Voetbal in Noorwegen

Noorwegen: Klassieker Clash

Derby’s zijn speciaal. Zeker wanneer er veel meer op het spel staat dan alleen het verslaan van je aartsrivaal. The Classic van Noorwegen mag eigenlijk geen derby heten, maar deze wedstrijd heeft alle facetten om toch zo genoemd te worden! En deze editie is het bepalend voor het kampioenschap. En ik mocht het allemaal van dichtbij mee maken. Een stap verder kijken dan de Noorse bescheidenheid in de beleving van hun voetbalpassie: een geweldige Klassieker Clash!

BGG Ultras

Mijn bezoek aan Bergen was op uitnodiging van de fanatieke aanhang van het plaatselijke SK Brann. Het beleven van deze belangrijke match day als één van hun, de BGG Ultras. Ervaren wat de wedstrijd van het seizoen doet met deze gasten. Voor de wedstrijd was het verzamelen in een enorme pub. Meerdere ruimtes, live muziek, maar bovenal een fantastische sfeer. Stuk voor stuk was de spanning van de gezichten te lezen.

Ik kreeg een warm welkom van de capo’s. Voor een land wat niet bekend staat om zijn voetbalfanatisme, bewijst BGG dat er wel degelijke sprake van is in Noorwegen. Een goede groep, veelal jonge gasten, die absoluut leven voor SK Brann. Ik kan ook alleen maar bewondering hebben voor die gasten. Als lid de harde kern is het geen makkelijk bestaan en dan doel ik vooral op het overal supporten van je club. Uitwedstrijden in bijvoorbeeld Bodø, Tromsø of Trondheim zijn een hele dure grap. Door de reisafstanden zijn dat maar zo 3-daagse trips.

De kroeg is voor hen de warming up. Opwarmen voor de wedstrijd van het jaar! Rosenborg is vooral op sportief vlak al lange tijd een rivaal. Maar langzaam krijgt die rivaliteit ook buiten het veld gestalte. In aanloop naar de wedstrijd hadden kleine vechtpartijen plaats gevonden op straat. Trots werd er wat buit laten zien.

BGG verzamelde zich voor de corteo naar het stadion. Beetje anders dan dat ik gewend ben, aangezien de wandeling even werd onderbroken voor een tramritje. Blijkbaar toch een iets te lange wandeling van het centrum naar het stadion. Ik heb echter nog nooit een tram zien dansen op het spoor. BGG ging zo hard los, dat het bijna ontspoorde. Andere reizigers scheten in hun broek. Ondanks het relatief kleine aantal fanatiekelingen, gaat hun aanwezigheid zeker niet onopgemerkt voorbij. Met luid gezang en pyro wist iedereen dat zij op weg waren naar het stadion.

Legaal vuurwerk

Het is al langer bekend dat in Noorwegen sprake is van legaal, georganiseerd vuurwerk bij wedstrijden. Velen zeggen dat het zo niet hoort. Ultras en vuurwerk horen niet georganiseerd te zijn. Ik wilde dan ook met eigen ogen aanschouwen hoe dat in zijn werk gaat. Ik moet zeggen dat ik positief werd verrast en ik respect heb voor hoe ze het organiseren.

Er komt geen bedrijf aan te pas. Hoge kwaliteit pyor waarbij er sprake is van een hele goede samenwerking tussen club en supporters. SK Brann realiseert zich heel goed dat het bestaansrecht van de club diezelfde supporters zijn. Als je als eenheid opereert kan je tot grote dingen komen. In dit geval een fantastische tifo gecombineerd met flink wat pyro. En gewoon op een manier zoals je het overal ziet. Alleen dan zonder gezeur, gejank over veiligheid of het strooien met stadionverboden. Valt wat voor te zeggen!

Goede tifo & pyro

The Classic

Afgelopen weken presteerden SK Brann en Rosenborg BK niet zo best. Onbedoeld hielden ze elkaar daarmee in leven en blijft de titelstrijd spannend. Voor de wedstrijd had de club uit Trondheim twee punten voorsprong. En met nog vier speelronden te gaan kan het nog alle kanten op. Kon SK Brann de koppositie pakken en een stap zetten naar de eerste landstitel sinds 2007?

Na een kwartier spelen ongeloof in het hele stadion, op het uitvak na. In slechts enkele minuten stond de thuisploeg ineens op een 2-0 achterstand. Tot die tijd had SK Brann, op één grote kans na, nog weinig te vrezen van de koploper. Maar geblunder in de verdediging zorgt ineens voor een kansloze achterstand: mission impossible. Ondanks dat SK Brann bleef pushen, was het voetbal slecht. Ze mochten blij zijn dat Rosenborg niet nog een keer scoorde.

Onverdiend

Direct na de rust scoort de thuisploeg op fantastische wijze de aansluitingstreffer. De hoop is terug. SK Brann speelde vol op de aanval. Kans na kans, maar de bal wilde er simpelweg niet meer in. Terwijl de tijd wegtikt, wordt de hoop omgezet in wanhoop. De enorme spanning is in alles voelbaar. Kan het nog? De laatste kans op de titel verdwijnt langzaam uit beeld. Alles of niets! Maar op een of andere manier leek in de slotfase ook het geloof bij de spelers volledig weg te zijn.

Rosenborg was nergens meer in de tweede helft. Toch werd de overwinning over de eindstreep getrokken. Ontzetting en ongeloof op de thuisvakken. Ondanks dat SK Brann nog in vol gevecht is voor de tweede plaats, lijkt het voor iedereen einde seizoen te zijn. Het is een volksclub, net als de mijne. Ondanks moeilijke jaren, staan ze er nog altijd. De hoop op een kampioenschap na zoveel jaren van worstelen. Inmiddels 11 seizoenen zonder titel. Misschien nog een wonder dit seizoen en anders hoop ik dat ze weer snel een kampioenschap kunnen vieren.

Ik dank de BGG voor hun gastvrijheid. Zij hebben mij in alles hun liefde voor SK Brann laten zien. Waardering is groot dat ik daar onderdeel van heb mogen uitmaken.

Overigens was ik wel teleurgesteld in de aanhang van Rosenborg. Hoewel een vol uitvak, was hun support heel matig. Dan maak je zo’n reis, speel je de wedstrijd van het seizoen en dan laat je amper wat zien als fanatieke supporters zijnde. Geen sfeeractie, geen pyro en vocaal was het ook niet veel. Je bent een topclub, waarom je zelf tijdens de The Classic dan niet als een topclub laten zien?

RBK viert de overwinning
De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %