Voetbal in Polen

Ruch Chorzów de recordkampioen die degradeerde naar het vierde niveau

Met de landstitel van vorig seizoen kroonde Legia Warschau zich tot de recordkampioen van Polen. Gezien de suprematie van de afgelopen jaren weten veel mensen niet dat deze eer tot voor kort gedeeld werd met Gornik Zabrze en Ruch Chorzów. Vooral laatstgenoemde maakt momenteel interessante ontwikkelingen door. Op het moment dat Legia de eretitel voor zichzelf opeiste, bevond Ruch Chorzów zich op het vierde niveau van Polen. Drie achtereenvolgende degradaties maakte dat de voormalig topclub het moest opnemen tegen lokale amateurclubs. Inmiddels krabbelt Ruch Chorzów langzaam weer op en dus is het tijd om eens af te reizen naar het zuiden van Polen voor een bezoek aan deze unieke club.

In de jaren 30 is Ruch Chorzów oppermachtig in Polen. Onder leiding van superspits Ernest Wilimowski wordt in 6 jaar tijd 5 keer het kampioenschap behaald. De spits mag met recht de voorloper van Robert Lewandowski genoemd worden. Zo is hij in het shirt van het Poolse elftal de eerste speler die 4 goals in 1 WK-wedstrijd weet te scoren. Namens Ruch Chorzów scoort hij tegen Union Touring Łódź maar liefst 10 doelpunten in één wedstrijd. Na 86 wedstrijden en 112 doelpunten is het de inname van Nazi-Duitsland die een einde maakt aan dit gulden decennium. Ernest Wilimowski wordt verplicht zijn carrière te vervolgen bij nieuw opgerichte Duitse clubs binnen Polen en Ruch Chorzów wordt door de nazi’s opgeheven. Tijdens deze periode stijgt de populariteit van de Niebiescy (de blauwen) tot gigantische hoogte, wat meteen de trouwe supportersschare van vandaag de dag verklaart.

Cruijff, Van Hanegem en Seedorf

Na het eindigen van de Tweede Wereldoorlog ziet Ruch Chorzów kans zichzelf opnieuw op te richten, waarna de club ook in de jaren 50 en de jaren 70 nog meerdere keren kampioen wordt. In 1987 degradeert de club voor het eerst naar het tweede niveau. Het jaar erop promoveert Ruch Chorzów weer en grijpt vervolgens op knappe wijze meteen haar 14e en (voorlopig) laatste kampioenschap.

Deze successen zorgen ervoor dat door de jaren heen meerdere mooie Europese avonturen de revue passeren. In de jaren 60 en 70 komt de gehele Nederlandse top op bezoek in Chorzów. In de Europa Cup I en UEFA Cup komen respectievelijk Ajax (met onder meer Johan Cruijff, Piet Keizer en Sjaak Swart), Feyenoord (met o.a. Willem van Hanegem en Wim Jansen) en PSV (onder leiding van Willy van der Kuijlen en de broertjes Van de Kerkhof) op bezoek in Polen. Overigens weten alle Nederlandse clubs de Niebiescy uit te schakelen. Rondom de eeuwwisselingen volgen vervolgens nog avonturen tegen het Portugese Benfica en het grote Inter Milan met supersterren als Laurent Blanc, Clarence Seedorf en Alvaro Recoba in het elftal.

Financiële wanorde

Ook in recentere jaren doet de club mee in de top van het Poolse voetbal. In 2012 eindigt de club op de tweede plek, slechts één schamel puntje achter de verrassende kampioen Slask Wroclaw. Datzelfde jaar wordt de bekerfinale verloren tegen Legia Warschau. In 2014 volgt vervolgens nog een derde plek. In 2010, 2012 en 2014 treedt Ruch Chorzow daarom aan in de Europa League. Na deze Europese avonturen wordt duidelijk dat de club in gigantische financiële problemen heeft. Een uitgeklede selectie en meerdere puntstraffen leiden tot drie (!) degradaties op rij.

Op het moment dat Ruch Chorzów nog steeds gedeeld recordkampioen is – een eer die Legia Warschau inmiddels voor zichzelf heeft – treedt het voor het eerst in haar historie aan op het vierde niveau van Polen. Daar hebben de tegenstanders plots namen als Gwarek Tarnowskie Góry, Warta Gorzów Wielkopolski en LKS Goczałkowice Zdrój. In plaats van tegen Gornik Zabrze, dé derby voor de supporters van Ruch Chórzow, wordt er gespeeld tegen Gornik Zabrze II. Duidelijker kunnen de huidige pijnlijke verhoudingen niet gemaakt worden.

De Psycho Boys

Ondanks de misère van de afgelopen jaren is er één constante bij Ruch Chorzów. Dat zijn de supporters. Zij zijn hondstrouw gebleven en ook op het vierde niveau kwamen er nog duizenden supporters kijken. Zowel de ultras als de hooligans (meestal lopen deze groepen toch al in elkaar over) hebben dan ook een flinke reputatie in Polen. De Psycho Boys staan bekend om hun vechtkwaliteiten. In 2014 winnen deze hooligans in een soort semilegale groeps-MMA organisatie het hoofdtoernooi door onder meer de hooligans van Dinamo Minsk en Göteborg te verslaan.

De Ultras Niebiescy hebben dan weer hechte vriendschappen met Widzew Lodz, Elena Torun en Wisla Krakau. Zowel bij de Lodz derby als bij de Krakau derby waren de Niebiescy dus ook aanwezig. Door de jaren heen gaan er ondanks de dramatische sportieve resultaten meerdere male schitterende sfeeracties van de supporters rond op het internet. De supporters zijn zeer trots op hun Opper-Silezische afkomst en strijden in de, inmiddels al jaren niet meer gespeelde, derby tegen Gornik Zabrze om de eer van deze streek.

Ultras in opleiding

Vandaag staat er helaas geen heetgebakerde derby op het programma. Met het tweede elftal van Slask Wroclaw als tegenstander hoeft er aan uitsupport of onderlinge haat niks verwacht te worden. Na de promotie in 2021 terug naar het derde niveau, bezit Ruch Chorzów voorlopig de tweede plaats. Een winst is dus wel degelijk van belang. De supporters zijn in grote getalen naar het stadion gekomen en de gehele lange fanatieke zijde is bedekt met spandoeken voor onder meer de vriendschap met Widzew Lodz.

Ook mooi is de Sektor Rodzinny, een fanatiek vak dat alleen bedoeld is voor kinderen. Met een eigen capo en twee eigen trommels wordt er de hele wedstrijd gezongen. In plaats van naar het voetbal zit ik dus ook vooral te kijken naar deze prachtige ultras in opleiding. Echte passie en het ondersteunen van de club is namelijk fantastisch en het is mooi om te zien dat ze dat in Chorzów met de paplepel ingieten. Op het veld is de thuisploeg oppermachtig en in een waar doelpuntenfestijn wordt het uiteindelijk een overtuigende 5-2. Vandaag was het verder niet de meest speciale avond, maar in alles proef je wat voor een speciale club Ruch Chorzów is. Hier ga ik zeker nog een keer terugkomen voor een toekomstige derby tegen Gornik Zabrze…

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %