Against Modern Football

Rellende jongeren: waar is de ME?

De laatste dagen vinden er in Nederland wederom rellen plaats. Het is onrustig in steden als Veen en Staphorst. In de zomer gebeurde dit al in de Den Haag en in Utrecht. Rellende jongeren steken vuurwerk af en brengen vernielingen aan. Opvallende afwezige is de ME. Waarom wordt er voor gekozen om de ME niet in te zetten tegen rellende jongeren en dit wel te doen tegen goedwillende voetbalsupporters? Wanneer is het gebruik van de ME acceptabel als een gedeelte van een groep mensen de regels overtreedt en wanneer niet? We zetten een aantal gebeurtenissen tegenover elkaar.

FC Eindhoven – Helmond Sport

Tijdens de derby FC Eindhoven – Helmond Sport ontstaan er vechtpartijen in het stadion. Uitsupporters worden na terugkomst in Helmond ‘begroet’ door de ME en de lange lat. Kortom: een deel van de mensen overtreedt de regels, de ME is zichtbaar en actief aanwezig.

Halverwege de tweede helft brak een vijftal Helmonders uit om richting de Eindhovense aanhang te gaan. Daarbij ontstonden wat schermutselingen waarbij een agent een stoeltje tegen zijn hoofd kreeg. Waar eerst nog werd gesproken van een gescheurde nekspier, meldde Omroep Brabant nog geen uur later dat het ‘allemaal lijkt mee te vallen’. Hoe dan ook, geweld tegen agenten is onacceptabel en daarom alle begrip dat de autoriteiten de dader(s) wilden opsporen.

(…)

De ruim 230 Helmondse supporters werden bij terugkomst bij het eigen stadion opgewacht door een legertje politie en ME. De kleding van alle supporters moest worden gecontroleerd om te kijken of de raddraaiers er tussen zaten. 

(…)

Diverse getuigen bevestigen onder meer dat een supporter tegen de grond werd geslagen waarna de betreffende ME’er op hem in bleef knuppelen en trappen. Een andere ME’er moest tussenbeide komen om zijn bloeddorstige collega tot stoppen te manen.

(…)

Ook is het nog een vraagteken wíé opdracht heeft gegeven voor deze buitensporige politie-inzet. Agenten gaven ter plekke aan dat dit in opdracht van de burgemeester gebeurde. 

Lees hier de volledige verklaring!

Excelsior – NAC Breda

Begin 2020 volgt een volgend incident. Na de wedstrijd Excelsior – NAC Breda vindt er een schermutseling plaats in de parkeergarage buiten het stadion. De ME en een aantal supporters staan tegenover elkaar. Volgens de politie omdat er een slagboom is vernield. Kortom: een deel van de mensen overtreedt de regels, de ME is zichtbaar en actief aanwezig.

Bij aankomst bij Woudestein viel het mij direct op dat er heel veel ME op de been was. (…) Ik en twee anderen werden bij het verlaten van de parkeergarage gelijk tegen de muur gezet, op een vaag omschreven verdenking van dealen. Wij hadden enkel een gebruikershoeveelheid cannabis op zak, deze werd direct ingenomen. Ik kan lullen als brugman, en wist de situatie snel te kalmeren, maar de aanvankelijke manier waarop we werden benaderd door de heren van de lange arm was ronduit vijandig te noemen.

Na afloop reden wij net de toegewezen parkeergarage uit toen de grote meute naar binnen kwam. In het kielzog van de grote groep NAC supporters die zich rustig de garage in begaven, volgde een groep rennende agenten, die met getrokken wapenstok naar beneden snelde. Terwijl direct rechts van de in- /uitgang een groepje supporters tussen hun geparkeerde busjes aanstalten maakte om in te stappen, stormde de politie op hen af met maar één intentie: zoveel mogelijk klappen uitdelen. Maaiend met de wapenstokken werden de nietsvermoedende mensen tussen de busjes aangevallen. Ze zaten als Ratten in de val. Hier was absoluut geen sprake van ordebewaking of het gericht aanhouden van individuen.

Lees hier de volledige verklaring!

Feyenoord – CSKA Moskou

Midden in Coronatijd speelt Feyenoord een belangrijke wedstrijd tegen CSKA Moskou. Zo’n 500 supporters verzamelen zich, op afstand van elkaar, om de spelers een steuntje in de rug te geven. Vanuit de kant van supporters gezien lijkt er geen enkele kwaad in de zin. Toch is de ME massaal aanwezig. Kortom: overtreding Coronamaatregelen, massale inzet ME.

Als we de plaats van bestemming, het spelershotel in hartje Rotterdam, bereiken, zien we al vier busjes ME klaar staan. Het is dan nog vroeg. Er zijn slechts plukjes Feyenoorders, allemaal op gepaste afstand van elkaar, te zien. Men verzamelt rondom de singel voor het spelershotel. De busjes van de Mobiele Eenheid rijden af en aan. Totdat ze opeens stoppen en er agenten uit stappen. Supporters worden staande gehouden. Gegevens worden genoteerd. ”De politie mag preventief fouilleren”, aldus de dienstdoende agent.

(…)

Afijn. Het is dan pas een half uur voor vertrek van de spelersbus. Er rijden inmiddels 10-15 busjes ME door het centrum. De spanning is om te snijden. Honderden supporters hebben zich inmiddels verzameld voor het spelershotel. De ME komt tevoorschijn. Sirenes klinken door de stad. Door de straten klinkt het welbekende ”hier spreekt de politie” door een megafoon. Tegelijkertijd worden fakkels en knalvuurwerk massaal ontstoken. Het ”We Love You Feyenoord’‘ klinkt door het centrum. Het centrum kleurt rood van de fakkels.

Ondanks de aanwezig van veel ME in Rotterdam, was er toch vele vuurwerk.

Tegelijkertijd haalt de Mobiele Eenheid de lange lat tevoorschijn. Groepjes supporters worden de relatief smalle Witte de Withstraat ingejaagd. Het gevolg is dat losse clubjes supporters, die afstand van elkaar hielden, bij elkaar worden gedrukt. Andere supporters worden door ME bussen klemgezet en uitgedaagd door de ME. En dat allemaal omdat we de spelers willen toezingen voor deze zeer belangrijke wedstrijd.

Lees hier de volledige verklaring!

Ajax – Juventus

We doen een stapje terug in de tijd. Ajax staat in de kwartfinale van de Champions League. Historisch is een understatement. En dat geldt niet alleen voor de prestaties van de Amsterdammers. Ook de ‘prestaties’ van de burgemeester en de ME zijn historisch. Historisch zwak welteverstaan. Er wordt door fanatieke Ajax supporters vuurwerk afgestoken. Dit was (is) verboden. De ME ziet reden om hiervoor een waterkanon (!) in te zetten. Fanatieke supporters, winkelend publiek en andere toeschouwers worden letterlijk van links naar rechts gejaagd door het waterkanon. Kortom: een deel van de mensen overtreedt de regels, de ME is zichtbaar en actief aanwezig.

Gisteren werd, volgens ME’ers die wij ter plekke spraken, op last van uw burgemeester, ingegrepen door de Mobiele Eenheid. Paarden, een waterkanon en honden werden door de nietsvermoedende menigte gestuurd. Een woordvoerder van de politie zei op Twitter dat het waterkanon werd ingezet om: “een fakkel te doven”. Nu weet ik niet of u het bereik van een waterkanon kent, maar als de fakkel al zou worden geraakt zou hij hooguit door de straal tegen iemand anders aan zijn gespoten.

Bijlmer Arena

(…) 

Zeker toen linies ME tegengestelde bewegingen maakten. Vanuit station Bijlmer Arena werden supporters met geweld naar het plein gestuurd dat op dat moment door een andere linie werd schoongeveegd. Goedwillende supporters zaten als ratten in de val. Ik hoopte vooraf op een huilende Oude Dame(bijnaam Juventus), maar wel door de Ajacieden op het veld, niet door buiten proportioneel politieoptreden buiten het stadion. Uiteraard keur ik de reactie van een enkeling die met stenen naar de ME gooit niet goed. Een reactie die overigens uit was gebleven als de politie had gedaan wat ze had moeten doen. Toekijken en genieten van een voetbalfeest.

Ik heb ME’ers aangesproken op de reden van deze charges en stuk voor stuk gaven ze me aan geen idee te hebben wat ze aan het doen waren. Ik heb ME’ers mensen naar links zien sturen en 5 minuten later naar rechts. Mensen werden gesommeerd naar binnen te gaan terwijl de ingangen nog dicht waren. Ik heb charges uit zien voeren op mensen die tussen de hekken voor Zuid J stonden. Dan kun je dus niet weg. Hoe hard die gummiknuppel ook op je rug landt. 

Lees hier de volledige verklaring!

Rellen Schilderswijk

In de Schilderswijk waren er deze zomer meerdere nachten rellen. Ook in Utrecht gebeurde dit in de hete zomerweken. ”Verveling” en ”hitte” werden als reden genoemd, zowel door jongeren, media als politici en politie. Met Oud & Nieuw in het vooruitzicht, gaat het nu ook weer mis in steden als Veen en Staphorst.

Er zijn auto’s in brand gestoken; jongeren steken zwaar vuurwerk af en brandweermannen worden bekogeld met stenen. Hulpverleners krijgen zwaar vuurwerk naar zich toe gegooid. Grote afwezige: de politie en de ME.

Inzet ME

In Amsterdam werd er een waterkanon ingezet om een fakkel te doven. Maar dat waterkanon is nu nergens te bekennen. In Rotterdam werd de ME ingezet om de coronamaatregelen te handhaven. Maar die ME is nu nergens te bekennen. In Helmond werd de ME ingezet om raddraaiers uit een groep supporters op te sporen. Maar die ME is nu nergens te bekennen.

Waarom wordt er voor gekozen om de ME niet in te zetten tegen rellende jongeren en dit wel te doen tegen goedwillende voetbalsupporters? Wanneer is het gebruik van de ME acceptabel als een gedeelte van een groep mensen de regels overtreedt en wanneer niet?

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %