Welke stadions moét je in 2024 hebben bezocht?
We hebben het allemaal wel eens. Een lost ground waar we te laat zijn. Omdat we die bekerwedstrijd op dinsdagavond toch over hebben geslagen. Of omdat we te laat wisten dat een stadion werd gesloopt en de laatste potjes waren uitverkocht. Daarom een overzicht van stadions waarvan bekend of onbekend is dat ze snel worden gesloopt zodat jij je planning erop aan kunt passen.
Zo ben ik zelf blij pareltjes als Bootham Crescent van York City, Griffin Park van Brentford, Vicente Calderon van Atletico Madrid en Ninian Park van Cardiff City te hebben bezocht. Daarnaast baal ik nog altijd dat ik de Alkmaarderhout, het Oosterpark en het Zuiderpark net heb gemist.
Cambuur
Het nieuwe stadion van Cambuur moet begin volgend seizoen opengaan. In het AD lazen we de eerste week van januari nog dat er, ondanks de kou stevig werd doorgebouwd. Hoe het stadion er dan ook echt uit komt te zien is nog de vraag. Met bouwbedrijf Van Wijnen zijn afspraken gemaakt over het speelklaar oplevern, maar niet over de afbouw. Daarvoor zoekt Cambuur nog miljoenen. Cambuur verhuist van het oosten van Leeuwarden naar het in het Westen van de stad gelegen Elfstedenpark en gaat van 10.000 plekken naar een capaciteit van 15.000 toeschouwers. Waar het uitvak nu op de oostzijde van het stadion zit, schuin naast de fanatieke MI-Side op de noordzijde, komt het straks op de korte zuidzijde en kent het een capaciteit van 756. Foto’s: Van Wijnen Bouw
Helmond Sport
Een aantal weken na de verwachte opening verhuist ook Helmond Sport. Waar Cambuur kilometers verderop gaat spelen is het in Helmond een kwestie van een paar meter verderop. Het huidige stadion De Braak kent een capaciteit van 4.142. We kennen het van de beelden waar van daken van schuurtjes achter een van de korte zijdes voetbal wordt gekeken. Het nieuwe stadion zal met 3.600 plekken 600 plekken minder kennen en bestaat uit twee tribunes.
De lange zijde aan de westkant bestaat uit ongeveer 500 business seats en 1.100 reguliere zitplaatsen. De lange zijde ertegenover huisvest de fanatieke supporters van Helmond aan de ene zijde en het uitvak aan de andere zijde. Het uitvak zal, als het uit zitplaatsen bestaat 400 awaydaygangers kunnen ontvangen, en als het staanplaatsen worden zo’n 440. Door het ontwerp kan de stadioncapaciteit binnen de gevelcontouren in de toekomst uitgebreid worden met nog eens 1.400 (overdekte) zitplaatsen. SV De Braak zal vanaf begin volgend seizoen het stadion betrekken en de verwachting is dat Helmond Sport januari 2025 er haar eerste wedstrijd speelt. Foto’s: Bouw Totaal.
Fiorentina
Een andere club die last heeft van een combinatie van politiek getouwtrek en financiering is Fiorentina. De Gigliati spelen sinds 1932 in het Stadio Artemio Franchi. Het stadion dat bekend staat helemaal uit cement te zijn opgebouwd en om de 70 meter hoge Torre di Maratona achter een van de lange zijdes. Een toren die ik me overigens niet kan herinneren van mijn bezoek aan Fiorentina, aangezien het uitvak niet het beste zicht biedt over het veld en de rest van het stadion. Een stadion dat plaats biedt aan 47.282 toeschouwers.
Op initiatief van burgemeester Nardella wordt nu aangestuurd op een renovatie van Artemio Franchi. Volgens de huidige planning zouden eind maart de werkzaamheden moeten beginnen. Uitdaging daarbij is dat 150 miljoen euro van de financiering nog onzeker is. Bijkomend probleem daarbij is dat Fiorentina gedurende de renovatie ergens anders haar thuiswedstrijden zal moeten spelen. Lange tijd leek de enige optie in Toscane die aan de regelgeving zou voldoen het stadion was van Empoli, maar daar is nooit overeenstemming bereikt. Eind januari werd bekend dat Fiorentina volgend seizoen speelt in het eigen stadion, waarbij 22.000 plekken beschikbaar zijn. Seizoen 2025 – 2026 wordt dan tijdelijk gespeeld in het Stadio Euganeo in Padua waar dan 18.000 toeschouwers welkom zijn. Uiteindelijk speelt Viola dan in 2026-2027 in het gerenoveerde Stadio Artemi Franchi. Zorg ervoor dat je er bent geweest, voordat het in de steigers staat en je weer een traditioneel Italiaans pareltje hebt gemist!
Everton
Misschien wel de bekendste wandeling tussen twee stadions is die van Anfield Road naar Goodison Park door een deel van het 45 hectare grote Stanley Park. Die wandeling is nog anderhalf jaar te doen omdat, zoal het er nu naar uit ziet, Everton na het volgende seizoen verhuist van de wijk Walton naar het Bramley-Moore Dock en de capaciteit ziet groeien van dik 39.000 toeschouwers naar ruim 52.000 toeschouwers. Everton heeft dan 133 jaar op Goodison Park gespeeld. Wil je nog naar Goodison toe? Wacht dan niet te lang. De laatste potjes wil waarschijnlijk iedereen er nog naartoe. Hou vooral de lotingen van de League Cup en FA Cup in de gaten. Daarnaast heeft Everton een resale platform. De foto’s zijn van het twitteraccount van Everton Stadium.
