In Stockholm zijn drie van de grootste clubs van Zweden gevestigd; AIK, Djurgården en Hammarby. AIK en Djurgården zijn beide succesvolle clubs, met al vele kampioenschappen en bekers op hun erelijst. Bij Hammarby is dit een ander verhaal. De club wist in zijn geschiedenis slechts één kampioen te worden en pendelde regelmatig op en neer tussen de Allsvenskan en de Superettan. De Stockholm Derby is een echte aanrader.

Hammarby IF

In 2009 degradeerde de club naar het tweede niveau en wist afgelopen seizoen na vijf jaar eindelijk pas terug te komen. Ondanks dat de club weinig succesvol is op sportief gebied, heeft het wel een van de grootste supportersscharen van het land. Vorig seizoen had het zelfs het hoogste toeschouwersgemiddelde van het heel Zweden, ondanks dat ze in de tweede divisie speelden. Djurgården wist in 2009 juist net degradatie te voorkomen en was sindsdien ook niet meer dan een kleurloze middenmotor.

Twee rivalen, één stadion

Ondanks dat beide clubs de laatste jaren niet meer tegen elkaar speelden is de rivaliteit ondertussen wel flink opgelaaid. De reden hiervoor was de nieuwe Tele2 arena, dat beide rivalen sinds 2013 moeten delen. In de jaren ervoor hadden beide teams een eigen stadion in hun eigen deel van Stockholm. Door nieuwe regels van de Zweedse bond zouden deze oude stadions niet meer goedgekeurd worden voor voetbal op het hoogste niveau. Hammarby besloot samen met de stad Stockholm een multifunctioneel stadion te laten bouwen op een steenworp afstand van het oude Söderstadion. Ook Djurgården had plannen voor nieuw modern stadion, maar dat ging uiteindelijk niet door. De enige overgebleven optie voor Djurgården was dus het delen van een stadion met een van de grote rivalen: Hammarby of AIK. De keuze viel uiteindelijk op de Tele2 Arena, vooral met de gedachte dat de club daar zou kunnen profiteren van het sportieve verval van Hammarby.

Uiteraard viel dit weer verkeerd in Södermalm waar Hammarby supporters veel inbreng hebben gehad bij veel aspecten bij de bouw van het stadion. De spanningen waren dus al erg groot voordat er ook maar één wedstrijd was gespeeld in het nieuwe stadion. Een paar dagen voor de opening werd de climax bereikt toen een explosief bij het stadion werd gevonden op de dag dat twee oud- Djurgården teams een wedstrijd tegen elkaar zouden spelen in het stadion. Hammarby supporters werden hiervan verdacht, maar uiteindelijk zijn er nooit verdachten opgepakt. Een aantal dagen erna opende Hammarby het stadion in een competitiewedstrijd tegen Orgryte.

De strijd op de tribunes

Op maandag 13 april 2015 is het dan eindelijk zover. Na vijfenhalf jaar niet tegen elkaar gespeeld te hebben en ruim anderhalf jaar sinds de twee rivalen uit Stockholm hetzelfde stadion delen staan Hammarby en Djurgården weer tegenover elkaar. Vandaag is het Hammarby dat het thuisvoordeel heeft en het ‘Nya Soderstadion’ (zoals de Hammarby supporters het stadion noemen) is vandaag dan ook voornamelijk groen-wit gekleurd van binnen en buiten. De kaarten voor deze derby waren binnen enkele dagen uitverkocht. 5000 kaarten voor het uitvak van Djurgården, de overige ruim 20.000 kaarten voor het thuisspelende Hammarby.

Vandaag pakten beide supportersgroepen voor de Stockholm Derby echt groots uit. De spelers kwamen het veld op met de prachtige muziek van ‘Just idag är jag stark’ (juist vandaag zijn we sterk) en vanaf beide korte zijdes ontrolden prachtige megadoeken van de tribunes, terwijl de overige tribunes groene en witte vellen de lucht in hielden. Nadat in het Djurgården vak de tifo weer weg was, was het tijd een massale pyroshow. Op de eerste en tweede ring werden tientallen fakkels ontstoken. Aan de Hammarby zijde werd tussen de eerste en tweede ring een doek ontrold met de tekst ‘Bajen bäst i stan’ (Bajen beste van de stad) en supporters zwaaiden met groen-witte vlaggen. Daarna was het ook hier tijd voor vuurwerk en werden tientallen groene rookpotten in de brand gestoken. Doordat de rook bleef hangen werd de aftrap zo’n tien minuten uitgesteld.

