Voetbal in PolenVoetbalderbys

Lodz derby Hooligans zorgen voor bizarre middag bij intense burenruzie

Het is de strijd om de textielstad. Widzew Lodz tegen LKS Lodz. Volgens velen in Polen is het de meest intense rivaliteit van heel het land. En dat zegt wat in een land waar onder meer The Holy War (Wisla – Cracovia) en Legia – Lech Poznan wordt gespeeld. Na een tijd afwezigheid stond de Lodz Derby afgelopen weekend weer op het programma. Voor het eerst in 13 jaar mét uitsupporters. Daar moesten wij natuurlijk bij zijn. De conclusie van ondergetekende na afloop? De meest bizarre wedstrijd waar ik ooit bij ben geweest…

Welkom in Lodz

Om de veiligheid van de 900 bezoekers te garanderen zijn er natuurlijk strenge maatregelen genomen. De route en manier van reizen van de uitsupporters van LKS Lodz is strikt geheim gehouden. Maar zo makkelijk is dat niet. Ik sta al ruim voor de wedstrijd bij het Stadion Widzewa als plots alle supporters in beweging komen. Alle veiligheidsmaatregelen ten spijt hebben zij net gehoord dat de uitsupporters ter voet onderweg zijn.

De hooligans schieten allemaal dezelfde kant op en proberen de uitsupporters te bereiken. Een gigantisch peloton aan politie weet dit te voorkomen. Zowel de hooligans als de politie delen raken klappen uit. Meerdere supporters worden nog voor het eerste fluitsignaal in de boeien geslagen. Welkom bij de Lodz derby!

Leger aan hooligans

De gigantische politie-inzet vandaag is niet voor niets. De derby tussen Widzew Lodz en LKS Lodz is volgens velen de meest intense burenstrijd van heel Polen. Aan niks kan je vandaag merken dat het een wedstrijd is op het Poolse tweede niveau. Beide clubs uit de textielstad staan namelijk bekend om hun extreem fanatieke supporters. Dit alles wordt nog eens versterkt door de vele vriendschappen die Poolse supporters met elkaar onderhouden.

Zo hebben de mannen van LKS Lodz hun vrienden van Lech Poznan mee. Op de thuistribune lopen dan weer, naast de hooligans van Widzew Lodz, lotgenoten van Wisla Krakau, Ruch Chorzow en Elena Torun. Zo is er vandaag een ongekend groot leger aan hooligans, ultras en alles daar tussenin op de been. Een ongekend gezicht. Normaal is blurren van foto’s nog wel eens een heikel punt, maar vandaag zijn er zoveel bivakmutsen aanwezig dat deze kwestie gelijk vervalt. Het lijkt wel een modeshow voor hooligankleding.  Het hooliganisme zit bij de Polen diep in de cultuur verweven.

Om hier tegen gewapend te zijn moet je als politie van goede huizen komen. Eén blik op de tribune en ik kan al wel tot de conclusie komen dat de Nederlandse ME hier keihard zou worden uitgelachen. In Polen zijn ze iets beter getraind én iets beter gewapend. Overal staan kleerkasten in oorlogsuniformen met een gigantische verzameling aan verschillende wapens. Pepperspray wordt afgevuurd met gasachtige wapens en met een gemak alsof het water is op een hete zomerdag. Er is nog geen minuut gevoetbald en ik sta nu al met open mond te kijken. Ik heb door de jaren heen al veel Poolse wedstrijden gezien, maar vandaag lijkt alles nog een stapje verder te gaan.

Het einde is nabij

Dan is het tijd voor de aftrap. Hier zien de fanatieke supporters natuurlijk helemaal niks van. Zij zijn druk bezig met de voorbereidingen voor hun tifo. Eerst komt er een gigantisch doek omhoog met plaatjes van 4 hooligans die druk bezig zijn met het maken van klokken. Deze 4 mannen stellen de hooligans van Widzew Lodz, Elena Toruna, Wisla Krakau en Ruch Chorzow voor. De bijbehorende tekst is gericht aan de uitsupporters: “De tijd telt af  tot jullie einde”. Het tweede doek maakt het eerste af. De complete klok wordt vastgehouden door ‘de dood’. “Horlogemakers” valt er op het tweede tekstdoek te lezen.  De volledige achtergrond van deze tekst is mij helaas niet bekend.

Het hoeft eigenlijk niet gezegd te worden, maar uiteraard volgt er na de twee indrukwekkende doeken nog een fantastische pyro-actie waarbij de hele tribune gevangen wordt in rood fakkelvuur. Hoe vaak je zoiets ook ziet, een fantastische fakkelzee gaat nooit vervelen. 10 minuten lang kan er niet gespeeld worden omdat het hele veld bedekt is in dikke rook. Pas daarna kan de wedstrijd echt beginnen.

Eén grote witte zee

Uniek aan vandaag is dat er voor het eerst in 13 jaar ook eindelijk weer uitsupporters aanwezig mogen zijn. De mannen van LKS Lodz hebben voor de gelegenheid witte hoodies laten maken. Zo staan er 900 supporters in het uitvak die er exact hetzelfde uit zien. Ze creëren op deze manier een ware witte muur die er van een afstand zeer indrukwekkend uit ziet. LKS is sowieso een club met een indrukwekkend verhaal. De voormalig landskampioen ging failliet en moest zichzelf vanaf het vijfde niveau weer omhoog werken.

Dit seizoen zijn zij een middenmotor op het tweede Poolse niveau, terwijl de rivaal Widzew op de eerste plaats staat. Des te groter is dus ook de vreugde als na 17 minuten de openingstreffer valt in het voordeel van de gasten. Het uitvak explodeert. Nog groter is de verbazing als de voorsprong na 24 minuten verdubbeld wordt. Voor het eerst in 13 jaar weer naar je grote rivaal mogen en dan winnen? Dat is natuurlijk de natte droom van elke fanatieke voetbalsupporter.

De fik erin!

Waar op het veld de burenruzie wordt uitgevochten, gebeurt dat naast de tribune ook. Nu beide supportersgroepen voor het eerst weer aanwezig zijn is het tijd om wat openstaande rekeningen te vereffenen. Enkele maanden voor de derby ging Widzew op bezoek bij GKS Tychy. Een grote delegatie LKS supporters woonden de wedstrijd ook bij en samen met Tychy zetten zij meerdere vlaggen en sjaals van Widzew Lodz in de brand. Altijd een vernedering in de ultrawereld.

Tijd dus voor wraak. In 2018 wisten de hooligans van Widzew Lodz 7 doeken van de Kolejorz, de ultras van Lech Poznan, in handen te krijgen. Ze hebben deze buit al die tijd bewaard voor deze speciale dag. 4 van deze spandoeken worden tentoongesteld en verder wordt er ander materiaal van Widzew Lodz voor de tribune uitgestald. Met meerdere fakkels worden de spandoeken en opgehangen sjaals compleet in de fik gestoken. Pas als de supporters tevreden zijn met de gedane schade, laten ze de brandweer toe om de ontstane brand te blussen.

Wat. Een. Wedstrijd.

Ondanks de 0-2 achterstand blijven de thuissupporters non-stop achter hun club staan. Spelers van LKS Lodz worden de hele wedstrijd lang bekogeld met onder meer glazen en flessen wodka. Dat is nog eens wat anders dan een bierdouche… De meer dan 16.000 thuissupporters in het zo goed als uitverkochte stadion worden uiteindelijke beloond voor hun trouwe steun als vlak voor rust de aansluitingstreffer valt.

Ook de tweede helft blijft de sfeer fenomenaal. Het geluid is oorverdovend. Het is duidelijk dat de supporters smachten naar de gelijkmaker. Deze derby mag simpelweg niet verloren worden. In de 87e minuut valt uiteindelijk de bevrijdende gelijkmaker. Het is geen winst, maar in een derby is het altijd nog net iets belangrijker om niet te verliezen. In de 92e minuut wordt de derbybingo compleet gemaakt als de bezoekers nog even een rode kaart pakken. Spelers en supporters bedanken elkaar aan beide kanten en ik kan weer op huis aan. Compleet onder de indruk van de bizarre wedstrijd die ik net heb gezien. De derby tussen Widzew Lodz en LKS Lodz is er eentje van ongekende proportie!

Sander Wesdijk
Altijd op zoek om de mooiste wedstrijden en stadions vast te leggen met mijn camera. Van het Nederlandse amateurvoetbal tot de tofste wedstrijden over de hele wereld!

Reageren is niet mogelijk.

0 %