Against Modern Football

Start de normalisatie krijgt supporter een stadionverbod voor juichen?

Jaaaaaa. Sinisterra ramt de bal binnen: 1-2. Juichend spring ik op en neer. Ik omhels mijn vrienden waarna ik realiseer dat ik wat mis: mijn biertje. Weggegooid bij het juichen. In de 84e minuut komen plots twee stewards naar me toe op het vak. Ze vragen of ze mijn gegevens kunnen noteren aan de hand van mijn seizoenskaart en rijbewijs. “Waarom?” Omdat ik een voorwerp zou hebben gegooid.

Het valt deze dagen niet mee om als supporter door het leven te gaan. Kansloze combiregelingen, stupide speeltijden en verboden op sfeerartikelen: in 15 (!) jaar normalisatie zijn we nog geen bal opgeschoten. De veralgemening van een samenleving is voor Jan Modaal het excuus om verzuurde, uitgeholde en herhaalde reacties te laten zegevieren. We lichten gebeurtenissen toe die de wenkbrauwen doen fronsen. 

Ik vertel de stewards dat ik na de wedstrijd die discussie wel wil aangaan, maar niet vijf minuten voor tijd. Dit levert uiteraard weer een hoop geïrriteerde gezichten op, maar de stewards laten mij voorlopig wel met rust.

Na de wedstrijd lopen we het vak af. Vier stewards en twee politie agenten staan reeds te wachten. Uiteraard krijg ik eerst een preek, alsof ik een basisschool leerling ben, over het niet geven van mijn gegevens tijdens de wedstrijd. Ik counter dit uiteraard door te zeggen dat ze dit niet vijf minuten voor het einde van de wedstrijd moeten doen, waarop de politie agent antwoord: “wat verwacht je dan, dat we er binnen 30 seconden staan?” Deze uitspraak is tekenend voor het begrip van de autoriteiten voor de beleving van supporters.

De hoofdsteward van vandaag vertelt me dat er bij Heracles al meerdere wedstrijden bier is gegooid vanuit het uitvak. Ik vertel hem dat ik graag het telefoonnummer krijg van degene die over supporterszaken gaat. Volgens de steward dien ik maandag ticketservice te bellen. Lachwekkend. Bij de ticketservice werken er enkel studenten die de verkoop van kaarten regelen, maar goed.

In de 84e minuut het vak op komen vanwege het gooien van een biertje tijdens een doelpunt en vervolgens niet weten wat er met de gegevens van de supporter gebeurt. Het is typerend hoe er met supporters wordt omgegaan. Ik neem aan dat Feyenoord mij maandag vertelt dat dit allemaal een vergissing is geweest. Anno 2020 hou ik toch een beetje mijn hart vast.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %