Against Modern Football

Start de normalisatie: wederom politiegeweld na KKD wedstrijd

Op het moment dat de politie binnen een uur op een Twitter account reageert van een groot NAC Magazine, gaan bij ons de alarmbellen rinkelen. Iets klopt er niet. Noem het een voorgevoel, maar na het voorval in Helmond lijken voetbalsupporters écht vogelvrij verklaard. Wij verzamelden verschillende getuigenverklaringen die een compleet ander beeld dan de politie schetsen.

Slachtoffer R.T

Ik kom het uitvak uitgelopen en zie meteen een aantal agenten en beveiligers wegrennen. Ik geef de supporterscoördinator nog een hand: ”tot de volgende keer!”  Een seconde of twintig later rent hij mij voorbij. Steeds meer agenten en beveiligers rennen mij voorbij. Voor de grap ren ik mee en roep: ”rennen, come on!” Even later kom ik aan bij de menigte. Iedereen loopt vervolgens alweer rustig terug, als een kennis van mij flink wordt beetgepakt door twee agenten.

Ik loop erheen en zeg: ”rustig jongens, niets aan de hand”. Direct gevolgd door een klop op mijn hoofd. Door vrienden wordt ik overeind geholpen. Vervolgens wordt ik naar een ambulancebroeder gebracht die mij heeft geholpen. In een ziekenhuis in nabij Breda krijg ik vijf hechtingen in mijn hoofd.

Getuige A

Toen dit incident plaats vond stond ik er midden in. Het begon allemaal naar mijn idee met dat er in het thuisvak naast het uitvak een tal Feyenoorders een kaartje hadden gekocht, puur om een beetje de boel op te stoken. Tijdens de wedstrijd werd er al wat bier over en weer gegooid. 

Na de wedstrijd liepen alle uitsupporters rustig terug naar de parkeergarage. Ook ik liep deze parkeergarage in. Toen we naar binnen liepen zagen we een grote groep NAC supporters weer naar buiten lopen omdat een groepje supporters van de andere club (ik vermoed geen Excelsior maar Feyenoorders) probeerde de parkeergarage in te gaan. Ik weet dit niet zeker omdat ik op dat moment al binnen de parkeergarage was. Wat ik wel weet is dat ik toen ik een stukje terug liep om even te gaan kijken een tal van politiebusjes zag, waar een hele linie politie met stokken klaar stond om zo iedereen terug te dringen.

Ze renden als mallen achter ons aan en we zijn als een gek de auto ingerend. Ook ik als totaal onschuldige voetballiefhebbede supporter heb moeten rennen. Ze hadden naar mijn gevoel geen bepaald doel voor ogen en probeerden iedereen te slaan die ze maar konden slaan. Er liepen ook gewoon vaders met kinderen tussen die ook nog eens moesten rennen. Pas toen ze met het slaan bezig waren viel de slagboom er af. Dit gebeurde toen de politie ons met een charge richting de ingang drong. Ik heb nog nooit met zoiets te maken gehad en ben vooral geschrokken over met hoeveel zinloos geweld de politie heeft ingegrepen voor mijn gevoel heeft ingegrepen.

Getuige B

Bij aankomst bij Woudesteijn viel het mij direct op dat er heel veel ME-light op de been was. Ga met mijn 38 jaar al een aardig tijdje mee en dit keer was het echt buitenproportioneel. Ik en twee anderen werden bij het verlaten van de parkeergarage gelijk tegen de muur gezet, op een vaag omschreven verdenking van dealen. Wij hadden enkel een gebruikershoeveelheid cannabis op zak, deze werd direct ingenomen. Ik kan lullen als brugman, en wist de situatie snel te kalmeren, maar de aanvankelijke manier waarop we werden benaderd door de heren van re lange arm was ronduit vijandig te noemen.

Na afloop reden wij net de toegewezen parkeergarage uit toen de grote meute naar binnen kwam. In het kielzog van de grote groep NAC supporters die zich rustig de garage in begaven, volgde een groep rennende agenten, die met getrokken wapenstok naar beneden snelde. Terwijl direct rechts van de in- /uitgang een groepje supporters tussen hun geparkeerde busjes aanstalten maakte om in te stappen, stormde de politie op hen af met maar één intentie: zoveel mogelijk klappen uitdelen. Maaiend met de wapenstokken werden de nietsvermoedende mensen tussen de busjes aangevallen. Ze zaten als Ratten in de val. Hier was absoluut geen sprake van ordebewaking of het gericht aanhouden van individuen.

Getuige C

De Excelsior supporters mochten het stadion gelijktijdig verlaten als de uitsupporters. De uitsupporters moeten eerst een voetpad, vervolgens een fietspad en uiteindelijk een weg oversteken. De eerste Excelsior supporters fietsen naar huis en stuitte op de NAC menigte. Ze waren een jaar of 18 en deden zich studentikoos aan. Vanuit de verte riepen ze nog stoer: “Excelsior”, maar zeker naar de aankomt van de gasten van Front hielden ze wijselijk hun mond.

Ludiekerwijs reageerden de NAC supporters, na het aanschouwen van de types, dat ze geen krediet hadden. Zo vervolgde iedereen zijn weg naar de parkeergarage. Toen mijn vrienden en ik bij onze auto aangekomen waren zagen wij iedereen naar buiten sprinten, en wij volgden ze. Op het moment dat we de parkeergarage uitkwamen werden we begroet door een linie politieagenten. Zij stonden op het punt waar het hellingsvlak van de in- en uitrit stopt. Vervolgens begon de politie met het uitvoeren van charges.

De NAC supporters die het dichtst bij stonden kregen er van langs met de wapenstok. Iedereen draaide zich om en zette het om z’n rennen. Het probleem was dat er maar 2 kleine doorgangen waren om langs de slagbomen te gaan. Omdat het zo druk werd bij die doorgangen werd door de massa, maar voornamelijk door een individu, de slagboom uit zijn voetstuk geforceerd. 

Het incident wat leidde tot het geweld van de politie, nog voordat gedoe met de slagboom, is mij onbekend.

Supporterscoördinator NAC

Na afloop van de wedstrijd Excelsior – NAC Breda is het bij de parkeergarage, waar supporters dienden te parkeren, helaas misgegaan. Voorafgaand aan de wedstrijd bleek al dat wij een andere regeling hadden dan we normaal gewend zijn. Dit keer dienden wij langs de snelweg de kaarten om te wisselen.

Verder konden wij op een goede wijze afreizen naar Rotterdam, we kregen een biertje in het uitvak en de omstandigheden waren goed. Tijdens de tweede helft bleek er een groep van een andere club op het vak naast ons te zitten. Deze groep begonnen met wat provocaties en werden door de politie van het vak gehaald.

Desondanks bleef het relatief rustig. Nadat NAC de 2-2 scoorde, mochten we direct het vak verlaten en liepen we normaal naar de parkeergarage. Over hoe het precies tot stand is gekomen ga ik geen stelling in nemen, omdat ik bij de uitgang supporters gedag zeg en hier nog een praatje sta te maken. Echter merk ik op een gegeven moment op dat het onrustig wordt op het parkeerdek, waarna ik mij haast om hier te komen.

Daar zie ik dat een supporter wordt gearresteerd en dat er een agressieve sfeer is ontstaan. Hierna vinden er enkele korte, maar hevige charges plaats waardoor er drie supporters gewond raken. Ik ontferm mij verder over deze supporters en weet via de VC snel EHBO ter plaatse te krijgen om deze supporters te behandelen. Wij van NAC zijn geschrokken van het korte maar hevige geweld. We zijn dan ook tegen alle vormen van geweld door wie dan ook gepleegd. Samen met de supporters verzamelen we op dit moment de beelden en verklaringen om het verhaal van de supporters niet onder te laten sneeuwen en deze mee te nemen in de gesprekken die nog volgen.

Start de normalisatie

In de Tweet van de politie wordt verantwoord dat het toegepaste geweld werd gebruikt omdat de arrestatie van een supporter werd verhinderd. Dit terwijl we in verschillende getuigenverklaring lezen dat er eerst onrust ontstond, een groep supporters in het nauw is gedreven en dat er op dat moment pas een slagboom is geforceerd.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %