Voetbal in Engeland

Griffin Park zit voor altijd in ons geheugen

We gaan terug naar 2015. Terwijl ergens anders in Engeland het plastic Manchester City speelt tegen FC Barcelona voor de Champions League, kiezen wij voor een aansprekender affiche. We bezoeken een wedstrijd in de Championship: Brentford – Blackpool op het iconische Griffin Park. Niet wetende dat het enkele jaren later een hele goede keuze is geweest. 

Griffin Park is sinds 1904 de thuishaven geweest van de club uit Zuidwest-Londen. Waar veel andere clubs in Londen en andere steden hun oude thuis vervingen voor een modernere variant, bleef Brentford haar stadion lang trouw. Dit betekent dat hier meer dan 100 jaar voetbal is gespeeld. In de 21e eeuw wordt Griffin Park populairder bij toeristen. Hier kan je een dagje de authentieke Engelse voetbalsfeer meemaken, die met name in de Premier League steeds meer verdwijnt.

Elke hoek een kroeg

Het zal niet de eerste keer zijn dat je dit leest. Vaak is er geschreven over de kroegen die op elke hoek van het stadion staan. Een bezoek aan Brentford kon je completeren met het bezoeken van vier verschillende kroegen. Het bijzondere is dat supporters van de bezoekende clubs hier ook te vinden zijn. Na de verhuizing van Brentford betekent het voor sommige kroegen ook een nieuw lot. Zo zou The Princess Royal een supermarkt worden.

Avondje Brentford

We nemen de taxi die ons pal naast het stadion afzet. De felle lichtmasten steken boven de huizen uit. Bij het betreden van het stadion valt de pracht van tribunes gelijk op. De lange zijde loopt door tot aan het veld. De lelijke reclame op het dak van de tribune valt niet eens op.

De zijde waar wij op staan mag er ook zijn. Onze staantribune is tot de nok gevuld en we bevinden ons zo dicht op het veld dat we het gras bijna kunnen ruiken. Aan de overkant zien we de meegereisde supporters uit Blackpool, die bijna vierhonderd kilometer hebben afgelegd op deze midweekse avond. Lichte medelijden krijgen we gedurende de wedstrijd, want na achttien minuten staat het 2-0 voor de thuisploeg en vlak voor rust mag Blackpool met een man minder de wedstrijd afmaken.

De show duurt nog even voort, want Brentford verdubbelt de score na rust en stuurt Blackpool met een 4-0 nederlaag naar huis. Naast het geweldige stadion worden we dus ook getrakteerd op een topwedstrijd van The Bees.

De lichten gaan uit

De plannen waren al langer bekend en het is je ongetwijfeld niet ontgaan: ook Brentford moest eraan geloven. In 2020 valt het doek voor Griffin Park. 26 augustus 2020 gaan de lichten voor de laatste keer uit. Pak een doos tissues en bekijk de beelden:

 

Gelukkig hebben we de foto’s nog

De keren dat we de foto’s hebben teruggekeken van ons bezoek aan Griffin Park zijn niet meer op twee handen te tellen. Zelfs als we twintig vingers per hand hadden, was het niet genoeg geweest. De verbaasde reacties van destijds worden niet snel vergeten. Nee, we hebben geen spijt dat we hebben gekozen voor deze wedstrijd. Een dag later bezochten we met Arsenal – Monaco alsnog een potje in de Champions League. Maar het bezoek aan Brentford zal ons langer bij blijven. Griffin Park zit voor altijd in ons geheugen!

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %