Start de normalisatie: racisme/discriminatie is een vaag gebied
Afgelopen week publiceerde Een Vandaag een onderzoek rondom voetbal, racisme, voetbalsupporters en spelers. Dit volgt na aanleiding van de racistische opmerkingen half november bij de wedstrijd FC Den Bosch – Excelsior. Aangezien voetbalsupporters regelmatig ongefundeerd negatief in het nieuws komen, zetten wij direct onze twijfels/kanttekeningen bij dit onderzoek. Het belangrijkste wat wij ons afvragen: wat is racistisch/discriminerend en wat is een (ludiek) stadionspreekkoor.
Vallen spreekkoren over de oorlog er ook onder? Of spreekkoren over homoseksualiteit? Het begrip racisme is breder dan waar iedereen zich nu op richt.
— Niels (@nelisdw) February 9, 2020
Als wij in Groningen moeten voetballen worden we vaak uitgescholden voor kutfriezen of kutboeren, telt dat ook…..??
— ronnie (@ronnielandheer) February 9, 2020
Beleid
Aangezien de KNVB en Overheid hun beleid afstemmen op de opinie van het volk duiken wij direct het onderzoek in. Een aantal dingen vallen ons op. De termen racisme en discriminatie in combinatie met een voetbalstadion zijn extreem grijs gebied. Bovendien zijn correspondenten van Een Vandaag uitgekozen op ”een aantal keer per half jaar naar het stadion gaan”, terwijl onze volgers veelal geen wedstrijd missen. Wat voor de gemiddelde Een Vandaag correspondent racisme is, kan bij fanatieke supporters door het leven gaan voor een ludiek spreekkoor.
Wat is racistisch/discriminerend?
Het onderzoek van Eén Vandaag richt zich zogezegd op racisme binnen het voetbal. Volgens Een Vandaag ziet of hoort 25% van de stadionbezoekers nooit racisme. Volgens onze eigen poll is dit 61%. Een significant verschil.
Heb je wel eens racisme meegemaakt bij een stadionbezoek in een Nederlands stadion?
— In de Hekken (@indehekken) February 9, 2020
Het stadion is een plek van emotie, van passie, van narigheid en van hartstocht. Het is de plek waar je samenkomt om je club naar de overwinning te schreeuwen. Ten koste van (bijna) alles. Hoe ver kan je gaan? Wanneer voelt men zich racistisch bejegend? Wanneer ís iemand racistisch bejegend? Wat is racisme/discriminatie en wat is een ludiek spreekkoor?
Het wijf van Van Der Vaart
In de tijd dat Rafael Van Der Vaart de sterren van de hemel voetbalt in Amsterdam, hebben ze in Rotterdam uiteraard een bloedhekel aan hem. Zijn (media)geile vrouw wordt dikwijls toegezongen om haar man uit zijn spel te halen. Zal Van Der zich beledigd en gekwetst voelen? Vast wel. Maar aangezien dit niet specifiek op een speler/supporter zijn geloof, geaardheid of huidskleur is gericht, zien wij dit niet als racisme/discriminatie.
De keeper van Den Haag
Stefan Postma, de keeper van Den Haag, hield er bijzondere seksuele behoeftes op na. Op een dag lekt er een filmpje uit waarin de keeper door een voorbinddildo wordt genomen door zijn vriendin. Jarenlang galmt onderstaand nummer door menig stadion. Schelden ze in Amsterdam de keeper omdat hij een andere seksuele behoeftes heeft? Wellicht. Maar aangezien dit niet specifiek op een speler/supporter zijn geloof, geaardheid of huidskleur is gericht, zien wij dit niet als racisme/discriminatie.
https://www.youtube.com/watch?v=08UNsMEEOpk
Homo’s van Breda/Vitesse
Het zijn de homo’s Jaja (yes yes), de homo’s van Breda (Vitesse). Is dit beledigend? Wordt een speler/supporter specifiek toegezongen vanwege zijn geaardheid? Nee! Dus geen racisme/discriminatie. Mocht er bij NAC een speler genaamd Bakker rondlopen die homo is en er wordt gezongen het is een homo jaja, Bakker is de homo van Breda dan kan je dit wel zien als discriminatie/racisme.
