Columns

Racisme in het voetbal: een maatschappelijk probleem

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar bij PGWEAR Nederland. Profiteer van gratis verzending vanaf 75 euro (NL+ BE) en zorg dat jij klaar bent voor al die mooie awaydays die gaan komen dit seizoen!

Racisme in het voetbal. We hoopten het alleen te kennen van voorbeelden uit Bulgarije en Italië. Helaas wordt ons land dit weekend opgeschrikt door een vervelend incident in Den Bosch. Heel Nederland staat klaar om met een stok richting fanatieke voetbalsupporters te slaan. Krachttermen als: schoonvegen dat vak en altijd hetzelfde bij de voetbal vliegen ons om de oren. Racisme moeten we uitbannen, maar laat het hypocriete populisme achterwege.

Racisme in het voetbal

We zien racisme helaas in allerlei verschillende soorten en maten. Kijk naar de ‘discussie’ rond Zwarte Piet waar zowel voor- als tegenstanders zich schuldig maken aan discriminatie en racisme. Niemand die meer weet wat de essentie van het verhaal is en wat daadwerkelijk waarheid is. Iedereen roept maar wat vanuit emotie. De kinderen zijn de dupe net als de saamhorigheid in de samenleving.

Racisme in het voetbal is geen voetbalprobleem. Het is een maatschappelijk en politiek probleem. Voetbalsupporters zijn een afspiegeling van de maatschappij. Vanuit die maatschappij zijn we ook goed in populisme, in het generaliseren van problematiek. Laten we vooral maar lukraak dingen roepen. In wilde weg met hagel schieten in de hoop dat er iets zinnigs wordt geraakt. Lost het zaken op? Nee natuurlijk niet.

Pak het aan bij de kern

Al snel wordt er op internet geopperd dat heel het desbetreffende vak maar schoongeveegd moet worden. Stuur een peloton ME dat stadion in. Geef alles wat voor je voeten loopt er maar van langs met de lange lat. Een voorbeeld van collectief straffen. Je bent erbij, dus je hoort erbij. Eén van de dooddoeners die al sinds mensenheugenis te pas en te onpas vanuit de publieke opinie wordt geroepen. Lost het wat op? Vul zelf maar in.

“Men moet elkaar corrigeren”. Nog zo’n populistische opmerking. Alsof jijzelf de hele dag mensen staat te corrigeren die de wet overtreden? Lekker hypocriet ook. Overigens een verantwoordelijkheid die veelal niet van mensen gevraagd kan worden. In grote groepen denken mensen sneller dat een andere het wel oplost. Het zogenaamde “bystander effect”. Bovendien denken mensen; niemand anders grijpt in, dan zal het sociale gedrag wel oké zijn. Dat is iets psychologisch en lang niet altijd de gewenste reactie.

Aanpakken bij de kern. Zoals we al zo vaak hebben gezegd binnen de voetbalkringen; ga voor een dadergerichte aanpak. Met alle moderne technieken heb je die mogelijkheid. Ga dus rechtstreeks voor die idiote voetbalsupporters die racistische opmerkingen maken. Zij moeten gestraft worden zoals dat in onze democratie hoort: via de rechtstaat met behulp van clubs, de KNVB en justitie.

Rij je te hard? Krijg jij een bekeuring. Doe jij racistische uitlatingen op straat, in de kroeg of in een voetbalstadion? Dan zal jij daarvoor gestraft moeten worden. Ongeacht of je nou blank, zwart, groen, geel of paars bent.

Iets terug doen voor de maatschappij

Wat ook veelal wordt geroepen is de daders te straffen met een levenslang stadionverbod. Dat ze gestraft moeten worden is overduidelijk. Is het niet een betere oplossing om de daders een kans te geven hun idioterie recht te zetten door ze juist een maatschappelijke taak te geven? Bijvoorbeeld hen in te zetten voor een sociaal doel naast ze voor een x-periode uit het stadion te bannen.

Iemand die dronken achter het stuur zit is ook niet een leven lang zijn rijbewijs kwijt. Hoewel er ongetwijfeld mensen zijn die dat wel zouden toejuichen, is een dergelijke straf buitenproportioneel. Iedereen maakt fouten. Geef ze ook de kans deze recht te zetten door iets terug te geven aan de maatschappij. Gaat iemand herhaaldelijk in de fout, dan is een permanent stadionverbod onvermijdelijk.

Verantwoordelijkheid afschuiven

Typerend dat Minister Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) het probleem direct naar de KNVB schuift. En dat is exemplarisch voor onze maatschappij, zeker binnen het Nederlandse voetbal. Instanties wijzen gelijk naar elkaar. Verantwoordelijkheden worden afgeschoven op anderen. En dat terwijl de onderwerpen “discriminatie” en “racisme” actueler zijn dat ooit. Pak het samen aan bij de kern, als maatschappij.

Eén zijn we het allemaal over eens: voetbal is een sport voor iedereen en daar is geen ruimte voor racisme. En gelukkig gaat dat in 99% van de wedstrijden gewoon(!) goed. Wij zeggen nee tegen racisme!

https://twitter.com/SANTOS_Magazine/status/1196406061231677440

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %