De bespeler van het Stade Joseph Mariën, Royale Union Saint-Gilloise, is een van de meest succesvolle clubs in België. Qua landstitels zijn alleen Anderlecht en Club Brugge succesvoller dan de club uit Vorst. De hoogtijdagen van Union lagen tot zo’n 50 jaar geleden en het onderkomen van de club was ooit voor de status van een topclub gebouwd. De monumentale eretribune ademt een brok voetbalgeschiedenis uit en het stadion kon ooit 32.000 mensen herbergen.

Geen wonder dat Martijn M. in 2011 in een van zijn Vergane Glorie‘s lyrisch over het Stade Joseph Mariën schreef. Oude verhalen over de verhitte derby’s tegen Daring Club Brussel (een van de voorlopers van RWDM), Union 60, de Olympische Spelen van 1920 en de wedstrijden van de Rode Duivels en De Zwaluwen. Het stadion heeft heel veel gezien en heel veel meegemaakt. Maar een ding is wel: Over Royal Union Sint-Gilles, zoals de club in het Nederlands genoemd wordt, wordt door de supporters van andere clubs met respect gesproken.

De teloorgang van het stadion

Toch… Na de degradatie van RUSG uit de Eerste Klasse, in de jaren ’70, kende de club uitdagende tijden. Financiële en sportieve problemen zorgen ervoor dat de aandacht naar het voetbal en overleving ging. Het indrukwekkende stadion werd een beetje aan het lot overgelaten, met als gevolg dat sommige tribunegedeeltes niet meer onderhouden werden. Door achterstallig onderhoud en de verzakkingen, werden de tribunes achter beide doelen definitief gesloten.

Decennia lang kon Moeder Natuur haar gang gaan achter de tribunes. Waar ooit de indrukwekkende staantribunes met hun crossbarriers stonden, groeiden tot kort geleden struiken en bossen. Zwervers, een vossenfamilie, dieren bevolkten deze staantribunes en de bebossing onttrok de indrukwekkende staantribunes uit het zicht.

Vernieuwbouwplannen

Totdat Royale Union Saint-Gilloise enige tijd geleden bekend maakte om het stadion te renoveren. En hiervoor werden de tribunes achter de doelen ontdaan van de struiken en de bossen. Enkele weken geleden was het ‘klusje geklaard’ en het Stade Joseph Mariën is haast weer in haar oude staat terug. De steile tribunes, waar ooit 32.000 man op pasten, staan weer te pronken en herinneren aan de oude glorietijden van Union. En met een beetje fantasie kun je jezelf terug wanen in de tijden dat 32.000 man een verhitte derby tegen Daring Club Brussel meemaakten. Martijn M. toog er afgelopen weekend op uit en schoot een paar vette platen in het Dudenpark, die je als Deel 2 van de Vergane Glorie van het Stade Joseph Mariën kunt beschouwen. Kijk en geniet!

Meer foto’s

Meer foto van Stade Joseph Mariën tref je aan op de website van Martijn M.

Foto’s Stade Joseph Mariën

Stade Joseph Mariën in 2016

Stade Joseph Mariën in 2016

De oude terracing van het Stade Joseph Mariën is weer zichtbaar

De oude terracing van het Stade Joseph Mariën is weer zichtbaar

Dat moet 60 jaar geleden een indrukwekkend plaatje geweest zijn

Dat moet 60 jaar geleden een indrukwekkend plaatje geweest zijn

Het huis waarin de oude kleedkamers van RUSG zich bevonden

Het huis waarin de oude kleedkamers van RUSG zich bevonden

De oude crossbarriers

De oude crossbarriers

De verzakkingen op de oude staantribunes

De verzakkingen op de oude staantribunes

Steil, hoog en indrukkend

Steil, hoog en indrukkend

Wat een plaatje, ga snel kijken nu het nog kan

Wat een plaatje, ga snel kijken nu het nog kan

Martijn M.
Martijn was sinds de oprichting van In De Hekken, tot 2019, redacteur en vaste schrijver. Daarnaast beheerde hij de In De Hekken Instagram pagina en de Twitter pagina. In enkele woorden: Globetrotter, interesse in andere culturen en geschiedenis, fotografie en groundhoppen en een flink gevoel voor rechtvaardigheid. Geen wonder dat hij vaste schrijver was voor de rubriek "Vergane Glorie" en dat hij zijn licht liet schijnen op voetbalwetgeving en voetbal-randzaken in het zuiden van Nederland en België. Check ook zijn zeer interessante website.

    Ook leuk om te lezen

    Reageren is niet mogelijk.