Voetbal in België

Racing Mechelen wil een nieuw stadion

Het Oscar Vankesbeeck Stadion in Mechelen moet je als liefhebber hebben gezien. In 2026 wil Racing Mechelen een nieuw onderkomen hebben. Dat betekent dat er weer een iconisch stadion tegen de vlakte gaat.

Sinds 1923 speelt Racing Mechelen al in haar huidige stadion, komend seizoen zal het 100e jaar zijn. Het stadion, vernoemd naar een voormalig voorzitter van de club, zal plaats gaan maken voor een nieuw onderkomen.

Racing is al meer dan twintig jaar niet meer actief op het hoogste niveau, maar heeft deze tijden dus wel meegemaakt in het Oscar Vankesbeeck Stadion. Momenteel komt de club uit op het vierde niveau. Ondanks dat buurman KV Mechelen beter presteert, komen nog steeds een hoop supporters af op thuiswedstrijden van Racing.

Ode aan het stadion

Het zal niemand verbazen dat het stadion zo in trek is bij (nostalgische) liefhebbers. Eerder verscheen op In De Hekken deze vette fotoreportage van Racing Mechelens fotogenieke thuishaven.

Het Oscar Vankesbeeck Stadion is vanaf het centrum prima te voet bereikbaar. Op het vierde niveau van België zie je natuurlijk niet zo vaak zulke indrukwekkende stadions. Bij aankomst valt de prachtige poort direct op. Bij het loket, een raampje in de muur, koop je een kaartje voordat je de grote letters KRCM passeert. In het stadion zien we zo’n 800 supporters, waarvan een groot deel staand de wedstrijd volgt.

De hoofdtribune zou niet misstaan bij gemiddelde club op het hoogste niveau in Europa. Het hoogste niveau is voor Racing ver weg, maar de tekst  ‘Waar een wil is, is een weg’ boven de spelerstunnel staat er niet voor niets. In 2022 waren 3.000 supporters aanwezig toen Racing Mechelen promoveerde.

De derby’s tegen KV Mechelen zijn verleden tijd. Voorlopig moet het het team genoegen nemen met wedstrijden tegen het onder-23 team van KV. Dit onderlinge duel werd onlangs in het AFAS Stadion van KV Mechelen voor 3.489 supporters afgewerkt.

Achter het doel staat een staantribune met op de achtergrond een grote flat. Een vergelijkbare staantribune staat voor de grote hoofdtribune. Aan de overkant staat een oude tribune die leeg blijft. Het is zo’n typisch voorbeeld van een plek waar je niet op uitgekeken raakt. Als de wedstrijd saai zou zijn, dan zou je je zeker niet vervelen op de tribunes.

Old school

Een rondje rond het stadion in de rust is geen slecht idee. Zoals vaker op de lagere niveaus van België beland je in een omgeving die de old school voetbalsfeer ademt. Wie hoofdingang passeert, ziet het grote logo op de buitenkant. Als je mazzel hebt kan je even naar binnen, waar je verwelkomt wordt in De hel van Racing Mechelen.

De aanwezige supporters blijven gedurende de wedstrijd zingen en zorgen dan ook voor een goede sfeer. De conclusie is redelijk snel getrokken: vrijwel alles aan Racing Mechelen is goed en het is tijd om nog een keer te gaan!

Het artikel kan niet anders worden afgesloten dan met een advies: plan een bezoek aan Racing Mechelen voordat het te laat is. Verbouwplannen in België kunnen langer duren dan verwacht, maar je kan er maar beter op tijd bij zijn. Dat geldt trouwens ook voor Estadio Mestalla!

 

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %