In november wordt Nederland opgeschrikt door een racistisch incident. Een Excelsior speler wordt door een aantal FC Den Bosch supporters racistisch bejegend. Media en politici vallen over elkaar heen om te wijzen naar voetbalsupporters. De KNVB voorop. 

Een aantal voetbalsupporters doet iets (vreselijk!) verkeerd en alles en iedereen is wakker. Wij vragen onszelf af waar al die media aandacht is voor Berry, die door ME’ers het ziekenhuis in werd geslagen.

De politiek wil camera’s in stadions waarmee ze daders kunnen opsporen. Prima. Echter vinden wij racisme op de tribunes een maatschappelijk probleem en geen voetbalprobleem. Voor de duidelijkheid: racisme komt op de Nederlandse tribunes amper voor. Al is uiteraard elk incident er één te veel.

Wij gaan er dan vanuit dat die camera’s dan ook gebruikt gaan worden om racisme op te sporen. En niet tegen krachttermen als tyfus jong, kankerlijer of wanneer je een biertje in de lucht gooit bij een doelpunt. Wat ons betreft wordt het stadion namelijk géén nonnenklooster, al is dat wél een droom van de politiechef van Amsterdam.

De KNVB spreekt over een dadergerichte aanpak. Naar ons weten hebben we die al vijftien jaar. Toegegeven, daar merken we helemaal niks van. Langere stadionverboden en meldplichten, bondsvoorzitter Gudde pronkt er weer eens mee. Nogmaals, we veroordelen racisme keihard. Maar waarom dient een voetbalsupporter anders gestraft te worden dan iemand die over de markt loopt op zaterdagmiddag?

Dadergerichte aanpak

Terug naar die dadergerichte aanpak. De aanklager betaald voetbal eist vandaag dat (een gedeelte van) de M-Side twee wedstrijden leegt blijft. Hoezo dadergerichte aanpak? De KNVB pronkt met krachttermen om vervolgens toch weer een collectief straf uit te delen. Dit terwijl diezelfde M-Side zich allang had gedistantieerd van racisme.

Wij distantiëren ons, net als de M-Side, van racisme en discriminatie. Duidelijke kanttekening is wel dat dit begrippen zijn in een veelal vaag gebied. Is klote Duitser discriminatie? Is ”wie niet springt, die is een jood” racisme?

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.