Nederlandse clubs in Europa

Mevrouw Halsema: Aan u de taak dit op te lossen!

Woensdagochtend schreven we het al. De Amsterdamse politiek moet haar verantwoordelijkheid nemen. We mailden alle gemeenteraadsleden en de fracties van D’66 en de PvdA stelden inderdaad vragen. Volgens onze informatie wordt het onderwerp vanavond tijdens de Vergadering van de Raadscommissie Algemene Zaken behandeld. Inmiddels is voor politie en gemeente ook duidelijk dat opheldering noodzakelijk is, want minder dan twee dagen na de gebeurtenissen lag er al een eerste conclusie van de driehoek over het politieoptreden. Maandag, vier dagen na de wedstrijd, werd zelfs een onafhankelijk onderzoek door het COT, het instituut voor veiligheids- en crisismanagement aangekondigd. Reden te meer voor ons om input te leveren voor dit vervolgonderzoek.

Ooggetuigen

Na onze berichtgeving hebben zich veel ooggetuigen en slachtoffers bij ons gemeld. Zo stuurde Miranda Maarssen ons: “Heb 2 bange supporters op leeftijd onder m’n hoede genomen, doodsbang nadat de ME op hen kwam afgestormd toen ze voor hun vak stonden te wachten om naar binnen te gaan. Bij mij was de schade ‘slechts’ een nat pak en kokende woede om dit zinloze machtsvertoon.” Via Twitter benaderde @BennyBoogeyman ons: “Ik ook , ben mishandeld door hun , was er net 10 min , stond te zingen en voor ik het wist zat ik op m’n knieën met een tyrip achter mijn rug , lip stuk, enkel/bovenbeen blauw , bril stuk , trappen in mijn rug gehad etc”.

Per mail kregen we de oproep van Carool Rijnierse. Op haar LinkedIn profiel schreef ze een heftige oproep aan burgemeester Halsema. Haar 17 jarige zoon was slachtoffer van de omstandigheden en het politieoptreden. Een citaat uit haar brief: “uit het niets sprongen er ongeveer tien mensen van de ME op zijn rug. Hij werd geschopt en met knuppels geslagen. Hij gilde het uit van angst en van de pijn. Hij smeekte of ze alsjeblieft op wilde houden. Zijn handen werden achter zijn rug om vastgebonden met tiewraps, om vervolgens aan zijn armen en schouder een politiebus in te worden gesleept. Op zijn knieën en met zijn borst op de grond lag hij daar, om vervolgens nog een paar trappen en wat stokslagen in zijn rug te krijgen.” Carools zoon is 17. Minderjarig. Hij heeft 24 uur vastgezeten. Hij heeft niet met zijn ouders mogen bellen en is na 24 uur, zonder te zijn voorgeleid en onder het bloed, buiten gezet. En ook al heb je dan als minderjarige een stadionverbod omdat je een stuk vuurwerk bij je hebt bij een jeugdwedstrijd, deze aanpak is een grove schande.

Waterkanon

Het inzetten van het waterkanon wordt ondertussen als ‘onbedoeld provocatief’ omschreven. Die constatering hadden wij ook al gedaan. Belangrijkste vraag is voor ons echter waarom hij op deze manier wordt ingezet. Het is niet de schuld van een apparaat dat het wordt ingezet tegen mensen in een rolstoel of weerloze kinderen. Dat is de verantwoordelijkheid van de bestuurder. Het is dus goed dat er wordt gekeken naar de toepasbaarheid van een waterkanon bij Ajax, maar kijk vooral naar de onderliggende problematiek en de proportionaliteit van je inzet.

Te laat en ondoordacht

Er waren volgens het eerste onderzoek te weinig agenten aanwezig en dus lukte het niet om preventief te fouilleren, mensen gefaseerd het gebied in te laten en de mensen naar het Arena Park te begeleiden. In onze woorden: “De opdracht was de entrada te voorkomen maar men had geen idee hoe”. En ook al lijken de constateringen dat er te weinig agenten waren terecht, de basisvraag die moet worden gesteld is: “Waarom wil je een entrada, die tientallen keren perfect is verlopen, verbieden?” En waarom doe je dat door een kwartier van te voren, als er al duizenden mensen bijna of helemaal op de locatie zijn.

Je weet dat honderden stuks vuurwerk al in het gebied zijn. Je weet dat velen dat niet mee naar binnen durven of willen nemen omdat ze de wedstrijd niet willen missen. Je weet dus dat er twee mogelijkheden zijn. Of mensen steken het af, of mensen gooien het weg. Met het risico dat het wordt opgepakt door iemand die geen idee heeft wat het is of hoe het werkt. Benieuwd wie verantwoordelijk is als een kind van vier de dag erna, onderweg naar de Pathé, zo’n stuk vuurwerk in handen krijg. Alhoewel we natuurlijk allemaal weten wie de schuld zou krijgen in de media… Een dergelijke keuze zo kort voor een evenement is dom en heel erg slecht bestuur. En dan interesseert het even helemaal niets of de burgemeester of bij haar afwezigheid de loco burgemeester de knoop doorhakt.

Afspraken maken!

Blijft voor ons over wat de consequenties voor entradas in de toekomst en voor supporters in het algemeen gaan zijn. Maak niet de fout om alles te gaan verbieden. Supporters weten verdomd goed dat er risico’s zitten aan vuurwerk. Ga met supporters om tafel en maak afspraken. Net zoals een waterkanon is ook vuurwerk op zichzelf niet gevaarlijk. Verkeerd gebruik ervan wel. Zie supporters niet als criminelen of beoordeel ze niet alleen als risicopercentage, maar als gepassioneerde mensen waar je afspraken mee kunt en moet maken. En neem de omstandigheden mee in de afhandeling met de supporters die zijn opgepakt. Ik heb mensen gesproken die anderhalf uur op hun knieën met een tiewrap om hun polsen in een ME bus hebben gezeten. Supporters die geen idee hebben waarvoor ze zijn opgepakt. Niemand praat het gooien met vuurwerk naar de politie goed, maar bij buitenproportioneel optreden mag de straf best extra proportioneel zijn.

Gesprek

Wij kijken de resultaten van het onderzoek van het COT met interesse tegemoet. Ook de gesprekken die de gemeente wil gaan voeren met afvaardigingen van de Ajax supporters hebben onze aandacht. We hopen dat het oprechte pogingen zijn om de gemaakte fouten in de toekomst te voorkomen, dat supporters proportioneel worden gestraft en zaken, zover dit kan, worden geseponeerd en dat entradas in de toekomst gewoon zijn toegestaan. Mocht het een poging zijn de media en publieke opinie te bespelen en de rest in de doofpot te stoppen, dan is dit niet het laatste stuk dat hierover geschreven wordt.

Wij sluiten af met dezelfde woorden als waarmee Carool Rijnierse haar brief afsluit. “Zijn (red: haar zoon) goede naam is aangetast, zijn onschuld is letterlijk uit hem geslagen, zijn kleding is vernield en zijn vertrouwen in de maatschappij is weg. Beste mevrouw Halsema, aan u de taak om dit goed op te lossen”.

van Pogo tot Popo
Van Pogo tot Popo houdt van Ajax, uit en thuis, nationaal en Europees, en heeft een zwak voor alles wat met sfeer rondom voetbalwedstrijden te maken heeft. Wil de hypocrisie en stemmingmakerij rondom (fanatieke) voetbalsupporters en vooral uitwedstrijden bevechten.

Reageren is niet mogelijk.

0 %