Toen de rook eindelijk verdreven was kon er dan eindelijk gevoetbald worden, Hammarby startte ontzettend sterk en ging meteen in de aanval en Djurgården wist de bal nauwelijks over de middenlijn te krijgen. Ondanks meerdere kleine kansen wist de thuisploeg niet te scoren. Verrassend genoeg scoorde Djurgården na een half uur uit het niets. Feest en vuurwerk in het uitvak en verbijstering in de thuisvakken. Van het goede voetbal van Hammarby was na het doelpunt geen sprake meer.

Het sprookje van ‘Kung Kennedy’

Ook de tweede helft begon weer spectaculair op de tribunes met heel vuurwerk vanuit het Djurgården vak. Tientallen rookpotten in de clubkleuren geel, rood en blauw werden ontstoken en zorgden weer voor mooie beelden. Na enkele minuten stond het hele stadion blauw en moest de aftrap wederom 10 minuten worden uitgesteld.

Hammarby kwam goed uit de startblokken in de tweede helft en met goed positiespel werd Djurgården meteen onder druk gezet. Een geniale ingeving van de grote vedette Kennedy Bakırcıoğlu was nodig om de ban te breken voor Hammarby. Met een bekeken schot krulde hij de bal vanaf de rand zestien over de keeper in de verre hoek. Een orkaan van geluid ging door het stadion en het ‘Säg oh ah kennedy’ (deuntje oe a Ed de Goeij) galmde nog minuten vanaf de tribunes.

De inmiddels 34-jarige oud speler van FC Twente en Ajax is een ware legende in het zuiden van Stockholm en dat is niet verrassend als je bekijkt wat hij allemaal voor de club heeft betekend. Kennedy was een van de belangrijke spelers in het team van Hammarby dat in 2001 z’n enige kampioenschap ooit behaalde. Na zijn buitenlandse avonturen keerde hij in 2012 terug bij zijn oude liefde op het moment dat de club er sportief gezien zeer slecht voor stond in de eerste divisie van Zweden. In 2013 scoorde Kennedy het allerlaatste doelpunt ooit in het magische oude Söderstadion. Ook vorig seizoen was hij de grote man bij de promotie door topscorer te worden met zeventien doelpunten. Maar het sprookje van ‘Kung Kennedy’ gaat nog steeds door en daarom werd hij ook vandaag weer uitgeroepen tot man of the match.

Nog geen vijf minuten na de gelijkmaker van Kennedy viel ook meteen de 2-1 voor Hammarby. Een afstandsschot kwam in de voeten van Besara, die zich geen moment bedacht en de bal vanaf de penaltystip de bal in de verre hoek hakte! Chaos en opluchting vanaf de tribunes, wat een feest! In het resterende half uur probeerde Djurgården nog wel alles om de gelijk te maken en ze waren ook nog wel een paar keer dichtbij, maar Hammarby gaf de voorsprong uiteindelijk niet meer weg. Na het laatste fluitsignaal dropen de Djurgården fans teleurgesteld af en vierden de spelers van Hammarby nog een feestje met de duizenden uitzinnige Bajen fans. De Derby van Stockholm wordt dus gewonnen door Hammarby. De club mag zich na de bekerwinst op AIK eerder dit seizoen en nu de competitiewinst op Djurgården voorlopig in ieder geval de beste club van Stockholm noemen.

Stockholm Derby

20150413_190232
Indrukwekkende tifo van Hammarby

20150413_190312
Daar doen ze in het uitvak niet voor onder

20150413_190441
Bajen beste van de stad!

20150413_190454
Pyro in het uitvak

20150413_190603
Veel groene rook aan Hammarby zijde

20150413_190806
Dat duurde even voordat het was weggetrokken

20150413_202156
Gele, rode en blauwe rook van Djurgården in de 2de helft

20150413_212332
Hammarby derby vinner!

ForzaMols
Supporter van FC Utrecht en bezoekt ook wedstrijden van Hammarby IF en KFC Uerdingen. Regelmatig in het buitenland te vinden om voetbalcultuur, derby's en stadions te vincken.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.