Voetbalsupporters

Start de normalisatie: Tussenstand anti-vuurwerk campagne

Het valt deze dagen niet mee om als supporter door het leven te gaan. Kansloze combiregelingen, stupide speeltijden en verboden op sfeerartikelen: in 15 (!) jaar normalisatie zijn we nog geen bal opgeschoten. De veralgemening van een samenleving is voor Jan Modaal het excuus om verzuurde, uitgeholde en herhaalde reacties te laten zegevieren. We lichten gebeurtenissen toe die de wenkbrauwen doen fronsen. Wat ons betreft het startsein van: “Start de normalisatie!” 

In het in mei 2011 vastgestelde beleidsdocument “Kader voor veiligheid, voetbal en veiligheid” van het ministerie van Veiligheid en justitie wordt voor het eerst openlijk afgesproken te streven naar normalisatie. Hierbij wordt onderkend dat de aanpak van ordeverstoorders niet mag lijden tot het onnodig beperken van de goedwillende supporters in hun bewegingsvrijheid en sportbeleving.

Vuurwerk

Vuurwerk, in de volksmond ook wel pyro genoemd, is al jaar en dag onderdeel van de supporterscultuur. In de jaren ’90 sponsorden bedrijven tassen vol fakkels aan supportersgroepen. Hoe erg is dat veranderd. De laatste vijftien jaar worden supporters stelselmatig gecriminaliseerd. Het gebruik van vuurwerk hoort daar ook bij. Stelselmatig liegen door politici en clubs helaas ook. Zo is het volgens de voorzitter van de KNVB wachten op de eerste voetbaldode. Michael van Praag verspreidt daarbij, in naam van de UEFA, doodleuk nepnieuws over vuurwerk.

Bern weet wat het te wachten staat: Feyenoord komt eraan.

1992: Tottenham Hotspur-Feyenoord

Hetze

Supporters willen meedenken met de autoriteiten. Echter worden wij stelselmatig genegeerd door de KNVB, clubs en veiligheidsdiensten. Boetes en straffen volgen elkaar in rap tempo op. Er ontstaat een wij-tegen-jullie-gevoel. Ondertussen wordt er bij steeds meer clubs vuurwerk afgestoken op de tribunes. Pyro-acties die ook steeds groter en intenser lijken te worden. De hetze heeft totaal geen effect, sterker nog: er wordt alleen maar meer pyro afgestoken. Onbewust gaan supporters zich steeds meer verenigen in de strijd tegen repressie.

Start de normalisatie

Normalisatie betekent niet lang leven de lol. Normalisatie betekent niet dat er geen regels zijn. Vuurwerk afsteken is niet geheel zonder risico. Wij zijn niet onrealistisch. Daarom moet het afsteken van vuurwerk ook gereguleerd worden. Er moeten duidelijke regels komen. Alleen afsteken in sfeervakken. Dit voorkomt dat mensen die geen vonkjes op hun jas willen hebben, dat ook niet krijgen. Vuurwerk blijft op de tribunes (niet mee gooien). Dit zorgt ervoor dat er, zoals beweerd door de UEFA, geen voetballers gewond raken. Dit zal voor ons al voldoende zijn.

https://twitter.com/Voetbaladvocaat/status/1192714822003183616

Echter snappen we dat uit het oog op veiligheid je niet zomaar midden op de tribune een fakkel kan aansteken. Dus alleen afsteken op bepaalde plekken van de aangewezen sfeervakken. Denk daarbij aan de voorste rij. Of enkel op de trappen. Rookpotten en kwalitatief goede fakkels zijn volstrekt veilig wanneer deze op een redelijke manier gebruikt worden. We hebben het er bij het supporterscollectief reeds over gehad.

Start het gesprek over vuurwerk met supporters. Start het reguleren van vuurwerk. Start de normalisatie.

Vuurwerkacties eerste seizoenshelft 2019-’20

Roda JC – MVV
Ajax – Valencia
De Graafschap – Jong Utrecht
Fortuna Sittard – FC Groningen
FC Volendam – NEC
PEC Zwolle – Fortuna Sittard
Feyenoord – Young Boys
RKC – Heracles
Roda JC – NAC
Young Boys  – Feyenoord
RKC – Ajax
VVV – Vitesse
Cambuur – Top Oss
Feyenoord – ADO Den Haag
NEC – De Graafschap
SC Heerenveen – Feyenoord

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door In de Hekken (@indehekken) op

https://twitter.com/fotos_ultras/status/1190688608644141056?s=19

 

https://www.youtube.com/watch?v=YQ_BSkBVAZo

https://twitter.com/LucvanSas/status/1185628201172848650

 

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %