingen met teams als Rapid Wien en Sturm Graz, maar ook ontberingen zoals een faillissement en degradaties. De trouwe aanhangers zijn echter onwankelbaar gebleven in hun passie voor het voetbal en hun liefde voor de paarse shirts van SV Austria Salzburg.

De emoties liepen hoog toen Stefan Maierhofer, voormalig speler van onder andere Bayern München en Rapid Wien, Austria Salzburg paarde aan de “voetballende marketingafdeling van een Oostenrijkse limonadefabrikant” in de tweede ronde van de beker. Ondanks dat hun team in een lagere divisie speelde en de kansen tegen hen waren, zagen de supporters dit als een kans om hun standvastigheid en liefde voor het voetbal te tonen, en om te bewijzen dat het hart van het voetbal in Salzburg nog steeds violet en wit is.

Stadionperikelen

Het thuisstadion van Austria Salzburg in Maxglan, met een capaciteit van 1.566 plaatsen, was geen optie voor de wedstrijd, waardoor de club moest uitwijken naar het iets grotere stadion in Grödig, nabij Salzburg. Hoewel er grotere en potentiële winstgevende opties beschikbaar waren, zoals in Linz of Ried, bleef het team trouw aan hun principes en koos voor een locatie dicht bij huis. De keuze werd ook beïnvloed door de mogelijkheid dat Grödig een tijdelijke thuisbasis zou kunnen bieden vanwege de complexe stadionkwesties die het team vanaf 2024 zou kunnen hebben.

De beladen wedstrijd

In de dagen voor de wedstrijd bouwde de spanning zich op, maar grove provocaties werden vermeden. Supporters van Austria kwamen echter wel in grote getale opdagen bij de laatste training, om hun team aan te moedigen en hen eraan te herinneren alles te geven voor de eer van hun geliefde club.

Supporters van Austria Salzburg

Politie bij Austria Salzburg

Op de dag van de wedstrijd was er een merkbare, beladen sfeer bij het stadion. De supporters in paars, zingend en genietend van eten en drank, verwelkomden de spelers met vurig enthousiasme en vuurwerk. Desondanks was er een inspanning om geweld en onrust uit het zicht van de camera’s te houden, zodat toekomstige stadiononderhandelingen met de stad niet worden belemmerd. Het spel op het veld werd gekenmerkt door een strijd tussen professionals en semi-amateurs, wat uiteindelijk resulteerde in een 0-4 overwinning voor RB.

Supporters van RB Salzburg

Supporters van de drankjesfabrikant

Sfeer en tifo op de tribunes bij Austria Salzburg

Ondanks het verlies op het veld, won Austria Salzburg onbetwist de strijd op de tribunes. De supporters, met hun onvermoeibare gezangen, fakkels, vlaggen, en indrukwekkende tifo’s, domineerden de sfeer. De rivaliteit werd ook aangewakkerd door spandoeken en leuzen gericht tegen RB. Ondanks het resultaat van de wedstrijd, werd het team van Austria Salzburg bejubeld als de echte helden. De doelman, Kalman, werd bijzonder toegejuicht, symbool staand voor de niet-te- koop-zijnde authenticiteit en spirit van Austria Salzburg.

Reflecties en toekomst

Aan het einde van de dag was de morele overwinning, ondanks het verlies op het scorebord, voor de supporters van Austria Salzburg onmiskenbaar. De onbuigzame geest en hartstochtelijke support hebben een onuitwisbaar statement gemaakt over waar de echte passie is te vinden in Salzburg. In de toekomst zullen deze echo’s van violet en wit ongetwijfeld blijven resoneren door de stad en ver daarbuiten, als een herinnering aan de dag dat het volk zijn stem liet horen.

[dit gastartikel is geschreven door Jürgen De Meester, die eerder al een tof verslag maakte van de Oostenrijkse bekerfinale tussen Rapid Wien en Sturm Graz.]

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %