Actie: De hele maand mei geen verzendkosten in onze shop!

Derby Days

Union Saint-Gilloise vs RWD Molenbeek

RWD Molenbeek fans vieren feest na de 0-1

Begin dit seizoen blies een supportersinitiatief RWD Molenbeek een nieuw leven in. De club was een ruim decennium geleden vanwege financiële problemen uit het Belgisch voetbal verdwenen. Op 10 januari 2016 speelden Royal Union Saint-Gilloise en RWD Molenbeek in een vriendschappelijke wedstrijd opnieuw de Brusselse Derby. Oude tijden herleefden in een uitverkocht Stade Joseph Marien.

Voor de Tweede Wereldoorlog domineerden twee clubs het Brusselse voetballandschap: Royale Union Saint-Gilloise en Daring Brussels. De twee clubs waren rivalen, maar op een vriendschappelijke manier. Wedstrijden tussen Union en Daring gingen om de titel ‘De Beste Club van Brussel’ en de verliezer kreeg het traditioneel flink te verduren. Vooral in de jaren ’50: condoleances, rouwberichten en zelfs een fictieve begrafenisceremonie waren een cadeau aan de verliezer van deze wedstrijd. Over de derby is zelfs een toneelstuk gemaakt, waarin de rivaliteit en de verschillen tussen beide clubs goed aan bod komt.

Daring Brussels is in 1973, het jaar dat Royale Union Saint-Gilloise overigens definitief uit de Eerste Klasse verdween, overgegaan in RWD Molenbeek. Beide clubs kwamen elkaar nadien slechts 2 keer in competitieverband tegen. In het seizoen 1984/1985 vond de Derby van Brussel in de tweede klasse plaats en dat hebben ze in Brussel geweten: 20.000 mensen zagen in het stadion van RWD Molenbeek dat RWDM met 6-1 won. De return in Stade Joseph Marien werd voor 15.000 mensen gespeeld en werd ook door RWDM gewonnen (0-1). Nadien ontmoetten de clubs elkaar alleen in vriendschappelijke wedstrijden, waarin de clubs elkaar voor kleine toeschouwersaantallen troffen.

Vandaag was dat echter compleet anders. Na een afwezigheid van 13 jaar, hebben trouwe fans RWD Molenbeek een nieuw leven in weten te blazen. De fans van RWDM komen nog steeds massaal op hun club af en staan in competitieverband massaal achter hun club. Royale Union Saint-Gilloise speelt na een promotie vorig seizoen in de top van de Belgische Tweede Klasse. Dat de Derby van Brussel uitgerekend in deze winterstop opnieuw gespeeld werd, zorgde voor een buzz in Brussel. Twee oude rivalen stonden tegenover elkaar en het is geen wonder dat het uitvak, met een kleine 1.000 RWDM supporters, stijf was uitverkocht. Net zoals de rest van het Stade Joseph Marien trouwens.

Voor de wedstrijd was van de vriendelijke rivaliteit zeker iets te merken. Fans van beiden clubs liepen gemoedelijk door elkaar, dronken een pintje en haalden oude herinneringen op. Het enige intimiderende waren de Belgische soldaten die met automatische geweren en in camouflagekleding de verbroedering gade sloegen. In een leuke wedstrijd wist RWD Molenbeek met 0-1 te winnen en een uitzinnige massa RWDM fans vierden dit na afloop uitbundig.

(met dank aan Stéphane Lievens voor een gedeelte van de tekst)

Foto’s Royale Union Saint-Gilloise – RWD Molenbeek

Meer foto’s te bekijken via de website van Martijn M. of Stadiongebod. Een selectie hieronder:

In de Hekken Shop is terug! Met bijna 600 artikelen van COPA en PGWEAR valt er genoeg te kiezen. Support ons daar om alle banners van de website af te krijgen! Nu gratis verzending tot eind mei!

Martijn M.
Over de schrijver

Martijn is redacteur en vaste schrijver voor In De Hekken. Daarnaast beheert hij de In De Hekken Instagram pagina. In enkele woorden: Globetrotter, interesse in andere culturen en geschiedenis, fotografie en groundhoppen en een flink gevoel voor rechtvaardigheid. Geen wonder dat hij vaste schrijver is voor de rubriek "Vergane Glorie" en dat hij zijn licht laat schijnen op voetbalwetgeving en voetbal-randzaken in het zuiden van Nederland en België. Check ook zijn zeer interessante website.
  Ook leuk om te lezen...
  Vergane Glorie

  Vergane Glorie: Voetbalmonument Het Drie Lindenstadion

  België & NederlandDerby DaysIn de actualiteit

  Brusselse Derby: voetbalporno in het voorseizoen

  Vriendschapsbanden

  Vriendschapsbanden: de rauwe identiteit van Helmond en Burnley

  In de fotoreportagesVergane Glorie

  Vergane Glorie: Stade Joseph Mariën (2)