Start de normalisatie: ”Veilig vuurwerk afsteken kan!”
Het valt deze dagen niet mee om als supporter door het leven te gaan. Kansloze combiregelingen, stupide speeltijden en verboden op sfeerartikelen: in 15 (!) jaar normalisatie zijn we nog geen bal opgeschoten. De veralgemening van een samenleving is voor Jan Modaal het excuus om verzuurde, uitgeholde en herhaalde reacties te laten zegevieren. Wat ons betreft het startsein van: “Start de normalisatie!” Veilig vuurwerk afsteken, het kan!
Het afsteken van vuurwerk is niet het probleem, maar de context waarin dit gebeurt.
Tussenstand anti-vuurwerk campagne
Januari 2018 start de KNVB een campagne tegen vuurwerk in het voetbal. Deze keiharde campagne is weinig succesvol, zo lieten wij vorige week in dit artikel al zien. Voorzichtig mogen we concluderen dat keihard ingrijpen niet werkt. Inmiddels zijn de KNVB en clubs een nieuw initiatief gestart om vuurwerk in de ban te doen. Kansloos.
Wat helpt dan wel om het op de tribunes veiliger én leuker te maken? Daan van Genuchten en Milan van Lith, beide fanatiek voetbalsupporter met een juridische achtergrond, hebben hier voor het supporterscollectief onderzoek naar gedaan.
De KNVB staat tot op heden lijnrecht tegenover dit beeld vanuit de supporterswereld en lijkt hiermee de harde lijn die de wereldvoetbalbond FIFA en Europese voetbalbond UEFA met betrekking tot het gebruik vanvuurwerk in voetbalstadions inzetten, te volgen. De KNVB wil het (gebruik van) vuurwerk volledig uit de stadions verbannen.
Mogelijkheid binnen de bestaande wetgeving
Het nieuwe initiatief, No Pyro No Problem (je verzint het niet), laat zien dat vuurwerk volgens de wet illegaal is (punt 1). Dit klopt, echter kent deze wet uitzonderingen.
Op basis van het Vuurwerkbesluit dient eenieder die pyrotechnische artikelen voor theatergebruik tot ontbranding brengt, aldus over gespecialiseerde kennis te beschikken. De fakkel wordt aldus geschaard onder een pyrotechnisch artikel dat is bestemd voor theatergebruik.
Dit is een mooie opening voor supporters, clubs, KNVB en overheid. Het is dus mogelijk. Het kan! In Zweden, het land van de immense Stockholm Derby’s, kennen ze dezelfde wetgeving als in Nederland. Zij hebben jarenlang bovenstaande toegepast. Op die manier wordt vuurwerk veilig en legaal afgestoken.
Het afsteken van vuurwerk door bevoegde personen leverde in Zweden successen op. Helaas zijn politie en bond een heksenjacht begonnen zoals we die in Nederland ook kennen. Het gevolg: supporters steken vuurwerk af onder spandoeken én vlaggen, hetgeen natuurlijk wél gevaarlijke situaties oplevert.
In de onderzoeksperiode zijn er namelijk ook meerdere voorbeelden geweest waarbij het veiligheidsrisico van het gebruikte vuurwerk nagenoeg nihil was. Dit zijn de gevallen waarin
vuurwerk werd afgestoken in het bijzijn van ‘Marshalls’ in brandwerende kleding die, samen
met stewards en supporterscoördinatoren (SLO’s), de uitgebrande fakkels innamen en in emmers met zand uit de vakken vervoerden.
Zeer duidelijke afspraken tussen clubs, politie en supporters
In Noorwegen hebben ze zeer strenge regelgeving ten behoeve van supporters. Het is namelijk mogelijk om onder duidelijke voorwaarden en afspraken vuurwerk af te steken. In 2015 waren er 80 (!) pyroshows en 0 (!) gewonden. Hier zijn wij live getuige van geweest bij dé Derby van Noorwegen. En dus kunnen we concluderen dat vuurwerk afsteken écht veilig kan als het goed georganiseerd is.
Het afsteken van vuurwerk is niet het probleem, maar de context waarin dit gebeurt.
Start de normalisatie
Het onderzoek namens Het Supporterscollectief laat ons zien dat er wel degelijk veel mogelijk is op het gebied van pyro. Met aangewezen personen én zeer duidelijke afspraken tussen supporters, clubs en overheid is het afsteken van vuurwerk geen probleem. Echter laten verschillende instanties met dit nieuwe initiatief wederom zien kaarsrecht tegenover voetbalsupporters te staan. Eeuwig zonde, want de oplossing ligt binnen handbereik.