Boeren!
PSV supporters noemen zich al jaar en dag Boeren. Geen haan die er naar kraait. Wanneer PSV op bezoek komt en verliest, wordt dit dan ook dikwijls gezongen. Dit geldt hetzelfde voor De Graafschap. Zij noemen zich De Superboeren. Voelen boeren of supporters zich daardoor beledigd? Wellicht. Maar aangezien dit niet specifiek op een speler/supporter zijn geloof, geaardheid of huidskleur is gericht, zien wij dit niet als racisme/discriminatie.
Kut Friezen
Zal een Fries zich beledigd voelen omdat hij kut Fries wordt genoemd? Vast. Maar aangezien dit niet specifiek op een speler/supporter zijn geloof, geaardheid of huidskleur is gericht, zien wij dit niet als racisme/discriminatie. Wat ons betreft is kut Duitser, kut Belg en kut Marokkaan hetzelfde.
https://twitter.com/ronnielandheer/status/1226554407434752002
Er staat een schaap in het veld
Waar Friese voetballers het in Groningen (en Leeuwarden) het moeten ontgelden, hebben Marokkaanse voetballers het vaak zwaar te verduren in de Kuip. In de tijd dat Karim El Ahmadi (Marokkaan) op handen werd gedragen, zongen supporters er staat een schaap in het veld, op de melodie van er staat een paard in de gang. Het schaap symboliseert hiermee de stereotypering van geitenneukers uit Marokko. Wellicht gaan bij veel mensen de nekharen overeind staan bij deze teksten, maar is dit anders dan kut Friezen? Wordt een speler/supporter bejegend vanwege zijn geaardheid/geloof of huidskleur? Nee!
En wie niet springt, is geen jood!
Ajax supporters hebben zichzelf de bijnaam Joden toegeëigend. Dit heeft een hele geschiedenis, die niet belangrijk voor het voorbeeld is. Ajax supporters noemen zichzelf Joden. Punt. Niks met het Joodse geloof te maken. Zij zingen dikwijls: wie niet springt, die is geen jood. Niks racistisch/discriminerend aan. Toch? Vast niet.
Wie niet springt, die is een Jood!
In Amsterdam zingen ze wie niet springt, is geen Jood. Dat kan. Is geaccepteerd. In de rest van Nederland zingen ze, wie niet springt, die is een Jood. Kan dit? Er wordt immers een bijnaam beledigd. Aangezien dit niet specifiek op een speler/supporter zijn geloof, geaardheid of huidskleur is gericht, zien wij dit niet als racisme/discriminatie.
Hamas, Hamas, Joden aan het gas!
We gaan het grijze gebied opzoeken. Immers, wie niet springt die is geen Jood wordt ook geaccepteerd. Is dit racisme/discriminatie?
Bommen op Rotterdam
Wederom een voorbeeld in het grijze gebied. Ajax supporters die Bommen op Rotterdam zingen. Is dit racisme/discriminatie?
Kanker aap
Wat ons betreft is een spreekkoor racistisch als dit gericht is op het geloof, geaardheid óf huidskleur van de speler. Het voorbeeld wat er in Den Bosch gebeurde spreekt boekdelen. Een speler wordt bejegend vanwege zijn huidskleur.
Schelden met het woord Jood wordt door 40% van de correspondenten van Een Vandaag als racistisch beschouwd. Van onze volgers is zo’n 28% het hiermee eens. Wederom een behoorlijk verschil.
Vind je het schelden/zingen met het woord “Jood” racistisch dan wel discriminerend?
— In de Hekken (@indehekken) February 10, 2020
Nonnenklooster
Het voetbalstadion is geen nonnenklooster, hoe graag men dat ook wil. Met spreekkoren doe je iemand pijn. In dit artikel hebben we laten zien hoe vaag de scheidslijn is tussen racisme/discriminatie en een stadionspreekkoor. Dat is er niet. Althans, niet duidelijk genoeg. Daarom roepen we de KNVB en de Overheid op om met supporters en instanties om de tafel te gaan en duidelijke scheidslijnen op te stellen.
Het is racisme/belediging wanneer een speler/supporter wordt bejegend vanwege zijn geloof/geaardheid/huidskleur.