Valencia
Het Nou Mestalla is de Sagrada Familia onder de voetbalstadions. Al in 2007 begon Valencia aan de bouw van het nieuwe stadion op een oud fabrieksterrein in de wijk Benicalap in het noordwesten van Valencia. In februari 2009 werd de bouw echter al stop gezet omdat het geld op was. In de tussentijd onderhandelen, volgens sommigen ruziën, de club en de stad over allerlei varianten van plannen van zowel het nieuwe stadion als dat van de plannen op de plek van het huidige stadion.
Lees ook: Mestalla; de eeuwling die nooit 100 jaar had mogen worden
Oktober 2023 zou wel eens een keerpunt kunnen zijn in de discussie rondom het Nou Mestalla. Het WK 2030 werd toegewezen aan Spanje, Marokko en Portugal en in Valencia vindt men het ondenkbaar dat Valencia geen wedstrijden organiseert. Al is er nog te werken aan het vertrouwen, want in november zei burgemeester Catala van Valencia nog dat Valencia de eerste stap moet zetten en op die manier het vertrouwen van de stad kan herstellen. Geniet nu het nog kan!
Foto’s van het spookstadion: Stadionautist.
Barcelona en Sevilla
Hoeveel plekken het Nou Mestalla krijgt weten we nog niet. Wanneer het wordt geopend evenmin. Ben je nog niet in Mestalla geweest? Dan heb je dus nog wel even. Aan de andere kant? Voor een weekendje Valencia heb je weinig redenen nodig. En als je er dan toch bent voor de zomerstop, koppel er dan een bezoekje aan Barcelona aan vast. Normaal gesproken zou ik die nooit adviseren, maar nu ze dit seizoen in het Olympisch Stadion spelen toch een mooie gelegenheid.
Als je dan toch in Spanje bent kun je ook nog naar Sevilla. Daar gaan eerst Real Betis, gevolgd door Sevilla CF, hun stadions verbouwen. Bij Estadio Benito Villamarin van Betis gaat het vooral om een dak erop, bij Sevilla FC wordt het stadion vanaf de grond opnieuw opgebouwd. Beide clubs zullen tijdens de verbouwingen van hun stadions uitwijken naar het atletiekstadion La Cartuja. En daarna?
België en Duitsland
Na volgend seizoen verdwijnen er nog een paar iconische stadions. Mijn favoriet is denk ik het Oscar Vankesbeeckstadion van Racing Mechelen. Vorig jaar werd bekend dat de gemeente de grond rondom het stadion voor negentig jaar in erfpacht geeft aan de club. In ruil daarvoor kan Racing een nieuw stadion bouwen en worden er sociale woningen gebouwd in de aangrenzende wijk.
De hogere Belgische amateurdivisies kent gelukkig nog weinig nieuwe stadions. Een van de pareltjes dat mogelijk gaat verdwijnen is het Stade Communal du Tivoli van RAAL La Louvière. De club staat tweede in de eerste nationale en lijkt terug te keren in het Belgisch betaald voetbal. Omdat ook UR La Louvière Center in Tivoli speelt is nog onbekend wat er met het stadion gaat gebeuren. Maar de tip is toch echt om te gaan als je een keer in de buurt bent. Voor je het weet is het te laat.
Dat geldt inmiddels niet meer (lijkt het) voor ehet Olympiastadion en Berlijn. Hertha, inmiddels uitkomend in de tweede Bundesliga, heeft bekendgemaakt een nieuw, duurzaam voetbalstadion te willen bouwen met 55.000 zitplaatsen. Waar lange tijd verbouw van het Olympisch Stadion een optie was, is nu de voorkeur een nieuw stadion te bouwen in het Olympisch Park met als belangrijk uitgangspunt dat geen van de monumentale panden in het Olympisch Park worden aangetast. Als Hertha verhuist kun je het Olympiastadion alsnog bezoeken met bijvoorbeeld een bekerfinale of tijdens het komende EK.
Guiseppe Meazza
Ook in Milaan spelen beide clubs in een stadion dat niet van hen is, maar in bezit is van de overheid. Giuseppe Meazza, door Nederlanders vaak San Siro genoemd, heeft een ereplek in het hart van veel voetbalromantici maar is volgens Internazionale en AC Milaan aan vervanging toe. Onder de werktitel ‘La Cattedrale’ is in 2022 een nieuw stadion gepresenteerd dat is gebaseerd op de Duomo en de Galleria Vittorio Emanuele, twee iconische gebouwen in Milaan. Het zou wederom een stadion moeten worden voor beide Milanese clubs en zou een capaciteit kennen van 65.000 toeschouwers, 15.000 minder dan de 80.000 die er in het Giuseppe Meazza passen.
Ook in Italië kennen ze het Not In My Backyard principe. Resultaat? Beide clubs kregen van de gemeente Milaan het advies om met andere plannen te komen. De berichten of er dan aan een of meerdere nieuwe stadions wordt gedacht verschillen nogal en daar durf ik dan ook geen voorspelling over te doen.
To do…
De conclusie is dat Cambuur, Helmond Sport, Everton en Fiorentina op je lijst voor 2024 moeten omdat hun stadions echt gaan verdwijnen of, in het geval van Fiorentina, verbouwd gaan worden. Daarnaast moet je Valencia, La Louvière en Racing Mechelen in de gaten houden omdat daar concrete plannen zijn voor nieuwe stadions maar de planning nog een vraag is en liggen er kansen om de tijdelijke stadions van Barcelona en Sevilla te bezoeken. Dit artikel is zeker niet compleet en krijgt vast nog een vervolg, maar volgens mij genoeg input om de bucketlist voor 2024 alvast een deel te vullen.