Against Modern FootballIn de actualiteit

Vuurwerk in het Nederlandse voetbal anno 2019

Feyenoord supporters met pyro (vuurwerk) op de tribunes tegen Young Boys

Vuurwerk verstopt. Op het moment dat de steward mij aanraakt, weet ik genoeg. Die gaat niets voelen. Enkele seconden later volgt de bekende route naar mijn vaste staanplaats achter het doel. Dezelfde koppies als altijd. Mijn maten voelen bijna als familie. Samen hebben we hoogte- en dieptepunten beleefd. Ik tel de minuten af tot de opkomst van de spelers. De klanken van het clublied galmen door het stadion. Kippenvel zoals altijd. Het wavedoek gaat over ons heen. Ik haal de fakkels uit mijn zak. Adrenaline gonst door mijn lichaam. Dopjes eraf draaien. Bivak op. Het geplop van tientallen fakkels die ontsteken. Het zorgt voor een nog hogere hartslag. Gezang rolt van de tribunes. De unieke geur van vuurwerk vult mijn neusgaten. 

Vuurwerk

Vuurwerk, in de volksmond ook wel pyro genoemd, is al jaar en dag onderdeel van de supporterscultuur. In de jaren ’90 sponsorden bedrijven tassen vol fakkels aan supportersgroepen. Hoe erg is dat veranderd. De laatste vijftien jaar worden supporters stelselmatig gecriminaliseerd. Het gebruik van vuurwerk hoort daar ook bij. Stelselmatig liegen door politici en clubs helaas ook. Zo is het volgens de voorzitter van de KNVB wachten op de eerste voetbaldode. Michael van Praag verspreidt daarbij, in naam van de UEFA, doodleuk nepnieuws over vuurwerk.

Bern weet wat het te wachten staat: Feyenoord komt eraan.

1992: Tottenham Hotspur-Feyenoord

Vuurwerk afsteken is niet geheel zonder risico. Wij zijn niet onrealistisch. Daarom moet het afsteken van vuurwerk ook gereguleerd worden. Alleen afsteken in sfeervakken. Dit voorkomt dat mensen die geen vonkjes op hun jas willen hebben, dat ook niet krijgen. Vuurwerk blijft op de tribunes (niet mee gooien). Dit zorgt ervoor dat er, zoals beweerd door de UEFA, geen voetballers gewond raken. Dit zal voor ons al voldoende zijn.

Echter snappen we dat uit het oog op veiligheid je niet zomaar midden op de tribune een fakkel kan aansteken. Dus alleen afsteken op bepaalde plekken van de aangewezen sfeervakken. Denk daarbij aan de voorste rij. Of enkel op de trappen. Rookpotten en kwalitatief goede fakkels zijn volstrekt veilig wanneer deze op een redelijke manier gebruikt worden. We hebben het er bij het supporterscollectief reeds over gehad.

Hetze

Supporters willen meedenken met de autoriteiten. Echter worden wij stelselmatig genegeerd door de KNVB, clubs en veiligheidsdiensten. Boetes en straffen volgen elkaar in rap tempo op. Er ontstaat een wij-tegen-jullie-gevoel. Ondertussen wordt er bij steeds meer clubs vuurwerk afgestoken op de tribunes. Pyro-acties die ook steeds groter en intenser lijken te worden. De hetze heeft totaal geen effect, sterker nog: er wordt alleen maar meer pyro afgestoken. Onbewust gaan supporters zich steeds meer verenigen in de strijd tegen repressie.

Feyenoord – Young Boys
RKC – Heracles
Roda JC – NAC
Young Boys  – Feyenoord
RKC – Ajax
VVV – Vitesse
Cambuur – Top Oss
Feyenoord – ADO Den Haag
NEC – De Graafschap
SC Heerenveen – Feyenoord

 

https://twitter.com/fotos_ultras/status/1190688608644141056?s=19

 

https://twitter.com/LucvanSas/status/1185628201172848650

 

De nieuwe collectie van PGWEAR is vanaf nu verkrijgbaar op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk in Nederland. Alle bestellingen binnen Nederland en België worden vanaf 50 euro gratis verzonden!

In de Hekken
Over de schrijver

In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.
  Ook leuk om te lezen...
  Derby DaysIn de actualiteitIn de Boeken

  Derby Days: sneak preview

  In de actualiteit

  Mooiste sfeeracties: week 44

  In de actualiteit

  Poolse Ultracultuur: Fotoverslag KP Bielawianka Bielawa - MKS Moto Jelcz Oława

  In de fotoreportagesOost-Europa

  De Derby van Silezië in beeld!